Ancheta săptămânii
Bogătanii orașului își ridică vile ilegale, pe amenzi de lux de peste jumătate de miliard de lei vechi

În numai jumătate de an, la Botoșani, au început să se ridice zeci de vile în diferite zone ale orașului. Toate acestea fără nici un act în regulă și într-un ton de indolență prin sfidarea atât a legilor acestei țări cât și a autorității. Oamenii cu bani profită mai ales de faptul că până la acest moment au fost rarele cazuri în care s-a dispus demolarea vreunui imobil. Și se pare că, până la urmă, își permit și sancțiunile care iată devin un moft.

Cei care verifică legalitatea acestor construcții sunt polițiștii locali din domeniul disciplinei în construcții care efectuează controale pentru identificarea lucrărilor executate fără autorizație de construire sau verifică persoanele care nu au respectat autorizațiile inițiale.

Bineînțeles că polițiștii locali care oricum muncesc pe deficit nu pot fi la curent cu toate noile construcții care încep la Botoșani.

Dar cum trăim într-o țară și într-un oraș în care nu ar trebui să mai existe capre, toate aceste construcții ilegale le-au fost aduse la cunoștință de vecinii celor care s-au apucat să-și facă case.

 

206 sesizări au fost primite anul acesta la Poliția Locală.

Toate au vizat disciplina în construcții și afișajul stradal.

 

La fiecare sesizare primită polițiștii locali au făcut controale în teren, au întocmit note și procese verbale de constatare și s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu măsurile aferente de oprire a lucrărilor și obținere a autorizației de construire în vederea intrării în legalitate.

 

35 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate în 2016 pentru case ilegale. Toate însumate ating pragul de 70.500 de lei.

Amenzile pornesc de la 1.000 la 10.000 de lei.

 

26 de botoșăneni au fost amendați pentru construire fără autorizație, 7 nu și-au respectat autorizațiile inițiale iar doi au încercat să se sustragă controlului prin refuzul prezentării documentelor.

 

”În șapte cazuri au fost întocmite documentațiile necesare și au fost sesizate organele de urmărire penală pentru continuarea lucrărilor de construire după dispunerea acestora de către organele de control și pentru executarea fără autorizație de construire a lucrărilor care potrivit art. 24, alin. 1 lit. ”a” din Legea nr. 50/1991, republicată constituie infracțiuni”
Ioan Onuțu, director Poliția Locală

 

Cu acest fenomen care se menține de la an la an la Botoșani nu este de acord nici unul dintre cei doi viceprimari ai municipalității.

”Botoșănenii nu au mentalitatea de a-și obține întâi autorizația. În mod normal, oamenii trebuie să facă întâi un proiect, să obțină autorizația, să obțină niște avize și după aceea să înceapă să construiască. La noi nu există această mentalitate. Oamenii cred că ei fac construcția și apoi se descurcă ei cu actele. E o mentalitate implementată, foarte greu de schimbat, va trebui schimbată în timp”
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Ca atare, edilul are o recomandare pentru botoșănenii care se apucă de construcții pentru că, spune el: ”Nu sunt de acord cu această mentalitate de la noi, nu sunt absolut deloc de acord. Încercăm să schimbăm. Tuturor, toți cei cu care am contact, încerc să le transmit acest mesaj, în primul rând să fie în regulă cu documentele, apoi autorizația de construcție de la serviciul urbanism și apoi să începem să construim, conform legii”.

 

Nu numai botoșănenii care construiesc încalcă legea. Această meteahnă este regăsită și la scală mai mică.

 

În domeniul normelor de gospodărire înfrumusețare, păstrare a ordinii și curățeniei în municipiul Botoșani au fost de asemenea aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, din care 41 de avertismente și 7 amenzi în cuantum de 5.800 de lei după cum urmează:

 

-    Pentru ocuparea domeniului public fără acordul Primăriei – 40 de avertismente și 5 amenzi
-    Pentru ocuparea spațiului de folosință comună în condominiu – 1 amendă
-    Pentru executare lucrări în trotuar fără aviz de spargere eliberat de Primăria municipiului – 2 avertismente
-    Pentru executare lucrări fără organizare de șantier – 1 amendă

 

Situația pe doi ani de zile:

 

Anul

Reclamații și

sesizări

Disciplină în construcțiiCuantumAfișaj stradalAmenzi Cuantum
AmenziAvertismente
20152253051.000351710.900
20162063570.5004175.800

 

”Săracilor”!!! Candidații de la Primărie se întrec într-o sărăcie mincinoasă – AVERILE celor care vor să ne conducă 4 ani

 

Loading...
Dar o autirizatie in cate zile se acorda si cate drumuri trebuie sa faci. Daca voi ati propune legi suple, inteligente care sa nu plimbe contribuabilul ar fi mai bine dar voi nu aveti niciun interes, va plac oamenii umiliti. In Germania o autorizatie de casa se elibereaza in fix 23 zile.
16 octombrie 2016, 11:12
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un nivel de avarie care implică oprirea obligatorie generală pentru că riscăm să intre aerul pe coloană. În momentul în care intră aerul pe coloanele de aducţiune este o chestiune mai gravă decât o oprire generală de ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.5975 lei
USD
Dolarul SUA
3.8945 lei
CHF
Francul elveţian
3.9646 lei
GBP
Lira sterlină
5.1203 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
160.3963 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2242 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1140 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6176 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.4 o C
Dorohoi
20 o C
Bucecea
26.4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
20 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.