)
missgrey.ro
Reportaj
Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Un oraş cu doar 70.000 de locuitori dă clasă Botoşaniului cu peste 100.000 de suflete


Este miercuri după-amiază şi zona istorică a Bistriţei, un oraş la nici trei sferturi cât Botoşaniul, este asaltată de oameni: tineri, bătrâni, femei, bărbaţi, mămici cu copii în căruţ, masculi toropiţi de căldură şi de ceva licori bahice, câţiva tatuaţi şi-o mulţime de fetiţe în fustiţe sau pantalonaşi. Centrul Vechi al Bistriţei este plin de viaţă. Este de fapt o singură stradă transformată în pietonal pavat care în mijloc are un şir de terase ce ţin cât vezi cu ochii. Au umbrele uriaşe, televizoare, muzică şi, cel mai important, o sumedenie de clienţi. Tot soiul de afaceri, de la saloane de modă până la puncte de schimb valutar funcţionează în zona istorică a urbei care abia face 70.000 de locuitori. Şi au început să-şi găsească şi politicienii treburi pe acolo: PNL-ul şi-a făcut sediu. Oricât cauţi cu ochii nu reuşeşti să găseşti un minoritar. De parcă zona le-ar fi interzisă.

La Botoşani în Centrul Vechi se vorbeşte romanes, la Oradea italiana şi germana

Tot miercuri, dar dimineaţă. Centrul Vechi din Oradea pare a fi cea mai vie zonă a urbei. Printre clădirile renovate, în curs de reconstrucţie sau încă dărăpănate rău circulă ca într-un furnicar gigantic sute şi sute şi sute şi sute de oameni. Unii sunt grăbiţi, alţii se opresc pe la terasele care îşi fac loc dintr-un capăt până în celălalt al Centrului Istoric. Greu îţi dai seama că eşti în România. Şi nu neapărat aspectul zonei te transpune într-o altă lume, ci limba. Se vorbeşte mult în italiană şi în germană fiindcă sunt turişti peste turişti care se fotografiază cu imobilele construite încă din secolul 19 sau cu statuile poeţilor care tot cam prin veacul al XIX – lea constituiau prima societate a scriitorul din vestul Transilvaniei.


Două oraşe, două centre, două lumi diferite


Oradea tocmai găzduieşte un festival maraton de film. La Botoşani aleşii se ceartă pentru aceeaşi greţoşenie cu urinat pe monumentul din Centrul Vechi şi vărsat de ulei încins pe pavaj.


La Oradea s-a construit o parcare supraetajată pentru ca oamenii care vor să vină în Centrul Vechi să aibă unde să-şi lase maşinile. Care... etaj la Botoşani?


La Oradea McDonald’s vine hamburgeri. La Botoşani „comunitarii” vând sâmburi.


La Oradea aprovizionarea spaţiilor comerciale se face doar după un orar foarte strict. La Botoşani pe cine să aprovizioneze?


La Oradea şi-au deschis birouri avocaţi şi notari. La Botoşani Centrul Vechi este revitalizat de Asociaţia Revoluţionarilor şi de oamenii care vin să se certe la casieria operatorului de apă nervoşi că iar au fost încărcaţi la factură.

Ori investeşti, ori pleci din centru

Partea istorică a Oradei este asaltată de sedii de bănci şi de branduri de rezonanţă mondială, precum Benvenuti ori Terranova. Şi în ciuda caniculei, la renovarea vechilor clădiri se lucrează într-un ritm de tren expres. Şi la doi paşi, în sensul cel mai propriu al cuvântului, sute de orădeni şi nu numai se răcoresc la terase.
Dar edilii tot nemulţumiţi sunt. Simt că zona istorică a urbei are un potenţial mult mai ridicat, că poate aduce mai mult întreg municipiului. Aşa că primarul Ilie Bolojan a anunţat chiar la mijlocul aceleiaşi săptămâni că vrea sa interzică funcţionarea magazinelor second-hand, a caselor de amanet, a sălilor de jocuri de noroc, a service-urilor şi spălătoriilor auto în zona istorică a oraşului, măsura fiind inclusă într-un plan al municipalitătii de dezvoltare şi atragere de turişti.


