Reportaj
REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

Începuturile...

Mai întâi s-a numit Muzeul Raional și avea sediul pe Calea Naţională nr. 251.  În cele şapte săli şi două holuri, erau amenajate expoziții ce formau secțiile de Istorie şi Știinţe naturale.

Și atunci, ca și mai târziu, bugetul alocat unei astfel de instituții era nesemnificativ; nu exista decât un singur angajat, numit responsabil de muzeu, care era și ghid și trebuia să se ocupe de toată organizarea, de procurarea de documente, obiecte cu valoare istorică și exponate cât mai interesante.

 

Primul director

 

Acesta era profesorul Mircea Popescu – în fapt, primul director al muzeului.
După ce Botoșani a devenit reședință de județ (în 1968), crește interesul pentru  îmbogățirea patrimoniului și, implicit, se lărgește spațiul destinat muzeului.

 

Din 3 decembrie 1977 își mută locația pe str. Unirii nr. 15, unde se află și în prezent, schimbându-și denumirea în Muzeul Județean de Istorie. Secția de științe ale naturii este transferată la Dorohoi.

 

Timpul a zburat și, în anul de grație 2016, vizitatorii care îi calcă pragul se bucură de valoroasele exponate găzduite aici.

 

Cultură pentru... devoratorii de cultură

 

Actualul director al instituției, dr. Aurel Melniciuc, ne relatează că ”toate secțiile muzeului sunt vizitate, pentru că își desfășoară de-a lungul anului numeroase activități, atât cu grupurile de elevi din școli, cât și cu turiștii. Muzeul de Istorie Botoșani, sediul central  al Muzeului Județean, de fiecare dată a adus un număr mare de vizitatori, atât în cadrul activităților curente, cât și în perioada în care se desfășoară săptămâna Școala altfel sau Noaptea Muzeelor. Publicul botosănean începe să fie tot mai atras de activitățile atât muzeistice, cât și în aer liber.”


Dar nu este singurul muzeu căruia vizitatorii i-au călcat pragul. Tot managerul ne menționeză că: ”în mod cert, se bucură de un vădit succes și Muzeul de Etnografie, situat în Botoșani, pe B-dul Mihai Eminescu, nr. 50. Clădirea a fost renovată de curând.”

 

Donații pentru geniile județului


Un alt  exemplu ar fi Casa Memorială George Enescu din Dorohoi, care, prin  contribuția companiei Samsung, “s-a înnoit” cu gadget-uri de ultimă generație (tablete, led-uri cu touch screen, dotate cu soft). Compania mai sus amintită, împreună cu un om de afaceri care a dorit să rămână anonim,  au făcut o donație de aproximativ 30.000 euro.


Instituția este finanțată de Consiliul Județean. Cota alocată pe 2016 a fost de 50.000 de lei. Alte venituri sunt obținute din închirierea de săli sau vânzarea de bilete. De exemplu, sala mare a muzeului poate fi închiriată pentru activități culturale, atât de instituții, cât și de persoane fizice, cu 50 de lei pe oră - tarif stabilit de către Consiliul Județean.

 

Bilete pentru toată lumea


Prețul unui bilet de acces în sălile muzeului este modic: 4 lei, întreg, și 2 lei, subvenționat. Consiliul Județean vine în sprijinul copiilor, vârstnicilor, dar și al tuturor celor care vor să cunoască istoria și cultura județului Botoșani.

 

Muzeul Județean Botoșani cuprinde și filialele: Casa Memoriala ,,Nicolae Iorga”, Casa Memoriala “George Enescu” -Liveni, Muzeul de Stiinte ale Naturii - Dorohoi, Galeriile de Arta ,,Ștefan Luchian”.

 

,,Dorința fiecărei instituții de cultură nu este să încaseze bani, ci să promoveze patrimoniul pe care îl are”, dr. Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean Botoșani.

 

 

În această seară ieșiți la plimbare! ,,Noaptea albă a Galeriilor” și la Botoșani

 

Iuliana BAGHICI
Loading...
am fost la sv la muzeu. e mai scumpa intrarea pt toate sectiunile. 16 ron adult, 4 elev, gratis gradinita. noua organizare e foarte buna, cam ca la noi, dar cu tehnologii moderne. noi avem piese f valoroase la muzeu, care se tot schimba in expozitie. merita sa mergem pe acolo macar de 2 ori pe an. se aude ca muzeul de la dorohoi intra in modernizare. este o cladire f mare cu multe exponate, din care poti vizita doar vreo 8 sali. sa speram la mai bine peste vreo 2-3 ani.
14 februarie 2017, 18:35
Asta crede că istoria la Botosani incepe şi se termină cu el? Crede că s-a uitat cum a ajuns director, intrând in pnl,pupând mâna lui Ţurcanu şi incălcând legea. Apropo parcă era suspect întrunul din dosarele fostului preşedinte, avea nişte bani de restituit pe la Centrul de creaţie, toate astea s-au şters cu buretele? Vai de capul lor muzee pe mâna cui au încăput.
20 noiembrie 2016, 14:29
Intr-o jumatate de ora poti invata multa istorie. Dar, cati sunt cei interesati? Daca ar fi un loc cu manele...
20 noiembrie 2016, 12:14
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un nivel de avarie care implică oprirea obligatorie generală pentru că riscăm să intre aerul pe coloană. În momentul în care intră aerul pe coloanele de aducţiune este o chestiune mai gravă decât o oprire generală de ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.5975 lei
USD
Dolarul SUA
3.8945 lei
CHF
Francul elveţian
3.9646 lei
GBP
Lira sterlină
5.1203 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
160.3963 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2242 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1140 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6176 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10 o C
Dorohoi
10 o C
Bucecea
10 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
10 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.