Ştiri
Acuze grave aduse Bisericii de către preotul caterisit de la Schit Orășeni: M-au lovit cu piciorul...și am fost târât

Preotul caterisit al bisericii din Schitul Orăşeni Deal, judeţul Botoşani, îi acuză pe reprezentanţii Bisericii că au spart uşile lăcaşului de cult şi că l-au strâns de gât şi târât pe jos. 

Uşă spartă, preot călcat în picioare  

 

În apărarea preotului dat afară de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, au sărit localnicii.

 

La biserica din satul Orăşeni-Schit, situat la numai câţiva kilometri de municipiul Botoşani, a izbucnit în dimineaţa zilei de duminică, 12 noiembrie, un scandal monstru. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt acuzaţi de un preot caterisit, adică dată afară din Biserică, că au spart uşile unui lăcaş de cult monument istoric şi totodată l-ar fi agresat pe fostul om al Bisericii. O parte a localnicilor ţin partea preotului caterisit şi sunt furioşi pe reprezentanţii Mitropoliei.  

 

 

Preotul Ioan Ungureanu, de la biserica din localitatea Orăşeni Schit a fost caterisit, adică dată afară din Biserică în această vară prin decizia Consistoriului Arhiepiscopiei Iaşilor ratificat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Motivul conflictului cu şefii ierarhici a fost refuzul preotului botoşănean de a-i pomeni pe ÎPS Mitropolitul Teofan şi alţi şefi ierarhici la slujbe. Preotul a luat această decizie, după ce, spune aceasta înalţă ierarhi ar fi avut înclinaţii ecumenice, fiind de acord cu principiile conciliului de la Creta. Preotul caterisit nu recunoaşte însă decizia şefilor săi şi a continuat să vină la biserica din parohie.  

 

Duminică reprezentanţii Mitropoliei au decis să aducă un nou preot în sat. De aici a început şi circul. Fostul preot Ioan Ungureanu, susţine că reprezentanţii Bisericii pur şi simplu au luat cu asalt biserica din parohie, însoţiţi de un fel de gărzi de corp. Refuzul lui Ioan Ungureanu de a-i lăsa în biserică a fost urmat de un asediu, spune fostul preot.

”Este vorba despre intrarea cu brutalitate şi spargerea uşilor unei biserici monument istoric din Schitul Orăşeni, de către patru cinci indivizi, special antrenaţi, corpolenţi. Mai întâi ei au forţat uşile bisericii cu tot felul de unelte. Noi am rezistat cât am putut. Dar după 7-8 minute, am fost doborâţi de puterea lor( n.r. preotul era însoţit de dascăl, în biserică). Am observat printre ei pe un angajat al unei firme de protecţie şi pază din Iaşi, care de obicei venea acum câteva luni şi aducea notificările Mitropoliei.”, spunea Ioan Ungureanu.

Totodată preotul caterisit spune că a fost agresat de cei care au intrat în biserică.

”După ce au intrat peste noi, două dintre acele persoane corpolente m-au înşfăcat, fiindcă eu am căzut jos, şi m-au lovit cu piciorul dându-mă la o parte din calea de acces. Celălalt bărbat voinic m-a luat de mână şi am fost târât câţiva metri. Au venit alţi doi băieţi, bine structuraţi din punct de vedere al musculaturii şi au tăiat belciugul şi de la a doua uşă, pe care pălimarul reuşise să o închidă.”, adaugă fostul preot.  

Totodată Ioan Ungureanu spune că a strâns de gât.

”Am vrut să ies afară, să strig după ajutor, dar deodată în uşă a apărut preotul Chirilă, angajat al Mitropoliei Moldovei şi al Bucovinei. Acesta mi-a pus mâinile în gât strângându-mă cu putere şi împingându-mă, mi-a spus ”tu aici stai, nu ai ce căuta afară”.”, precizează Ioan Ungureanu.

Cu reprezentanţii Mitropoliei se afla şi noul preot, cel care trebuia să îi i-a locul lui Ungureanu. În cele din urmă reprezentanţii Mitropoliei s-ar fi retras după intervenţia localnicilor. Mai ales că o parte a acestora sunt susţinători ai fostului preot Ungureanu.

”Noi am contribuit la această biserică din sat. Şi nu este vorba de material doar ci şi cu sufletul. El este preotul nostru”, spune o localnică, supărată pe reprezentanţii Bisericii.

Unii localnici nici nu vor să audă de alt preot.   

 

Poziţia Bisericii: evacuare paşnică la Orăşeni   

 

De cealaltă parte reprezentanţii Mitropoliei spun că lucrurile nu au stat chiar aşa. Aceştia recunosc că au venit duminică la Orăşeni Schit cu un nou preot, dar, arată aceştia, la solicitarea a zeci de enoriaşi.

