)
missgrey.ro
Reportaj
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite

Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.

Acesta este o secvență a Proiectului: “Scrierea Braille, punte spre cunoaștere și spre lumea artistică”, finanțat de Primăria Botoșani și de Asociația Nevăzătorilor Botoșani și coordonat de Carmen Moraru, unul dintre cei mai experimentați jurnaliști botoșăneni. Proiectul cuprinde numeroase alte activități, inclusiv achiziționarea unui Picht (mașină de scris în Braille), ajuns din vară în patrimoniul asociației. Scrierile în proză, poeziile scrise de nevăzători, la care se adaugă instrucțiuni despre cum să ghidezi un nevăzător, se regăsesc toate, într-o broșură tipărită în spațiul proiectului, dar și într-un CD audio.  

Dacă am inaugurat serialul publicând textul scris de Claudia Țilia, cea mai tânără participantă la proiect, astăzi îl continuăm cu Gheorghe Butuc, cel mai în etate membru ANR Botoșani care a luat parte la amintitul program.

Gheorghe Butuc are 79 de ani și are gradul I de handicap. Nevăzător fiind, a lucrat 26 de ani la Cooperativa „Progresul”.  Este, de ani buni, pensionar. Tot timpul cu zâmbetul pe chip și cu o vorbă bună pentru toată lumea. Iubește literatura, ascultând cât e ziua de lungă cărți audio înregistrate la filială, în alternanță cu emisiunile posturilor românești de radio.

 

La drum, la braț cu ecoul bastonului alb!


Când plec undeva, mă asigur la mașini. Când nu mai aud mașini, abia atunci traversez strada. Dacă merg de la filială acasă, o iau la stânga. Mai întâi, este un stâlp, mai merg o bucată, traversez înspre Pita, merg pe lângă gard și pe lângă bordură, până la Ovisim. Apoi mă rog de cineva să mă traverseze spre Biserica Duminica Mare. Apoi, merg pe lângă gard, mai traversez către Piața mică, tot cu ajutor și de-acolo mă duc înspre casă. Dau cu bastonul în piatră și îmi răspunde ecoul. Așa știu că sunt aproape de casă. Când e o stradă mai largă, ecoul e mai larg. Când e o stradă mai strâmtă, ecoul e mai îngust.


Pe timpuri, în oraș era mai bine. Mă puteam orienta mai ușor. În tinerețe, străzile erau mai înguste și mai puține, și erau mai puține mașini. Acum sunt multe străzi și mai largi și sumedenie de mașini. Când mergeam la lucru, toți oamenii mă ajutau. Mă ajută și acum, dar depinde de posibilitățile lor. Mulți sunt grăbiți, alții se duc la serviciu.   


E mai periculos acum să merg pe stradă ca înainte. Când dau cu bastonul într-o movilă de pământ, îmi dau seama că acolo este șanț, ceea ce mă dezorientează, nu mai știu direcția. Ar trebui ca atunci când se fac lucrări, să astupe șanțurile, să nu rămână movile și găuri în asfalt.  Când sunt mașini multe pe stradă, mă orientez greu, din cauza claxoanelor. Mă încurcă și mașinile staționate lângă bordură. Le ocolesc, ies în stradă și sunt în pericol.


Pe vremuri, copiii erau needucați. Strigau „chiorul, chiorul”, și mă orientau în direcții greșite. Acum se întâmplă mai rar. Câteodată mai dau cu capul de stâlp, mă frec pe frunte și merg înainte. Asta e! În mod obișnuit, ies din casă doar atunci când am o problemă.


Totuși, dacă vreau să iau aer, îmi iau o băncuță mică din casă și o așez pe alee, lângă bloc. Acolo mă simt protejat. Mai vorbesc cu câte-un vecin, aud cum trec mașinile, când vine lumea de la serviciu și apoi mă întorc în casă.


Gheorghe BUTUC

 

TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele
O lansare specială: Culoarea și sclipirea creațiilor ce străbat penumbra - Cuvintele au “alergat” de la unii la alții GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Loading...
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Când Guvernul a dat o lege și a spus că toți cei din instituțiile de cultură primesc o majorare de 50% anul acesta și de la 1 ianuarie încă 50%, probabil au uitat că există instituții de cultură în subordinea autorităț ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5841 lei
USD
Dolarul SUA
3.9032 lei
CHF
Francul elveţian
3.9799 lei
GBP
Lira sterlină
5.1388 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4624 lei
XAU
Gramul de aur
160.6797 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2244 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4872 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0529 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1159 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1783 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6158 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.1 o C
Dorohoi
10.1 o C
Bucecea
10.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
16 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.