missgrey.ro
Reportaj
”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO

Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.

Întârzie natural

Garnitura trece prin unele localităţi de vreo cinci ori pe zi, în altele de șapte ori, iar orele sunt de la cele mai matinale, precum 3:45 Truşeşti şi 3:54 Zlătunoaia de Albeşti şi până la cele de seară, 20:09 Todireni şi 20:17 Răuseni.
Un fel de „jeguri pe roţi”, unele trenuri au şi întârzieri de jumătate de oră sau mai bine. Un exemplu: duminică, 13 noiembrie, anul de graţie 2016, la Halta Zlătunoaia, trenul ar fi trebuit să ajungă conform programului afişat pe Regiontrans.ro la 11:45, dar a sosit abia la 12:22. Şi nimeni nu părea nici mirat, nici consternat de întârziere. Nouă călătorii au aşteptat astfel în vânt zeci de minute.

Gară sau grajd?

Ar fi putut intra şi în aşa-zisa gară. Numai că aceasta părea desprinsă dintr-un film de groază: fără casă de bilete, mizerie pe jos – noroi amestecat cu frunze, geamuri sparte, bănci rupte, pereți decojiți, lambriuri desprinse, fără electricitate, fără clanțe la uși, WC-uri mizerabile. Exerciţiu de imaginaţie: cum ar fi să aşteptaţi trenul într-un asemenea decor?
De altfel, un caz care a şocat lumea de prin Albeşti s-a petrecut la începutul lunii februarie 2014, atunci când, chiar în apropierea staţiei CFR din Zlătunoaia, a fost ucisă cu sânge rece o mamă a trei fetițe. Autorul? Un recidivist. De atunci nimeni nu mai îndrăznește să vină sau să plece neînsoțit spre/sau de la gară, indiferent dacă este pe timp de zi sau noapte.

La așa ”gară”, așa tren

Aşteptarea în decor hollywoodian s-a sfârşit într-un final. Dinspre Truşeşti, obosit de vremuri şi curse, s-a auzit un şuierat prelung şi trenul a intrat în halta părăsită. În tren, un controlor întrebat de ce are întârziere motivează că… ”s-a defectat aproape de Dorohoi. Am avut jumătate de oră, aseară am avut o oră. Şi ieri și azi, parcă-s făcute”.
Condiţiile din tren sunt sub orice critică. Pe parcursul unei călătorii ai parte de tot felul de „surprize”. Neplăcute, bineînţeles. De sub uşi dă târcoale în compartimente mirosul pestilenţial al toaletelor, care completează „minunat” pardoseala murdară.
Dar se poate şi mai rău.
„Dacă ai norocul să prinzi o garnitură bună pe timp de iarnă ai căldură. Uneori căldura este un lux. Alteori ai senzaţia că trenul poate ieşi de pe linie”, povesteşte un călător.
Din păcate, în lipsa unui alt mijloc de transport în comun, navetiştii se mulţumesc şi cu atât.

Casă de bilete ambulantă

Cum o bună parte a fostelor gări sunt părăsite, biletul trebuie achiziţionat din tren, de la controlor. Şi, de exemplu, costă 1,95 de lei de la Todireni la Zlătunoaia. Cu reducere de student. Nu eşti student, dai 3,90 lei. Astea pentru 13 kilometri.
Unele gări nu sunt funcţionale și prezintă un real pericol mai ales pe timp de noapte.


14 stații CFR de pe traseul Dorohoi – Iaşi nu au casă de bilete.


Regiotrans sună pompos. Este însă un SRL din Braşov care asigură transportul pe amintita rută.

Crimă în gară: O femeie a plecat spre casă, dar nu a mai ajuns decât moartă
Avem o minune de gară! Pasaj subteran, afişaj electronic, parcare, reflectoare spre oraş şi… trandafiri – GALERIE FOTO

 

Iuliana BAGHICI
pantofi-trendy.ro
loading...
locuieste cineva in gara la Zlatunoaia sau si la etaj e tot asa dezastru
7 decembrie 2016, 15:33
Cam asta arata ce nivel de inteligenta are romanul ,inainte de 90 era o adevarata excursie sa mergi pe traseul asta ,sa vezi garile cu acest stil ,si animatia din trenuri ,are si conducerea parte din vina dar noi oameni suntem primii fara EDUCATIE SI RESPECT
17 noiembrie 2016, 11:03
Mi-a lasat o tristete puternica acest articol. E bine ca cineva ia atitudine. Ar trebui sa fie trimis la cei care sunt responsabili de situatia garilor si haltelor de pe traseu. Poate se face ceva-. Speranta moare ultima!
17 noiembrie 2016, 08:47
Felicitari pentru articol si fotografii! Numai,ca nu o sa vada nimeni si nu aude nimeni! Eu am copilarit pe Valea Jijiei si cunosc foarte bine acele statii, de la Buhaceni la Soldana. Totul este distrus, tot, tot...De fapt ca toata tara!
16 noiembrie 2016, 18:54
Pacat de studentii ce calatoresc! RUSINE!
16 noiembrie 2016, 13:14
Incredibil! Imi amintesc de anii inainte de 90, cand mergeam cu trenul asta. Vad ca de atunci nu s-a mai dat un var, ci s-a vandalizat totul.... Doamne, ce inapoiati suntem!
16 noiembrie 2016, 12:36
Păcat de linie... e singura din județ care suportă viteza de 80 de km pe oră. Cine a distrus sistemul feroviar românesc ar trebui să plătească. În rest, lipsa de civilizație ne duce la a folosi așa zisele bus-uri. Trăiască dubele. Cu trenul se călătorește în țările civilizate.
16 noiembrie 2016, 11:29
Ce mai e normal in Romania vinovati suntem noi prostimea care tacem si acceptam , cei care ar trebui sa vegheze la patrimoniul chiar al CFR ai doare in cot , interesul celor ce condic tara asta e sasi vada de ale lor can rest vai de mama noastra.
16 noiembrie 2016, 11:02
Loading...
Loading...
cumparamisim.ro
Loading...
starshiners.ro%20
mydressing.ro
loading...
Sondaj
V-au plăcut Zilele Orașului 2017?
Da
Nu am participat
Nu știu / nu mă interesează
Nu
Declaraţia zilei
”Sunt bilețele deja pregătite să nu se încurce delegații ca domnii să-și perpetueze puterea. Eu îi rog pe membrii PNL, pe delegații care vin la conferința de mâine să analizeze foarte bine situația, să înțeleagă ce s-a î ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.5333 lei
USD
Dolarul SUA
4.1453 lei
CHF
Francul elveţian
4.1837 lei
GBP
Lira sterlină
5.3604 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7195 lei
XAU
Gramul de aur
168.8079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2160 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0998 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0381 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1682 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6094 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.