Ştiri
Alt primar vizat de referendum, sătenii l-au pârât puțin la prefect – FOTOGALERIE & VIDEO

Tot mai des în ultima perioadă botoșănenii de la sate, îndreptățiți sau nu, iau atitudine împotriva celor pe care tot ei îi aleg să-i păstorească și își cer drepturile care consideră că li  se cuvin.

Au început anul cu un protest oamenii din Corni, a urmat Leorda însă cu o deturnare a atenției mai mult iar mai nou, scandalul s-a mutat la Știubieniul primarului Sebastian Merticariu.

 

El și-a pus în cap câteva zeci de crescători de animale, din cauza unor suprapuneri de documente pe o suprafață de 40 de hectare de imaș.

 

Concret, undeva prin 2009, primarul a solicitat fonduri printr-un program guvernamental pentru împăduriri însă nu a mai primit vreun semn până anul trecut când comuna Știubieni a fost acceptată în planul de investiții.

 

Și s-a organizat și o licitație iar firma câștigătoare, respectiv SC Passilva Proiect SRL a preluat amplasamentul, a cumpărat puieții și este la un pas să treacă la treabă, valoarea investiției fiind de 1,2 milioane de lei.

 

Între timp, primarul a concesionat o parte din imaș crescătorilor de animale din comună și a căror contracte devin astfel nule.

 

Nemulțumiți s-au prezentat la ușa prefectului și au solicitat ajutor în vederea anulării investiției derulată de Ministerul Mediului.

 

Mai mult, oamenii susțin că împăduririle sunt făcute pe terenuri degradate, ori în cazul de față este vorba despre o suprafață pentru care s-au acordat subvenții.

 

”În cazul în care interesul național sau local, aici vorbim despre un interes național fiind vorba despre un proiect guvernamental o impune, contractul poate fi reziliat de una dintre plăți în baza unor documente oficiale cu plata unor despăgubiri juste și prealabile. Dacă dv. considerați că dl primar vă propune plata unor despăgubiri la acest contract și nu sunteți de acord, aveți posibilitatea să vă adresați instanței”,


Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani

 

Prezent la Prefectură a fost și primarul comunei, Sebastian Merticariu a încercat și el să explice cum s-a ajuns la această situație complicată.

 

”În 2009 s-a emis Hotărârea prin care s-a pus la dispoziție cu unanimitate de voturi, la vremea aceea se gestionau pășunile de Primărie. Din 2009 noi nu am mai avut nici un semn vis a vis de împădurirea terenurilor degradate până anul trecut. Deci noi nu știam că se vor aloca fonduri”,


a fost explicația lui Sebastian Merticariu, primarul comunei

 

El le-a dat dreptate oamenilor și a arătat că dorește că se găsească o soluție prin care crescătorii de animale să obțină suprafețe pentru pășunat în alte locuri decât cele care fac obiectul contractului de împăduriri.

 

Nu prea a găsit înțelegere de la sătenii din comună care și-au pus în cap să oprească procedurile de plantare de puieți.

 

Cel care a tranșat situația a fost prefectul Dan Nechifor care i-a întrebat pe fiecare dintre nemulțumiți ce suprafețe de teren agricole dețin în proprietate și ce număr de animale deține.

 

Și le-a mai explicat faptul că imașul comunei ar trebui să fie o alternativă pentru pășunatul animalelor și anume o alternativă la terenurile pe care le dețin în proprietate.

Incendiu într-o comună din Botoșani: Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de o oră

 

Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că va fi sancționat cineva pentru sistarea neanunțată a apei?
Da
Doar simbolic
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Nu trebuie să fii hidrotehnist ca să-ți dai seama că, chiar dacă ai adus alte două pompe, care să suplinească pompele inițiale, alea nu le pui ca sorb în bazinul pe care tu îl golești, deci este ceva de noaptea minții. Ei ș ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.5988 lei
USD
Dolarul SUA
3.9154 lei
CHF
Francul elveţian
3.9684 lei
GBP
Lira sterlină
5.1585 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4382 lei
XAU
Gramul de aur
160.6332 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2248 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0574 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1001 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1793 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6178 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.3 o C
Dorohoi
8.5 o C
Bucecea
8.3 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
8 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.