Ştiri
Deshumare istorică la Eternitatea : Am dezlegat o enigmăGALERIE FOTO
Moment istoric joi la Cimitirul Eternitatea, unde în prezenţa părintelui protopop Lucian Leonte s-a desfăşurat acţiunea de deshumare a celor 12 preoţi (nouă deoparte, trei de cealaltă parte a crucii) despre care se credea că sunt înmormântaţi aici. Feţele bisericeşti decedate în Primul Război Mondial adunau un număr impresionant de credincioşi şi de aceea conducerea SC Urban Serv SA a dorit să amenajeze un loc de veci pe măsura importanţei pe care botoşănenii o acordă părinţilor care s-au jertfit în marea conflagraţie din 1914 – 1918.
deshumare la Cimitirul Eternitatea Botosani

S-a săpat până la 2,5 metri şi nu s-au găsit oseminte

„Am vrut să îl amenajăm, Protopopiatul a fost anunţat şi ne-a spus hai să vedem sunt sau nu sunt oseminte acolo”, a relatat Viorel Negru, şef departament dezvoltare la SC Urban Serv SA. Protopopiatul Botoşani a aflat aşadar de iniţiativă şi întrucât existau unele informaţii că, de fapt, acolo nu era înmormântat nici un preot şi că ar fi un monument şi atât, a decis să se facă o deshumare. S-a săpat până la aproximativ 2,5 metri, până ce s-a ajuns la pământ care nu a fost vreodată răscolit şi bănuiala s-a confirmat: acolo nu a fost înmormântat vreun preot. „După cum aţi constatat, nu există oseminte, deci este un monument comemorativ făcut într-un anumit an, iată, scrie acolo 1921, posibil aşa... Noi nu deţinem documente de arhivă în care să fie consemnat acest lucru, că s-ar fi construit un astfel de monument în memoria unor preoţi care au decedat în Primul Război Mondial sau au avut o anumită contribuţie pentru ţară în perioada respectivă. Ei bine, dacă nu avem documente, singura soluţie era să se sape şi să se vadă dacă există”, a explicat părintele protopop Lucian Leonte.

„Nu există persoane care să fie înmormântate în acest loc”

Acesta a arătat că preoţii sunt înmormântaţi în curtea bisericilor unde şi-au încheiat activitatea, fiind sigur că inclusiv cei trecuţi pe crucea de la Eternitatea se găsesc la ultima parohie. „Am clarificat pentru toată lumea: nu există persoane care să fie înmormântate în acest loc. Este un simplu monument comemorativ”, a afirmat Lucian Leonte. Părintele protopop a transmis credincioşilor că acest monument nu este un loc de cult în sensul propriu al cuvântului şi că pot veni acolo doar ca la un monument comemorativ, nu ca la un locaş de cult, precum capelele cimitirelor Eternitatea şi Pacea, „unde facem în primul rând Sfânta Liturghie, care este actul esenţial de cult pentru cei răposaţi”.

„Am lămurit lucrurile”

Părintele protopop a asemuit locul în care se credea că sunt înmormântaţi preoţi troiţelor întâlnite mai ales în mediul rural, care amintesc de preoţi şi eroi, dar care nu au morminte în preajmă. „Cei care veneau aici, cei care i-am găsit şi eu rugându-se aici au spus că vin să se roage la cei nouă preoţi înmormântaţi aici. Deci, am dezlegat o enigmă, am lămurit lucrurile”, a mai spus Lucian Leonte. Înalta faţă bisericească a recomandat oamenilor să se adreseze cu rugăciuni sfinţilor sau preoţilor în activitate, fiindcă cei decedaţi nu mai slujesc.
Pentru a se pune capăt legendei s-a decis montarea pe cruce a unei plăcuţe pe care să se scrie clar „aici nu este nimeni înmormântat”, hotărându-se totodată ca groapa săpată să rămâne neacoperită câteva zile astfel încât orice botoşănean să se poată convingă de faptul că acolo nu există oseminte.
VEZI ŞI:
 Stupefiant - osemintele îngropaţilor de la Pacea lăsate pradă animalelor - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Gardul unui cimitir din Leorda dărâmat de moştenitorii terenului

Loading...
25 aprilie 2013, 19:36
Loading...
Sondaj
Credeți că va fi sancționat cineva pentru sistarea neanunțată a apei?
Da
Doar simbolic
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Nu trebuie să fii hidrotehnist ca să-ți dai seama că, chiar dacă ai adus alte două pompe, care să suplinească pompele inițiale, alea nu le pui ca sorb în bazinul pe care tu îl golești, deci este ceva de noaptea minții. Ei ș ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.5988 lei
USD
Dolarul SUA
3.9154 lei
CHF
Francul elveţian
3.9684 lei
GBP
Lira sterlină
5.1585 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4382 lei
XAU
Gramul de aur
160.6332 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2248 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0574 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1001 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1793 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6178 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.5 o C
Dorohoi
8.8 o C
Bucecea
8.5 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
8 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.