Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.
Asemenea celorlalte vizite ministeriale efectuate la Botoșani, ieri dimineață pregătirile erau în plină desfășurare. O femeie de serviciu freca de zor geamurile de la intrarea în Palatul Administrativ. Pe acolo pe unde urma să intre ministrul.
La parter și la primul etaj, forfotă. Circula zvonul că un membru al delegației ar fi poftit la poale-n brâu moldovenești. Nu se știe dacă s-a întors cu poftele la București sau și le-a astâmpărat.
Ministrul Cuc a ajuns la Botoșani, cumva la ora stabilită, alături de senatorul Doina Federovici. A fost așteptat de toată floarea PSD înșiruită pe treptele Prefecturii. Dan Nechifor, prefectul li s-a alăturat, forțat cumva de împrejurări, pentru că, e adevărat, nu e prefectul PSD-ului.
La ședință a vorbit Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean și a tot adresat mulțumiri.
Asta deși miniștrii au tot fost la Botoșani, devenit parcă un nedorit loc de pelerinaj pentru ei, și este deja este un fapt știut că vin, văd, promit, pleacă și uită. Și noi rămânem la fel.
În cadrul aceleiași ședințe Răzvan Cuc a afirmat că are soluții pentru problemele județului referitoare la infrastructura rutieră. Dar le spune la Manoleasa (?!)
Următoarea întâlnire cu ministrul a fost apoi programată la ora 14:30 la conferința de presă de la Primăria Manoleasa. CJ a pus la dispoziție și un microbuz pentru doritori. S-a plecat cum s-a dorit, unii cu mașinile proprii, alții cu autovehicului CJ-ului.
Traseul, prin Avrămeni.
Sătenii, liniștiți, își vedeau de-ale lor, fără să știe că au onoarea să le traverseze comuna un ditamai ministrul.
Și-au pus mirați mâinile streașină la ochi când au văzut convoiul de mașini care a trecut cu o viteză amețitoare, pe drumul din comuna lor. Pentru că, se știe, când vine un ministru, viteza definește parcă vizita oficială.
Autoturismele, oficiale sau nu, scumpe sau mai puțin scumpe, s-au scurs printre nori de praf până la celebrul drum național de pământ, care curge și el paralel cu Prutul.
Pe drum, doi bărbați cu veste reflectorizante salutau respectuos fiecare mașină. Cumva așa, ca pe vremea regretatului.
Și, o, da, erau și utilaje care nivelau. Făceau ceva.
Prima mașină s-a oprit, celelalte din coloană au făcut la fel. Ocupanții lor au țâșnit imediat, politicienii să nu-l piardă pe ministru, prefectul să nu-i piardă pe toți, jurnaliștii să surprindă toate detaliile. Și evident, doamnele cu tocuri care făceau notă discordantă.
Regizat sau nu, un sătean apare ca din pământ, pe drumul național de pământ.
S-a săturat de glod, e inuman, drepturile, pentru ce se plătește rovinietă, etc.
Ministrul atoateștiutor spune ceva de un tratament bituminos pe acest drum, promite și apoi aduce aminte de un Cioloș care anul trecut s-a descurcat prost.
Coloana pornește din nou.
Pe traseu, oamenii se uită la mașini, dau din mâini. Nu se aude ce spun. Dar se poate deduce. Mai ales după pancartele care erau puse pe garduri din loc în loc.
Se ajunge la Primăria Manoleasa, poziționată în fața unui bar. Acolo, alți oameni adunați în fața crâșmei, savurau aglomerația rar văzută în satul lor. Un echipaj de Poliție dirija mașinile.
În interior, miros de sarmale.
Angajații s-au chinuit să amenajeze un loc pe un hol care să se preteze la un briefing de presă. Au așezat o masă pe care au pus o față albă, scaune și steagurile, simbolul național și cel al UE.
”Colegi, decorul este îngrozitor, nu e așa?”, a susurat consiliera de la București a ministrului, o blondă de-o șchioapă.
Are ea dreptate.
Oricine are minime cunoștințe în ale filmatului sau fotografiatului, știe că imaginile nu pot fi luate cu lumină în spate.
”Nu suntem la minister, suntem la primărie de comună”, este replica la remarca consilierei.
Totuși, lucrurile se precipită. Se caută rapid soluții. Costică Macaleți prinde masa de la un capăt, deputatul Marius Budăi de la celălalt pentru a o muta într-un alt loc. Spațiul e totuși mic, oamenii mulți.
Se aduce o alt masă, lipită de un perete, se trag scaunele, fiecare vrea un loc acolo, lângă ministru. Primarul, cu cocarda, rămâne fără scaun. Până la urmă primește unul și se îngrămădește și el acolo.
În tot acest timp, ministrul fusese introdus în altă sală pentru hidratare probabil.
Răzvan Cuc a vorbit vreun sfert de oră, despre trei drumurile naționale problematice de la Botoșani, despre altele din țară.
Apoi, tirul de întrebări.
Ziariștii au avut prioritate. Pentru că atunci când primarul de Ripiceni, Gabriel Talef a vrut și el să întrebe ceva, l-a pus la punct consiliera ministrului.
- Sunteți de la presă?
- Nu
- Altă întrebare
Marius Budăi făcea semne insistente către primarul de Mitoc să liniștească lumea. Să nu mai pună întrebări.
Numai ziariștii.
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Moment special pentru un jucător de la Petrolul la meciul cu Botoșaniul: SURPRIZA făcută de soție
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Dăruiește iubire cu reduceri de până la 50%!
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 28, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile