Ştiri
SURPRIZĂ de la Guvern: Taxă introdusă peste noapte pentru angajaţi

Guvernul României vine cu un nou bir pentru toţi angajatorii.

Aceştia vor plăti, de la anul, o taxă de solidaritate de 2 la sută, din fondul de salariu. Noile contribuţii sociale plătite de angajat şi de angajator vor ajunge la 37%, dar vor fi aplicate la salarii brute mai mari, aşa că în final, vor fi anulate toate majorările pe care le-ar fi adus reducerea impozitului pe venit, de la 16 la 10 la sută. Asta înseamnă că practic lefurile pe care le vor lua oamenii din 2018 vor creşte cu doar câţiva lei.

 

Până miercuri, Guvernul anunţa că de la 1 ianuarie, angajaţii vor plăti contribuţii sociale de 35%, iar angajatorul 0. Joi, ministrul Finanţelor a anunţat că şi angajatorul va da o ″taxă de solidaritate″⁣ de 2% din fondul de salarii. Taxa a apărut peste noapte, pentru că nu apare nici în programul de guvernare, nici în alte proiecte fiscale prezentate public de Guvern. Ministrul a motivat introducerea taxei ba printr-o directiva europeană care ar cere o astfel de măsură, ba că ar fi fost solicitată de sindicate.


Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor: ″S-a stabilit că este mai bine să rămână şi în sarcina angajatorului plata unor contribuţii, să nu fie transferat integral doar în sarcina angajatului, cel puţin cei din sindicate au atras atenţia asupra acestui risc.′′

Iar contribuţia prevăzută de europeni pe care o invocă autorităţile este în prezent de doar 0,25%. Aşadar, noua taxă este mai mare de opt ori decât contribuţia pe care o plătesc în prezent angajatorii pentru a-i ajută pe salariaţii din firmele care intră în insolvenţă.

 

În aceste condiţii, spun specialiştii fiscali, promisa scădere a contribuţiilor este infimă. Statul va încasa o taxa de la angajator 2% din fondul de salarii, iar de la angajat - contribuţii în cuantum de 35%.

 

Numai că aceste procente vor fi aplicate de la 1 ianuarie unor salarii brute mult mai mari, în care sunt incluse fostele contribuţii sociale ale angajatorului. Aplicate unei sume mai mari, costurile angajatorului vor creşte. Aceste costuri vor fi compensate de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% însă, la final, pentru că angajatorii să rămână cu aceleaşi costuri, salariaţii nu vor mai câştigă nimic din reducerea impozitului. Vor avea lefuri cu doar câţiva lei în plus. Nici pe departe nu vor creşte cu procente de 20-30%, aşa cum au fost anunţaţi bugetarii în campania electorală.

 

Să luăm exemplul unui salariat cu un salariu net de 2.455 lei. În acest caz, leafă brută de 3.500 de lei, iar angajatorul plăteşte, pe lângă salariul brut, 796 de lei contribuţii sociale către stat, adică 22,75%. Angajatul plăteşte şi el partea lui de contribuţii, care ajung la 578 de lei, adică 16,5%. Statul mai încasează bani şi din impozitul pe venituri de 16%. În total, costul angajatorului este de 4.296 de lei, pentru un salariu net de 2.455 de lei.

 

De la 1 ianuarie 2018, dacă angajatorul vrea să îşi păstreze actualele costuri şi scade taxa de solidaritate din noul brut majorat, atunci situaţia se schimbă radical. Contribuţiile angajatorului devin 2%, adică 84 de lei, iar cele ale angajatului ajung la 1.474 de lei, pentru că le înglobează şi cotele transferate de la angajator. Impozitul pe venituri ar urmă să scadă de la 16% la 10%, dar chiar şi aşa câştigul salariatului va fi infim: omul va încasa cu doar 0,4% mai mult decât acum, adică 9 lei - preţul a doi litri de lapte dulce. Dar... nu îi rămân bani şi de miere.

 

În ciuda matematicii, ministrul Finanţelor dă ca sigure creşterile salariale de anul viitor. Oricum, ele nu sunt nici pe departe cele promise în campania electorală

Ionuț Mișa: ″Nu numai că vor creşte salariale angajaţilor, dar nu vor însemna un efort suplimentar din partea angajatorului. Vor creşte pe diverse domenii de activitate, cu procente distincte - 4,2%, 4,3% pe net, 25% pe brut.”

Oamenii de afaceri critică măsură anunţată peste noapte de ministerul Finanţelor. Ei spun că până acum era clar unde ajung banii din contribuţii. Nimeni nu ştie unde şi cum se vor folosi banii adunaţi din 2018 prin aşa zisă taxa de solidaritate. 

Adrian Benta, specialist fiscal: ‘Se vrea o taxă de solidaritate, dar cu cine? Avem o taxă de solidaritate cu salariaţii firmelor aflate în faliment, dar ea este de 0,2 la sută pentru această solidaritate, restul de 1,8% probabil va aduce sume bune la buget, se va duce la bugetul consolidat care o găleată fără fund pentru toate cheltuielile posibile ale Guvernului.′’

Ministrul Finanţelor a mai venit cu o veste proastă: veniturile mai mici de 2.000 de lei vor fi în continuare impozitate.

 

USR: Cerem coaliţiei de guvernare PSD – ALDE să oprească experimentul Mişa la care este supusă economia României

 

USR a criticat joi anunţul făcut de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, de introducere a unei taxe de solidaritate de 2% care ar urma să fie plătită de angajatori, spunând că intenţia coaliţiei incompetenţa guvernului Dragnea – Tudose în gestionarea responsabilă a finanţelor publice.

 

”Anunţul ministrului Ionuţ Mişa arată incompetenţa guvernului Dragnea – Tudose în gestionarea responsabilă a finanţelor publice. Pentru acoperirea promisiunilor electorale mincinoase, guvernarea PSD – ALDE recurge la măsuri fiscale disperate care bulversează mediul economic de afaceri din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat transmis de partid.

”În scurtul său mandat, Ionuţ Misa a reuşit deja să gonească investitorii străini prin haosul de declaraţii şi propuneri proaste cu care merge până în pânzele albe. A reuşit performanţa de a provoca o criză bursieră prin declaraţiile despre desfiinţarea Pilonului 2 de pensii încă din timpul audierilor, o idee la care încă nu suntem convinşi că a renunţat”, a afirmat, la rândul său, şi Claudiu Năsui, membru USR în Comisia de buget – finanţe din Camera Deputaţilor.

USR arată că Ionuţ Mişa a fost principalul susţinător al mecanismului „Split-TVA”, un experiment fiscal unic în lume despre care toată lumea i-a spus că va fi un dezastru. ”Acelaşi ministru a minţit că nu creşte taxe şi impozite, după care a majorat accizele pe carburanţi cu 20% de la o lună la alta”, se mai arată în comunicat.

”Acest ministru acum ne spune că ne va mai pune o nouă taxă de 2%. Atât. Nu ştim din ce, nu ştim de unde. Ştim doar că va fi 2% şi că se va numi „de solidaritate”. Solidaritate cu ce? Solidaritate cu redistribuţia avuţiei către PSD şi clientela lor?!”, se întreabă retoric deputatul USR, Claudiu Năsui.

USR consideră scandalos faptul că o serie de măsuri anunţate de PSD în campania electorală urmează să fie amânate sau chiar abandonate.

”Impozitul zero pentru venituri mai mici de 2000 de lei a fost amânat, nu se ştie până când iar reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39% la 35% este necesară pentru a anula scăderea salariilor ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Practic, promisiunea majorării salariilor din sectorul public cu 25% de la 1 ianuarie 2018 este anulată prin mutarea contribuiţilor la angajat. De asemenea, legea pensiilor care promitea majorarea pensiilor prin creşterea punctului de pensie până la 1775 lei in 2020 nu este prevăzută în bugetul pentru anul viitor”, se mai arată în comunicatul USR. (Sursa: Pro Tv)
 

download from google play download from apple store

 

Loading...
Guvernul a MODIFICAT Codul muncii: Ce sunt OBLIGAȚI să facă angajatorii

 

Doliu în familia celui mai tânăr consilier municipal PNL

Fostul președinte al Tineretului Democrat Liberal trece prin momente grele. Orfan de tată încă din școala generală, a rămas acum și fără mamă.

Un sucevean aiurit a dat peste mașina unei botoșănence: Șoferul vinovat este acuzat de trei infracțiuni

O botoșăneancă, în vârstă de 32 de ani, a fost implicată în acest weekend într-un accident la Suceava.

Un sat din Botoșani, cel mai înghesuit loc din România - FOTOGALERIE

O emisiune TV a prezentat recent o emoționantă poveste a celui mai înghesuit sat al României, aflat în județul Botoșani.

Povestea uluitoare și avertismentul unui veteran botoșănean de război: Ferească Dumnezeu și Maica Domnului de războaie - FOTOGALERIE

Caporalul în retragere Ioan Moroşanu a ajuns la vârsta de 92 de ani. Face parte dintr-o categorie de oameni pe cale de dispariţie. Martorii din prima linie a celui mai sângeros conflict mondial dispar. În comuna Vorona, satul său natal, mai are un camarad, dar a căzut la pat, nu se mai poate deplasa.

ALERTĂ meteo: Judeţul Botoşani a intrat sub COD GALBEN 

Agenția Națională de Meteorologie a emis azi dimineață o atenționare meteo pentru întreg județul Botoșani.

(P) MRL VINDE UVERTURA CITY MALL Su: 30.259 mp cu 22.784 Euro, rată lunară aferentă unei finanțări acordate de o instituție bancară

Conceput ca un amplu proiect de dezvoltare urbanistică, economică, socială şi culturală, Uvertura City Mall Botoșani se desfăşoară pe o suprafață totală construită de aproximativ 4.619,8 mp şi o suprafață utilă de 30.259 mp.

Jucător botoșănean în valoare de 5 milioane de euro, pus pe lista de transferuri

Este una dintre valorile fotbalului românesc și numai.

PNL-ul scoate lumea în stradă, miting în fața Prefecturii: Drumul României duce spre dictatură comunistă

Pachetul de legi privind Justiția pe care coaliția de guvernământ vrea să-l adopte îi scoate din letargie și pe liberalii botoșăneni. Aceștia organizează mâine un miting în fața Palatului Administrativ.

Șoferi de la Botoșani opriți în trafic azi pe Calea Națională: Trebuie să opresc eu, că se grăbește elVIDEO&FOTO

Mai mulți conducători auto de la Botoșani au fost trași pe dreapta de polițiștii botoșăneni duminică dimineață, pe Calea Națională din municipiu.

Loading...
Șofer pe autoutilitară, a abandonat mașina pe câmp și a fugit de polițiști

Un nou caz de furt a fost în atenția polițiștilor botoșăneni. Iată ce s-a întâmplat

Copil depistat singur pe moped de polițiști

Ilegalități la dublu depistate de polițiștii botoșăneni.

RAZII în județ, zeci de polițiști au oprit mașini în trafic și au verificat patroni

Au fost două zile de foc pentru ofițerii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean care au efectuat verificări ample în județul Botoșani.

Țepar cu o verighetă înșală botoșănenii

Că botoșănenii sunt inventivi și vor să facă bani din orice, este un lucru știut.

Tramvai deraiat puternic de pe șine la Luceafărul – FOTO

Botoșănenii care se aflau în cursul zilei de sâmbătă în stația de tramvai de lângă fostul cinematograf Luceafărul au avut parte de o sperietură.

Sindicalist de la Apă: Nu dorim a face rău populației

Reprezentanții societății Nova Apaserv susțin că nu doresc ca prin demersurile pe care le fac să afecteze serviciile oferite populației.

Grevă generală pe banii sindicatului la Nova Apaserv

Salariații de la compania de apă de la Botoșani sunt deciși, prin sindicat, să meargă mai departe cu demersurile pentru a declanșa greva generală.

O botoșăneancă a inventat un tip inedit de oțet

O tânără din Botoșani cu calități antreprenoriale este pe cale să devină extrem de cunoscută datorită unei rețele de familie.

Zeci de artiști expun la Galeriile de Artă în memoria unui pictor

Muzeul Judeţean Botoşani prezintă în perioada 19 noiembrie – 7 decembrie 2017,  în spaţiul Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, cea de-a VI-a ediție a Salonului Naţional de Arte Vizuale ,,Interferenţe".

O familie terorizată de un clan de romi și-a părăsit casa după ce i-au spart geamurile inclusiv de la mașină

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Şcheia, membru al unei familii de romi problemă, în care mai mulţi fraţi sunt inculpaţi sau deja condamnaţi pentru fapte de furt ori fapte cu violenţă, a fost săltat de poliţişti, joi dimineaţă, în baza unui mandat prin care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru tentativă de omor.

Spectacolul „Păcală și Tândală la școală”, duminică, la Iulius Mall Suceava

Copiii de toate vârstele, dar și părinții sau bunicii, sunt invitați duminică, la Iulius Mall Suceava, pentru a se bucura de un spectacol cu parfumul copilăriei. Actorii Ateneului Iași vor aduce pe scenă două personaje autohtone îndrăgite, pe Păcală și Tândală.

VOTAȚI CIUMA ROȘIE!
20 octombrie 2017, 10:45
Loading...
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am ajuns să locuiesc în acest apartament cunoscând-o pe Roxana Anușca de la PNL. Nu am plătit chirie, am fost lăsat să am grijă de apartament și să plătesc cheltuielile”, Andrei Leonte, fost consilier la cabinetul lui Florin ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6400 lei
USD
Dolarul SUA
3.9322 lei
CHF
Francul elveţian
3.9662 lei
GBP
Lira sterlină
5.2076 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4928 lei
XAU
Gramul de aur
162.2804 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2236 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4878 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9665 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0837 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6235 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.