Stelian Ciurciun, preotul protopop a atins problema veche a cerşetorilor care stau pe străzile Dorohoiului, iar în zilele de sărbătoare lăcașele de cult sunt invadate. Cu toate că Poliţia intervine și face ordine sau rezolvă temporar situaţia, aceasta reapare.
„
Există o problemă deranjantă. Este cea a cerşetoriei. La nivel local se încearcă rezolvarea prin activităţi filantropice, sociale. Cu toate acestea aceşti clienţi ai cantinelor sociale sau chiar ai noştri, folosesc şi alte mijloace. În special la sărbători, devine deranjant pentru că vin la toate bisericile şi devin agresivi. Cei care se recomandă că strâng bani în pieţe pentru biserici nu sunt trimişi de noi. Dorim o soluţie”, a precizat părintele protopop.
Şeful Inspectoratului Poliţiei Judeţene, Cristian Cucoreanu a fost de părere că oamenii întreţin cerşetoria şi atât timp cât vor exista binevoitori, vor fi cerşetori. De asemenea, Constantin Muha, directorul Liceului Teologic „Sf. Ioan Iacob” a expus în faţa auditoriului rolul profesorului de religie, al preotului, al cadrelor didactice care se pot implica în îndrumarea tinerilor vulnerabili.
„Problema abandonul şi a absenteismului şcolar este o problemă amplă conţine pe de o parte un act de bravură, alta lipsa de sprijin, fie din partea şcolii, fie a afamiliei. În şcoală este psihologul, dirigintele, care are rolul de consilier şcolar, profesorii de religie. De câte ori sunt abordaţi aceşti oameni în aceste probleme. Nu prea sunt abordaţi, pentru se fuge de rezolvare, se tinde spre lamentare, nimeni nu abordează soluţii efective. Preotul în Biserică, aşteaptă oamenii, îi îndeamnă” a menţionat
Constantin Muha.
Preotul consideră că religia este importantă în şcoli, pentru că îi îndrumă pe elevi în viaţă.
„
Acum se discută despre scoaterea religiei din şcoală, de ce? pentru că este un avanpost în şcoală pentru a preveni astfel de situaţii. Trebuie să avem o atitudine, profesorii de religie nu sunt nişte profitori ai statului sau a sistemului, sunt oameni care lucrează cu copiii şi predau morala, purtarea frumoasă şi legătura dintre oameni. Relaţia umană este cea mai importantă şi este călcată în picioare, nimeni nu face nimic. În biserică activează asociaţiile tinerilor, studenţilor ortodocşi, avem ore de religie la parohii şi unde se discută probleme de suflet. Nu toţi copiii discută, iar ei sunt supuşi unei presiuni teribile şi în lumea cibernetică. Trebuie schimbat cadrul legislativ, cadrul social pentru a crea un mediul favorabil dezvoltării lor” a încheiat directorul Seminarului.
Următoarea întâlnire a ATOP în judeţ va avea loc probabil la un centru social, idee lansată de primarul comunei Pomârla,
Dumitru Chelariu.
(M.A.)
CITEȘTE:
Sute de cerşetori „arşi la buzunare” – VEZI top cinci al amendaţilor