” O delegaţie a Arhiepiscopiei Iaşilor s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Orăşeni din judeţul Botoşani pentru a-l prezenta comunităţii pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificării situaţiei canonice a fostului preot Ioan Ungureanu, care a fost caterisit de Consistoriul Arhiepiscopiei Iaşilor, decizie confirmată şi de instanţa superioară, Consistoriul Mitropolitan. Această deplasare s-a făcut la solicitarea enoriaşilor din această parohie, care au trimis două memorii la Centrul Eparhial, fiecare însoţit de câteva zeci de semnături”, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor într-un comunicat.  

Totodată reprezentanţii Bisericii spun că de fapt fostul preot Ungureanu este cel care a agitat spiritele la Orăşeni. Această acţiune canonică şi legală, desfăşurată în chip paşnic pe tot parcursul ei de credincioşi din parohie împreună cu delegaţi ai Centrului Eparhial, a fost obstrucţionată încă de la început de fostul preot Ungureanu, care se afla în biserică, dar fără a fi început vreun slujbă, şi de câţiva susţinători ai săi, unii aduşi din alte localităţi, care au recurs la cuvinte jignitoare, ameninţări şi bruscări. În faţa acestor manifestări violente, reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au preferat să se retragă, menţinând acelaşi comportament paşnic, după cum se poate vedea şi din imaginile filmate”, adaugă reprezentanţii Arhiepiscopiei.  

 

 ”Vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte”  

Scandalul dintre Biserică şi preotul Ioan Ungureanu a început în luna mai. Preotul paroh Ioan Ungureanu a refuzat să mai pomenească la slujbe  ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei dar şi pe capul Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme preotul spunea că a luat această decizie după ce şefii Bisericii Ortodoxe Române au fost de acord cu prevederile conciliului de la Creta. Conform convingerilor preotului acest conciliu ar fi eretic şi ar duce inclusiv la obligarea preoţilor de a face cununii între persoane de religii diferite.

 ” Mitropolitul nostru a semnat nişte documente anul trecut în Insula Creta, prin care doreşte să facă o unire, o nivelare a religiilor, fiind biserici şi alte confesiuni. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte. Iar noi am renunţat la pomenirea numelui său”,preciza la aceea dată Ioan Ungureanu. (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

Loading...
Ședință fără concluzii la Prefectură cu scandalul de la Biserica Schit Orășeni 
Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor reacţionează după scandalul de la Schit Orășeni
Polițiști și jandarmi la o biserică pentru schimbarea preotului, cel vechi n-a vrut să plece și-a ieșit scandal


 

RAZII în județ, zeci de polițiști au oprit mașini în trafic și au verificat patroni

Au fost două zile de foc pentru ofițerii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care au efectuat verificări ample în județul Botoșani.

Țepar cu o verighetă înșală botoșănenii

Că botoșănenii sunt inventivi și vor să facă bani din orice, este un lucru știut.

Tramvai deraiat puternic de pe șine la Luceafărul – FOTO

Botoșănenii care se aflau în cursul zilei de sâmbătă în stația de tramvai de lângă fostul cinematograf Luceafărul au avut parte de o sperietură.

Sindicalist de la Apă: Nu dorim a face rău populației

Reprezentanții societății Nova Apaserv susțin că nu doresc ca prin demersurile pe care le fac să afecteze serviciile oferite populației.

Grevă generală pe banii sindicatului la Nova Apaserv

Salariații de la compania de apă de la Botoșani sunt deciși, prin sindicat, să meargă mai departe cu demersurile pentru a declanșa greva generală.

O botoșăneancă a inventat un tip inedit de oțet

O tânără din Botoșani cu calități antreprenoriale este pe cale să devină extrem de cunoscută datorită unei rețele de familie.

Zeci de artiști expun la Galeriile de Artă în memoria unui pictor

Muzeul Judeţean Botoşani prezintă în perioada 19 noiembrie – 7 decembrie 2017,  în spaţiul Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, cea de-a VI-a ediție a Salonului Naţional de Arte Vizuale ,,Interferenţe".

O familie terorizată de un clan de romi și-a părăsit casa după ce i-au spart geamurile inclusiv de la mașină

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Şcheia, membru al unei familii de romi problemă, în care mai mulţi fraţi sunt inculpaţi sau deja condamnaţi pentru fapte de furt ori fapte cu violenţă, a fost săltat de poliţişti, joi dimineaţă, în baza unui mandat prin care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor.

