Ancheta săptămânii
Alegeri de două parale! 2-3 lei pentru un vot au plătit candidații la Botoșani

Banul aduce votul, aceasta pare a fi una dintre certitudinile alegerilor locale desfășurate la începutul verii. Și aceasta cel puțin în cazul candidaților independenți. O analiză a cheltuielilor efectuate de oamenii neînregimentați politic arată că aceștia au obținut voturi pe măsura banilor investiți în campania electorală.

Independentul la CL care a băgat cei mai mulți bani, a adunat cele mai multe voturi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice contribuțiile declarate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali până la data de 30 mai, cu patru zile deci înainte de terminarea campaniei electorale. În ceea ce privește aspiranții la Consiliul Local Botoșani, Marius Buliga, este cel care a investit cea mai mare sumă de bani în campanie, 9.000 de lei. Fostul lider al Tineretului Democrat-Liberal, devenit independent în toamna anului 2014, a obținut și cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații fără partid la CL Botoșani. 937 de voturi, adică 2,45% a înregistrat Marius Buliga la alegerile locale. El a reușit să se claseze pe locul 5 după PSD, PNL, UNPR și ALDE și înaintea a șapte alte partide: PMP, PRM, PER, PND, PRU, PNȚCD, Partida Romilor ProEuropa.

Independentul la Primărie cu bani puțini a adunat și puține voturi

Teoria este confirmată și la candidații pentru funcția de primar. Cele mai puține voturi le-a obținut Marius Cristescu, 149, care a fost întrecut până și de ”Prințul romilor”, Florin Zberea. Fostul PP-DD – ist a convins doar 149 de botoșăneni să îi dea votul, în condițiile în care a cheltuit în campanie, până la data menționată, doar 300 de lei.
Viorel Coman a raportat cheltuieli ceva mai mari, 550 de lei și a obținut mai multe voturi, 226.

 

Viorel Coman


”Eu nu pot să fac un calcul pe vot, eu am făcut un calcul să susțin o campanie electorală. Știam că șansele de rezultate sunt destul de mici, de aceea am putut să îmi optimizez și eu bănuțul pe care îl am. Nu cred că trebuia să fie mult mai intensă decât am făcut-o eu pentru că aruncam banii pe fereastră și eu cred că s-a justificat. Faptul că am reușit să iau la Consiliul Local 283 de voturi și lui Flutur îi mai trebuiau 177 pentru majoritate, eu sunt în extaz, eu zbor”,


Viorel Coman, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.


150 de lei cheltuiți în plus de Paul Onișa față de Viorel Coman i-au adus mai multe voturi decât acestuia din urmă. Cu 700 de lei fostul lider al Partidului Conservator a reușit să adune 249 de voturi.


”Sumele au fost mici. Acum sincer, la o campanie pentru un candidat independent nu conta cât cheltuia în ultima lună de campanie, ci cât a construit până atunci ca independent. Dar nici un fel de element care să ducă la succes sau să anticipezi un eșec nu putea să fie calculat precis fiindcă neavând oameni în secțiile de votare nu ai avut nici un control al votului. Așa cum știm, Nicușor Dan la București nu a avut oameni în câteva secții și acolo a pierdut, deci și un singur vot dacă ai, nu mai ai nici o șansă să ți-l regăsești la numărarea votului. Așa că nu conta suma pe care o cheltuiai în campanie. Doar pentru cei care nu aveau notorietate și nu au stat în spațiul public deloc”,


Paul Onisa

Paul Onișa, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.

Și la Dorohoi banul aduce votul

Concluzia că ”banul aduce votul” este cât se poate de valabilă și în al doilea municipiu al județului. Singurul candidat independent care a reușit să obțină un mandat de consilier local este Stelian Gherasim. Pe baza raportărilor făcute la AEP până la data de 30 mai, acesta a cheltuit și cea mai mare sumă, 2.500 de lei, dintre toți pretendenții neafiliați politic la Consiliul Local Dorohoi, obținând 712 voturi. El s-a clasat astfel pe locul al treilea, după PSD+ALDE și PNL, devansând toate celelalte partide. Un alt independent, Răzvan Macovei, a raportat cheltuieli mult mai reduse, 800 de lei mai exact, iar rezultatul a fost pe măsură, contabilizând doar 127 de voturi.