„Avem nevoie de un centru mai atractiv în municipiul Oradea. Trebuie să existe o combinaţie de spaţii care atrag vizitatorii şi orădenii, lucru care se întâmplă mai greu cu case de amanet sau magazine cu haine second-hand”,


Ilie Bolojan, primar Oradea.


Măsurile sunt completate cu stimularea dezvoltării în zona centrală a unor terase, baruri şi alte localuri de alimentaţie publică având ca scop atragerea turiştilor.  
Municipalitatea doreşte, de asemenea, sa crească impozitele cu 50% pentru clădirile din zona istorică unde nu se desfăşoară activităţi economice, deşi au potenţial în acest sens, dar si pentru terenurile construibile ţinute fără construcţii.  
Aceasta creştere a impozitelor este menită să oblige proprietarii spaţiilor sau terenurilor nefolosite din zona centrală, să dezvolte aici o afacere sau să le închirieze.

Centrul Botoşaniului, cucerit de minoritari

Botoşani, vara anului 2017, într-o miercuri după-amiază. Cât poţi cuprinde cu ochii Centrul Vechi nu vezi, în afara „băştinaşilor”, decât patru trecători. Grăbiţi şi înfricoşaţi. Singurul lor scop pare a fi să iasă cât mai repede din zona istorică a urbei. Pe câteva bănci, dezbrăcaţi până la jumătate, în timp ce sparg seminţe, câţiva minoritari îşi afişează burţile crescute exagerat de la atâta muncă. Tocmai au mai rupt o bancă şi au mai distrus un coş de gunoi. Asta după ce au spart şi firma luminoasă de la SC Nova Apaserv SA. Singurul întreprinzător care s-a încumetat să îşi deschidă o terasă stă şi se uită la mesele goale şi scaunele neocupate. „De vânzare” şi „de închiriat” sunt cele mai dese anunţuri postate în uşile spaţiilor aşa-zis comerciale. Micii afacerişti fug ca împuşcaţi din Centrul Vechi. La Oradea sunt determinaţi să investească. La Botoşani, cei care au băgat mii de euro în imobile s-au trezit cu un cadou: pe lângă chirii, care nici într-un caz nu sunt de-un euro, aşa cum s-a promis, au fost puşi de vreo doi ani să achite şi o taxă de clădire. Deşi NU sunt proprietari, nu sunt apăraţi de minoritari şi trebuie să se descurce pe cont propriu.

Măcar dacă ar trece drumul spre Alfa Land prin Centrul Vechi

Fiindcă nici un primar, viceprimar, consilier nu au fost şi nu sunt interesaţi cu adevărat să redea Centrul Vechi Botoşaniului şi României. Pur şi simplu nu-i interesează, îi lasă rece. Singurul lucru concret care s-a întâmplat după sutele de fapte antisociale, contravenţii şi infracţiuni petrecute în cea mai frumoasă zonă a urbei este că nişte jurnaliști s-au ales cu plângeri pentru discriminare fiindcă au avut curajul să scrie ce se întâmplă acolo. În rest, aceeaşi gargară care ascunde o nepăsare şi o nesimţire cronică. Pe cei care ne conduc îi doare efectiv în fund că zona cea mai încărcată de istorie a municipiului reşedinţă, care i-ar putea aduce relansarea economică atât de dorită, zace la discreţia unor paraziţi sociali.


Ce-i drept, drumul spre casele lor frumoase de la Alfa Land nu trece prin Centrul Vechi. Niciodată!


7 milioane de euro


din fonduri europene s-au cheltuit la Botoșani pentru reabilitarea Centrului Istoric. După terminarea lucrărilor vizitatorii și comercianții sunt mai puțini decât înainte de demararea investiției.

 

Polițiștii puțin legați de mâini (ne) promit vremuri mai roz în Centrul Vechi – VIDEO
Flutur și camerele video care urmăresc fiecare mișcare degeaba : D-nii aceștia s-au cam prins unde sunt

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

 

 

