Știrea zilei
Povestea unuia dintre cei mai mari tenori ai lumii, remarcat prin Botoșani la o... manea - FOTOGALERIE

Toma Cosma, pe numele său de român, s-a născut într-un sat din apropierea Botoșanilor, localitate ce s-a pierdut în negura timpului, deși unele surse îl dau ca fiind din Roma, Italia. Arhicunoscut sub numele de Enrico Tamberlik, a devenit unul dintre cei mai talentați tenori ai lumii, cu spectacole la New York, Buenos Aires sau Londra.

Remarcat în timp ce cânta o manea

În 1835, la hanul din centrul orașului, poposeau artiștii străini ce erau în trecere prin Botoșani. Toma Cosma era grăjdar acolo.  Un soi de manele cânta în timp ce-și făcea treaba și avea grijă de lucruri, dar vocea nu era la fel ca oricare. Domenico Castiglia, unul dintre acei artiști, i-a auzit vocea. De aici începe povestea sa.

După ce a plecat din România, şi-a început studiile în Italia. Napoli, Bologna şi Milan sunt oraşele pe unde a trecut şi s-a format. La doar 17 ani  a debutat într-un concert,  fără să mai treacă mult până să-I încânte pe spectatori la Teatrul Apollo din Roma sau Fondo şi San Carlo din Napoli.

Spectacole în toată lumea

În acea perioadă a apărut sub două nume diferite, ambele italiene. Enrico Danieli primul, iar apoi sub numele care l-a consacrat, Enrico Tamberlik.

La 30 de ani a debutat în marele Royal Opera House, din central Londrei, acolo unde ani buni a avut prezenţe regulate şi a încântat urechile a mii de oameni. Şapte ani mai târziu a apărut în Buenos Aires, la Teatrul Colon. Alte locaţii unde s-a afirmat au fost New York și Sankt-Petersburg, acolo unde a interpretat rolul lui Alfredo, din piesa lui Verdi numită “La forza del destino”, dar spre sfârşitul carierei .

A interpretat piese de Verdi și Beethoven

 Vocea remarcabilă şi incisivă, dar şi a abilitatea de a cânta cele mai mari note,  l-au făcut un perfect interpret pentru rolurile dramatice, din opere celebre precum Faust, Otello sau Fidelio.

Născut în 1829, acesta a trăit 68 de ani și a murit pe 13 martie 1889, cu doar 3 zile înainte de a 69-a aniversare a sa. Francesco Tamagno, de asemenea unul dintre cei mai recunoscuți tenori italieni, este cel mai cunoscut succesor al său, cu o voce asemănătoare de cea a  lui Tamberlik. (B.O.)

CITEȘTE ȘI:

Omul care i-a dat viață lui Eminescu după moarte, dar i-a scos ochii lui Beethoven – GALERIE FOTO & VIDEO

 

Loading...
Nascut la Flamanzi, vezi monografia scrisa de inv. P. Munteanu.
9 ianuarie 2016, 13:49
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un nivel de avarie care implică oprirea obligatorie generală pentru că riscăm să intre aerul pe coloană. În momentul în care intră aerul pe coloanele de aducţiune este o chestiune mai gravă decât o oprire generală de ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.5975 lei
USD
Dolarul SUA
3.8945 lei
CHF
Francul elveţian
3.9646 lei
GBP
Lira sterlină
5.1203 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
160.3963 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2242 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1140 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6176 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.4 o C
Dorohoi
20 o C
Bucecea
26.4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
20 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.