2-3 lei votul la Botoșani

Pe baza datelor făcute publice de AEP și Biroul Electoral Județean, am realizat și un calcul al prețului votului care s-a plătit la Botoșani, împărțind suma cheltuită la numărul de voturi obținute. Iată ce a ieșit:

 

CANDIDATSUMĂ CHELTUITĂVOTURI OBȚINUTEPREȚ PER VOT
Marius Buliga9.000 de lei937 de voturi9,6 lei/vot
Paul Onișa700 de lei249 de voturi2,81 lei/vot
Viorel Coman550 de lei226 de voturi2,43 lei/vot
Marius Cristescu300 de lei149 de voturi2,01 lei/vot
Stelian Gherasim2.500 de lei712 voturi3,51 lei/vot

 

Cu cât sărăcia e mai mare, cu atât votul se cumpără mai ușor

Concluzia este că votul devine mai scump pe măsura creșterii acestuia, cu cât un candidat obține mai multe voturi cu atât plătește mai mult peentru fiecare. De asemenea, există o adevărată prăpastie între mediul urban și cel rural. Astfel, Marcel Chelariu, primarul în funcție de la Suharău, care a candidat din nou ca independent, a adunat 1.181 de voturi cu o cheltuială de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare vot l-a costat doar 1,27 de lei. Se confirmă practic faptul că electoratul, cu cât este mai sărac, cu atât este mai ușor de cumpărat.
Iar teoria este valabilă la nivelul întregii țări. La Brașov, de exemplu, un independent, Cornel Comșa, a cheltuit 51.500 de lei, iar un altul, Cătălin Leonte, 41.400 de lei. La Iași, Andrei Postolache a investit în campanie 18.327 de lei. La Botoșani, toți candidații independenți la un loc abia au reușit să investească 34.480 de lei în campania electorală.

AEP-ul, scump la date

Repetăm din nou că toate datele financiare s-au făcut pe baza raportărilor trimise la AEP cu patru zile înainte de încheierea campaniei electorale, când însă cea mai mare parte a cheltuielilor fuseseră deja efectuate. Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut de atunci publice alte date, tot așa cum nu a făcut publice nici informații privind cheltuielile electorale ale organizațiilor județene de partid.

 

CITEȘTE ȘI:

 

L-au ”sinucis”!

 

Loading...
Scumpete Maria se vede treaba ca esti novice intre ale votului. Tu crezi ca tot ce zboara se maninca, vai si amar si de ceilalti care gindesc ca tine. Intreaba-ti pe cei din familie daca vor sa-ti spuna adevarul si daca la vot s-au dus la vot si au votat a fost exact pe cine si-ar fi dorit ei si atunci iti vei da seama ca spui prostii si tii cu prostia.
29 august 2016, 13:38
A imparti sumele cheltuite in campanie la nr. de voturi obtinute este o mare eroare. Ce vrea sa spuna jurnalistul, ca absolut toti candidatii au platit voturile obtinute??? Este o prostie! Fiecare candidat independent si-a facut campanie electorala cum a putut si cum s-a priceput.. Fiecare partid politic a procedat la fel, insa cu o anvergura mult mai mare. Campania electorala are un scop precis: candidatii trebuie sa comunice electoratului programele lor si, desigur, sa se intilneasca cu alegatorii. Pentru aceste actiuni, candidatii au nevoie de bani. As vrea sa-l intreb pe jurnalist daca accepta comunicate de presa, progfame si altele asemenea in ziarul sau fara bani?? Si daca candidatii si-au publicat programele sau alte materiale, inseamna ca acestia si-au platit voturile? In al doilea rind, nu cred ca marimea sumelor cheltuite sae afla in raport direct cu nr. de voturi, ci mai degraba cu personalitatea si forta de actiune ale fiecarui candidat. Punct!
29 august 2016, 12:39
Domnilor, intr-adevar in unele localitati unde a iesit procentul mare s-a mers si pe atentii bunicele. Am fi cretini sa credem toate povestile pe care le spun acei primari ca cetatenii iau ales ca le=au placut cum au condus comuna in anii trecuti,astea sint baliverne.In comune la primarii sint asa zisi salariati ai primarului, care din nefericire nu fac nimic stau doar cu ochii pe populatie si-i influenteaza sa aleaga chiar de este rau pe cei care apar ca paduchii in frunte, adica pe primari,parlamentari ,etc. Dl. prefect ar trebui prin subalternii sai sa controleze pe toti salariatii angajati ai primariilor si va vedea cat de multi sunt platiti pe spatele nostru DEGEABA.
29 august 2016, 10:51
Am candidat ca independent la Vlăsinești nu am cheltuit nici un leu,nu am avut mandatar financiar,cum am spus public cu diverse ocazii independenții nu au nici o șansă în fața partidelor mari și am obținut 77 de voturi. Coeficientul electoral era de 75 de voturi pe partid.Dacă candidam pe partid aș fi ieșit consilier. Poți să fii consilier și fără bani. AEP și legea în general nu face diferența între competitorii electorali:partide politice și independenți.
29 august 2016, 10:06
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un nivel de avarie care implică oprirea obligatorie generală pentru că riscăm să intre aerul pe coloană. În momentul în care intră aerul pe coloanele de aducţiune este o chestiune mai gravă decât o oprire generală de ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.5975 lei
USD
Dolarul SUA
3.8945 lei
CHF
Francul elveţian
3.9646 lei
GBP
Lira sterlină
5.1203 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
160.3963 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2242 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1140 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6176 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.4 o C
Dorohoi
20 o C
Bucecea
26.4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
20 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.