Spectacolul „Păcală și Tândală la școală”, duminică, la Iulius Mall Suceava

Copiii de toate vârstele, dar și părinții sau bunicii, sunt invitați duminică, la Iulius Mall Suceava, pentru a se bucura de un spectacol cu parfumul copilăriei. Actorii Ateneului Iași vor aduce pe scenă două personaje autohtone îndrăgite, pe Păcală și Tândală.

Loading...
IMAGINI MEMORABILE la ACS Timișoara - FC Botoșani - VIDEO ce făceau LIVE câțiva spectatori

Primul meci din cadrul etapei a XVIII - a din Liga 1 s-a desfășurat într-o atmosferă dezolantă. În tribunele stadionului ”Dan Păltinișanu” au fost prezenți doar aproximativ 300 de spectatori.

Azur face spectacol seara aceasta în pub, solistul spune povestea demnă de film a formației

La un an după ce au închis casa la Botoșani, cei considerați a fi inițiatorii manelelor revin în nordul Moldovei. O fac în același loc, la Grand Irish Pub, unde în această seară vor susține un spectacol care va începe după ora 23:00.

EXCLUSIV: Continuă excluderile în PSD Botoșani, OUT și un viceprimar, fost primar

Șirul de plecări sau excluderi de aleși locali din PSD Botoșani continuă cu un actual viceprimar, care timp de mai bine de jumătate de an a îndeplinit și prerogativele de primar.

Antrenorul Botoșaniului după ce echipa a avut bară pe final, la 1 - 1: Trebuie să fim mulţumiţi cu un punct

FC Botoșani a trecut la câțiva centimetri de o victorie în deplasare cu ACS Poli Timișoara. Deși conduși la pauză, moldovenii au egalat, iar în minutul 86 au trimis mingea în transversală.

”Cu fundul în poartă”! Antrenorul Timișoarei a făcut spectacol și după remiza cu Botoșaniul

ACS Poli Timişoara a remizat pe teren propriu, scor 1-1, cu FC Botoşani. După încheierea partidei, antrenorul Ionuţ Popa a fost supărat din cauza atitudinii elevilor săi, care s-au retras imediat după ce au deschis scorul.

Botoșăneanca ce face voluntariat în şcolile judeţului: Nu mă plăteşte nimeni să fac asta - FOTOGALERIE

De trei ani merge în şcoli şi licee pentru a le explica elevilor de gimnaziu şi liceeni, cum e cu viaţa şi care este urmarea juridică a faptelor lor.

 

CUM se schimbă ”Prima Casă”: Finanțele și BNR vor să introducă o condiționare de venit

Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României analizează oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul "Prima Casă", însă acest lucru nu se va aplica începând de anul viitor, a declarat, vineri, Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, prezent la o dezbatere pe teme imobiliare.

Bărbat din Botoșani, nenorocit după ce a primit un hârleț în cap

Un botoșănean a fost trimis vineri în judecată fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”.

Transportatorii de la Botoșani scumpesc biletele la cursele cu autocare și microbuze!

Din cauza valului de scumpiri de a lovit România, transportatorii de la Botoșani anunță că vor scumpi prețul călătoriilor pentru infrastructura rutieră.

FC Botoșani smulge un punct de la Timișoara cu un gol de generic

Dacă în prima repriză jucătorii de la FC Botoșani nu au prea strălucit pe teren, în cea de-a doua parte, elevii lui Costel Enache au dat dovadă de mai multă concentrare. Nu suficientă.

Ajutor cerut de la un ex-ministru botoșănean pentru „struțo-cămilele” de la Nova Apaserv

Bugetarii care nu sunt de fapt bugetari chiar dacă lucrează în societăți comerciale cu capital de stat.

Daca nu-l lauzi pe seful, primesti un sut in dos. Azi, cateriseire pentru lipsa de lauda a BOSS-ului. Asta e biserca azi, asta e BOR. Scandal, violente, caterisiri, toate in numele banilor de la cei cu credinta in Dumnezeu. Niste hie
14 noiembrie 2017, 14:32
Loading...
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”Din cele patru locuri unde au fost înscriși câte doi o persoană a fost absentă, o persoană a fost descalificată pentru că are garaj. Într-un caz două doamne licitat până la 440 lei pe loc în zona Calea Națională nr 7 ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6400 lei
USD
Dolarul SUA
3.9322 lei
CHF
Francul elveţian
3.9662 lei
GBP
Lira sterlină
5.2076 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4928 lei
XAU
Gramul de aur
162.2804 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2236 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4878 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9665 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0837 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6235 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.1 o C
Dorohoi
4 o C
Bucecea
6.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
4 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.