Joi, 2 martie, la Ministerul Culturii, Constantin Iftime, coordonatorul proiectului Muzeul vieții cotidiene în comunism (MuViCC), de la Botoșani, a prezentat secretarului de stat Erwin Șimsenshon, proiectele MuViCC aflate în lucru în 2017, se arată într-un comunicat trimis de Asociația CulturEst.
În acesta se precizează că oficialul guvernamental s-a arătat surprins că Primăria Botoșani de atâția ani nu numai că nu a susținut financiar acest proiect, dar chiar l-a blocat, nepunând la dispoziție Asociației CulturEst fosta Hală CET, sediul MuViCC, construcție din anii 60, cu influențe ale stilului de templu industrial sovietic, care constituie obiectul de bază al viziunii acestui muzeu, atât de original.
”Reamintim faptul că de trei ani Asociația CulturEst a cerut Primăriei Botoșani să aplice hotărârea de Consiliu Local, din octombrie 2013, și a protocolului semnat atunci, prin care Primăria Botoșani se obliga să sprijine financiar începerea construirii MuViCC în Hala CET. Între timp, Asociația CulturEst cu mijloace proprii a proiectat forma muzeului, șase expoziții permanente și a început construirea, în 2015, a muzeului virtual MuViCC, care conține filmul 3d al traseului expozițiilor și câteva baze de date istorice, alcătuite de istorici de la Facultatea de Istorie București”,
Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst.
În vederea amenajării muzeului s-au organizate câteva campanii de colectare, cu elevi voluntari, în vacanțele din 2014, 2015 și 2016 și totodată au fost strânse obiecte muzeale cu sprijinul liceelor importante din Botoșani.
Asociația CulturEst a cerut recent Primăriei Botoșani să îi repartizeze un spațiu, unde ar putea fi expuse publicului botoșănean obiectele colectate până acum, modalitate prin care ar putea fi desfășurată continuu colectarea de obiecte muzeale pentru MuVICC.
”În același timp, deschiderea unei Expoziții MuViCC, proiectată în mod spectaculos, într-un spațiu din Centrul Vechi al Botoșanilor, ar accelera procesul de integrare a acestei zone părăsite la traseele de mare trafic ale orașului, cu ceea ce ar pune în valoare publicului larg frumusețe și vechimea Botoșaniului. Pentru lucrările de reabilitare a Centrului Vechi, începute în anii 2000, au fost cheltuiții zeci de milioane de euro, împovărând uneori, pe zeci de ani, bugetul Primăriei”,
Constantin Iftime, președinte Asociația CulturEst.
Muzeul virtual MuViCC, a cărui construcție va continua și în acest an, ar putea fi expus cât de curând, pe mari portaluri ale Uniunii Europene (de exemplu, european.ro), făcând astfel cunoscut pe plan internațional proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
Constantin Iftime roagă și pe această cale ca toți botoșănenii să sesizeze Primăria Botoșani asupra cererilor asociației și să susțină Proiectul MuViCC, primul muzeu al comunismului din România.
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Managerul teatrului pe scenă: Lăsați-mă o clipă să mă uit și să-mi dau seama că nu visez – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Actrița Maia Morgenstern a numit Botoșaniul orașul său de suflet – VIDEO
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile