)
missgrey.ro
Ştiri
Tabăra din Botoşani în care adolescenţii sunt antrenaţi ca militarii: Copii – soldat, pistoale şi grenade - FOTO

Regimul draconic de pregătire începe zilnic la ora  6.00.

Tabără militară-pilot

La tabăra de la Agafton, judeţul Botoşani, se derulează un proiect unic în România destinat adolescenţilor. Este vorba despre o tabără militară-pilot, în care peste 100 de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani învaţă rigorile disciplinei militare. Totodată, sunt antrenaţi să folosească şi armamentul, cu ajutorul armelor-replică folosite la airsoft.

 

Tabăra ”Codrii de aramă” de la Agafton, localitate situată la aproximativ 15 kilometri de municipiul Botoşani, chiar în marginea codrilor copilăriei lui Mihai Eminescu, a fost transformată pentru două săptămâni într-o adevărată tabără militară. Peste 100 de tineri din 11 judeţe, îmbrăcaţi în echipament militar şi înarmaţi până în dinţi, au ocupat locurile de cazare din cadrul taberei şi fac instrucţie cât este ziua de lungă. Nu lipsesc nici patrulele, comenzile strigate sacadat şi marşurile lungi cu echipament în spate.    

 

Pentru turiştii care vizitează vechea mănăstire a Agaftonului sau Ipoteştiul eminescian, întreaga forfotă de la Codrii de Aramă stârneşte curiozitatea. Pentru mulţi pare fie un scenariu de film cu tematică militară, fie o invazie în toată regula. În realitate este vorba despre un proiect unic la nivel naţional, un program-pilot de instrucţie militară a tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului în colaborare cu un club de airsoft. Armele, deşi par cât se poate de reale, sunt de fapt replici fidele utilizate la airsoft, un sport care prinde tot mai mult teren, iar ”soldaţii” sunt în mare parte elevi de liceu.

”Nicăieri în ţară nu mai există un asemenea program de instrucţie militară a tinerilor”, spune Radu Humelnicu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Botoşani, organizatorul taberei.  

Idee născută din pasiunea pentru arme  

Tabăra militară de la Agafton se află la a doua ediţie, proiectul pilot fiind lansat în urmă cu un an, în aceeaşi locaţie. În acest an, tabăra militară airsoft de la ”Codrii de Aramă” a debutat vineri, 4 august, şi se întinde pe durata a două săptămâni. Tinerii care şi-au dorit o astfel de experienţă au fost selecţionaţi din toată ţara şi s-a ajuns la un grup de 100 de adolescenţi care vor fi supuşi unei pregătiri militare în toată regula. Ideea s-a născut în rândul practicanţilor de airsoft din judeţul Botoşani, un sport care a luat o amploare fără precedent în judeţ.

”În Botoşani, fenomenul airsoft a luat amploare de aproape 5 ani de zile. În urma organizării a două cluburi de airsoft am reuşit o să coagulăm o mişcare sportivă destul de importantă în zonă. Astfel, am organizat primele 5 ediţii ale unui eveniment de airsoft naţional destul de important. Pentru că am văzut că ideea prinde şi că inclusiv condiţiile oferite de Centrul de Agrement «Codrii de Aramă» sunt foarte propice pentru încurajarea acestui sport, ne-am gândit că prin Programul Naţional de Tabere al Ministerului Tineretului şi Sportului putem încerca să creăm o pepinieră de tineri sportivi care să dezvolte şi să ducă mai departe acest sport”, mai spune Radu Humelnicu. 

Oficialii Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Botoşani au pus la dispoziţie Tabăra de la ”Codrii de Aramă”, constând în blocuri cu apartamente pentru cazare, cantină cu hrană pentru ”soldaţi” şi o bază de antrenament chiar în apropierea pădurii. De instrucţie şi de furnizarea armamentului şi echipamentului se ocupă Clubul de Airsfot din Botoşani. Totodată, au fost încheiate şi parteneriate cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă dar şi Crucea Roşie pentru diferite stagii ale pregătirii.  

Instrucţie şi disciplină ca în armată  

Cei 100 de tineri selecţionaţi din 11 judeţe ale ţării sunt supuşi unui antrenament militar în toată regula. Stau mai mulţi în cameră, mănâncă la cantină, fac instrucţie şi chiar fac plantoane. Toţi poartă echipament militar, adică ţinută în culori de camuflaj şi sunt înarmaţi cu replici non-letale ale armamentului real. Sunt grupaţi în 5 plutoane şi sunt pregătiţi atât teoretic, dar şi practic de 20 de instructori. La nivel teoretic învaţă de la istorie militară şi până la tactică de luptă. La nivel practic, sunt instruiţi fizic pe un teren amenajat în apropierea pădurii, dotat cu instalaţii specifice antrenamentului real al unor soldaţi. ”Învaţă deplasarea în cadrul unui pluton, poziţia în cadrul unui pluton, poziţia de drepţi, comenzile clasice militare, deplasarea în marş. 

 

La partea de instrucţie militară iau poziţie de tragere, învaţă ce înseamnă linie de ochire, poziţia corectă a armelor.

„Pentru cei care vor să urmeze o carieră militară, cum am avut anul trecut două sau trei cazuri, le facem intrarea pentru instruirea militară. Pentru restul, vă daţi seama că nu toţi sunt făcuţi pentru aşa ceva, este o chestiune de contact, pentru a se familiariza cu disciplina militară şi conceptul de airsoft”, spune Vlad Iacobiţă, unul dintre instructori.

Regimul în tabără este draconic. Trezirea se dă la 6.00 dimineaţa, are loc înviorarea, se ia micul dejun şi apoi instrucţie aproape toată ziua cu pauză de masă. Armele sunt replici de 1 la 1 a puştilor mitralieră sau a pistoalelor reale. Instructorul lor este un tânăr de 23 de ani, Robert Axinte, un pasionat de arme de când se ştie.

 

A studiat istoria şi evoluţia armamentului şi îşi împărtăşeşte cunoştinţele recruţilor.

”În această tabără mă ocup de pregătirea teoritică cât şi practică. În cadrul orelor de teorie intră exact modul de funcţionare al replicilor, istoria lor. În cadrul pregătirii practice intră poziţii de tragere, feluri de tragere şi deasemenea tipurile de muniţie utilizată. Avem modele de G36, de M4, AK 47, AK 74 dar şi pistoale precum Colt 1911,Glock”, spune Robert Axinte.

Din pregătirea practică a participanţilor nu lipsesc nici coborârile în rapel de pe blocuri.  

 ”Îmi place tot ce ţine de armată”  

Particianţii, majoritatea elevii de liceu, au venit din proprie iniţiativă în această tabără. Toţi sunt pasionaţi de armată şi dornici de experienţe noi. Totodată o mare parte doresc să devină membri ai cluburilor de airsoft. În rândul lor, se află şi veterani, adică tineri care au participat şi la prima ediţie. Printre aceştia se află şi Ancuţa Oprişan, o tânără de 17 ani din Galaţi. Este pasionată de arme şi practică airsoft.

”Sunt pasionată de armată şi de airsoft. Aşa am ajuns aici. Este frumos pentru că sunt experienţe noi şi ne facem noi prieteni. Nu ne menajează ca fete, dar nici nu pot spune că este foarte greu. Îmi place!”, spune tânăra din Galaţi. 

Pentru instrucţie şi airsoft a venit şi Mihnea, tocmai din Deva.

”Îmi place tot ce ţine de armată. Sunt pasionat şi de airfost. Îmi place că acest sport se bazează pe fair-play şi onoare, calităţi care ar trebui să caracterizeze orice tânăr”, spune Mihnea.    

Simulare cu pompierii şi cursuri de prim ajutor  

Una dintre activităţile secundare ale tinerilor pregătiţi în tabăra militară de la Agafton a fost simularea unui accident aviatic şi intervenţia specifică. În colaborare cu ISU, a fost simulată prăbuşirea unui avion de persoane în pădure. Au fost şi ”victime”, iar voluntarii de la Crucea Roşie dar şi pompierii cu diferite echipamente şi autospeciale au arătat cum se intervine în timp record în această situaţie. Acţiunea a avut loc noaptea, tocmai pentru a spori dificultatea după o alarmă surpriză dată în interiorul taberei. (Sursa: Adevărul)

download from google play download from apple store

 

”Mercenarii” iau cu asalt județul: Baze militare, vehicule offroad și atv-uri


 

Loading...
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cer să se facă locuri de fumat în fața Liceului Pedagogic și Elie Radu. Foarte multe chiștoace pe jos (pe bună dreptate, le dau dreptate fumătorilor – nu sunt coșuri de gunoi suficiente și cu loc special de aruncat țigara ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5802 lei
USD
Dolarul SUA
3.8939 lei
CHF
Francul elveţian
3.9868 lei
GBP
Lira sterlină
5.1608 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4723 lei
XAU
Gramul de aur
161.4840 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2231 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0589 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1070 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1778 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6153 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
7.9 o C
Bucecea
7.9 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
11 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.