Ştiri
Gunoiul ne usucă la buzunare anul acesta – CÂT ajunge să plătească o familie cu doi copii

O lege ce a fost adoptată pe data de 29 decembrie, obligă operatorii de salubrizare la plata unei taxe de mediu de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri, la depunerea pe rampe.

Această taxă se va regăsi în cele din urmă în cea achitată de cetățeni către operatorul de salubrizare, în cazul municipiului Botoșani, către societatea Urban Serv.

 

Pentru a se găsi soluții la această problemă, în această dimineață la Primărie a avut loc o ședință de peste două ore, cu primarul și cei doi viceprimari, city-managerul Adriana Zăiceanu precum și reprezentanții Urban Serv.

 

”Suntem responsabili, iar problema este identică pentru toate primăriile din țară. Ne întrebăm cum vom acționa. Ca să putem să introducem această taxă de mediu în tarif sau în taxa de salubrizare, în primul rând trebuie să facem un proiect de hotărâre dar care trebuie să fie supus dezbaterii publice”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

La acest moment taxa de salubrizare este de 10,9 lei de persoană pe lună, iar la case taxa este de 9,98 lei de persoană pe lună. Odată inclusă taxa de mediu per tona de deșeuri, obligația financiară a cetățenilor ar urma să crească la 13 lei pe lună.

 

Ceea ce înseamnă per total 312 lei pentru o familie cu doi membri, 468 de lei pentru una cu un copil, respectiv 624 pentru botoșănenii care au doi copii.

Adică mai mult decât impozitul la o mașină cu o capacitate cilindrică de până în 2000 cmc și mai puțin decât impozitul pe locuință sau alte dări similare.

 

”Intenția noastră este să avem o discuție cu proprietarii depozitului, cu Consiliul Județean pentru că se spune în felul următor, taxa poate să o plătească proprietarul sau operatorul depozitului. Nouă ne-ar conveni să o plătească proprietarul, adică CJ, pentru că atunci nu ar mai fi purtătoare de TVA”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Primarul a adus și o serie de critici vis a vis de modul de lucru al operatorului, respectiv SC Diasil Service Suceava care a câștigat prin licitație administrarea depozitului ecologic de la Stăuceni.

 

”Proprietarul să discute cu operatorul pentru că din păcate și acum în loc să lucreze cu 40 de oameni, ei sunt în continuare 12 oameni. Nu dau drumul la banda de selecție și sortare a gunoiului și acolo sunt niște probleme. Ei știu să ceară numai bani”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Botoșani a avut o valoare totală de aproximativ 34 milioane de euro. Suma impresionantă care a fost absorbită de autoritatea județeană ar fi trebuit, în teorie, să aducă un plus valoare la nivelu de trai al botoșănenilor de la orașe sau de la sate deopotrivă. În schimb, odată cu deschiderea acestui depozit ecologic de la Stăuceni, a crescut și nivelul taxelor pe care trebuie să le achite populația la gunoi.


Și va mai crește.

Fecale, absorbante, vată şi multe sticle - locuitorii din Centrul Vechi şi-au făcut propria groapă de gunoi – GALERIE FOTO

 

Loading...
Mai bine ati rezilia contractul de la groapa de gunoi cu noul propritar (Silviu Prigoana)un mare hot .Oricum nu va interezeaza populatia si in special pe voi ,cei care stergeti si nu publicati mesajele.
11 ianuarie 2017, 19:54
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un nivel de avarie care implică oprirea obligatorie generală pentru că riscăm să intre aerul pe coloană. În momentul în care intră aerul pe coloanele de aducţiune este o chestiune mai gravă decât o oprire generală de ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.5975 lei
USD
Dolarul SUA
3.8945 lei
CHF
Francul elveţian
3.9646 lei
GBP
Lira sterlină
5.1203 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
160.3963 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2242 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4922 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1140 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6176 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10 o C
Dorohoi
10 o C
Bucecea
10 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
10 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.