 

download from google playdownload from apple store
Loading...
Nu va mai plangeti atata. V-o meritati! Flutur, i-a bagat acolo pe tigani. Mai mult, in al doilea mandat i-a procopsit cu certificate de proprietate. Totul pt voturi! Caracter infect! Iar voi, astia lamentati, l-ati pus iarasi primar! Asadar, mucles!!!
15 august 2017, 09:22
nu s au cheltuit numai pt paraziti ci si pt biserica aceea sa se vada in oglinda
13 august 2017, 22:03
Vis-à-vis de celebrul cartier Alfa land se fac locuintele ANL . tot acolo in doua scari fostul primar vroia sa-i mute pe tigani. Sa vedem acum daca ii mai muta cineva.
13 august 2017, 19:29
Țiganii în centrul vechi au fost plantați de cei care au condus și conduc orașul. Acum nu știu cum ar putea oricine să le interzică să stea cu dos-ul pe treptele magazinelor de la lângă intersecția cu str. Poștei sau pe băncile de lângă statuie sau biserica Uspenia. Sunt o mulțime de minori care așa se comportă și în prezența părinților lor , nu au educație și între ei sunt apreciați mai mult cei care fac cât mai multă panaramă și nu se duc la școală. Ce le poate face poliția și jandarmeria unor minori în afară de stabilit cine sunt cei care la un moment fac mai mult deranj și să le scrie niște procese verbale părinților acestora pentru lipsă de supraveghere a odraslelor (procese verbale care nu vor fi plătite în veci de aceștia fiindcă le permite legislația făcută de parlamentul acestei țări care este plin de cetățeni certați cu legea). Plângeri pentru discriminare vor face și ziariștilor dar și polițiștilor sau jandarmilor care trebuie să aplice legea așa șchioapă cum este. Acum câteva zile era deranj mare din partea voastră că au aruncat cu o sticlă de plastic într-un geam al redacției, fără să-l spargă din câte am înțeles, așa și ce credeți că se poate face împotriva acelor mici baragladine ? Vă spun eu , deși sunt convins că v-au spus și alții, nimic care să-i determine să nu mai facă la fel și altădată fiindcă așa este legislația. Aveți dreptate dar problema este legislația nu aplicarea acesteia.
13 august 2017, 16:03
La noi jandarmii impreuna cu CATALIN SULEA POLITIST de frontiera umbla dupa contrabandisti de tigari de contrabanda ca iau prime grase in loc sa umble dupa infractorii din parcul tineretului si centrul vechi patrule care sa circule prin parcul tineretului si centrul vechi dar jandarmeria sta la umbra si cind are un pont pac si ei dorm la biserica lipovineasca si la club vointa iau mincare de la carmangeria lui vicol si dorm la umbra si iau 5000 de lei salariu ! in PARCUL TINERETULUI EI BATAIE ZIUA IN AMIZA MARE SI IN CENTRUL VECHI !
13 august 2017, 13:41
Tiganii din centru, parcul Tineretului, Locuinte sociale Cismea, etc., sunt masa de votanti pentru cine ,,da,, mai mult! Prin 2011 dl Flutur ii chema la primarie pa cei din parcul tineretului sa le dea ajutoare la incalzire,(ca li se oprise caldura si apa calda ,,si domnul Flutur sa nu uite ca vin alegerile,, strigau tiganii de acolo)! Primarul Portariuc si cu Andrei, si nu numai, au facut festivaluri prin centru (sa aiba si comnitatea de lucru)! Asa ca mai e ceva de spus?
13 august 2017, 10:48
Când polițaii și jandarmii nu vor mai face căcuța moale doar la gândul unei intervenții în centrul vechi, acolo va fi liniște.Până atunci...
13 august 2017, 10:46
In Alfa land locuiesc parvanetii orasului care nu sunt mai departe de tiganii din Centrul Vechi. Nimeni din marele cartier inclusiv cel care l-a construit , prin diferite mijloace, vezi cum a capatat pamantul pe care l-a ridicat , nu o scape de justitie. Daca unii patroni au ceva reminescente de romanes dar acum le neaga e problema lor.
13 august 2017, 10:13
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cer să se facă locuri de fumat în fața Liceului Pedagogic și Elie Radu. Foarte multe chiștoace pe jos (pe bună dreptate, le dau dreptate fumătorilor – nu sunt coșuri de gunoi suficiente și cu loc special de aruncat țigara ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5802 lei
USD
Dolarul SUA
3.8939 lei
CHF
Francul elveţian
3.9868 lei
GBP
Lira sterlină
5.1608 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4723 lei
XAU
Gramul de aur
161.4840 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2231 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0589 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1070 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1778 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6153 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
7.9 o C
Bucecea
7.9 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
11 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.