Imaginile par desprinse dintr-un sat uitat la lume de pe la capătul județului și al Uniunii Europene. Dar nu, nu sunt de acolo, ci chiar din municipiul Botoșani, un oraș cu peste 100.000 de locuitori în care câteva mii de oameni trăiesc în condiții de secol 19.
Încălzirea bruscă a vremii a înmuiat ceea ce doar în teorie poate fi numită strada Zimbrului, iar drumul a fost transformat într-un soi de mlaștină. Unele mașini au roțile înghițite de noroi și nu se mai pot deplasa, iar copiii vin și pleacă de la școală cu pungi în picioare. În orice variantă locuitorii din zonă pleacă și se întorc plini de noroi. Oamenii de acolo se plâng că ”este mai rău ca la țară” și că, ”mai avem puțin și intrăm cu șenilele”.
Situația este cunoscută de edili, care arată, la fel ca în cazul altor așa-zise străzi, că și aceasta a fost inclusă în proiectul european derulat de SC Nova Apaserv SA de extindere a sistemului de apă și canalizare.
”Încă de anul trecut se derulează în municipiu un program: extinderea rețelelor de apă și canalizare pe aproximativ 80 de străzi. Mare parte din aceste străzi sunt împietruite. Pe perioada executării lucrărilor, străzile au fost predate de către Primărie la constructorul care efectuează lucrările, în speță firma Elsaco. Dumnealor, pe mare parte din străzi au terminat de efectuat rețele de apă-canal și stațiile de pompare a apei uzate și au început refacerile străzilor pentru a le readuce la forma inițială”,
Marian Murariu, viceprimar Botoșani.
Acesta susține că încă de săptămâna trecută s-a trimis o echipă în teren, compusă din angajați ai direcției edilitare, ai Elsaco SRL și de la constructorul care se ocupă de refacerea carosabilului, SC Conrec SA, pentru a-i întocmi o situație exactă a acestor drumuri. Edilul dă asigurări că Primăria Botoșani nu le va prelua până când nu vor ”arăta bine”.
Concret, pe strada Zimbrului, lucrările de apă-canalizare s-au terminat și trebuie să se treacă la refacerea carosabilului.
”Strada a fost împietruită toamna trecută într-o primă fază, dar în urma tasării pământului, a dezghețării zăpezii, s-a degradat din nou. Mai ales că sunt niște locatari de pe strada Zimbrului care au utilaje de mare tonaj, au tractor, remorci, care atunci când trec prin pământ creează făgașe, acolo se formează bălți și strada devine foarte greu de circulat de către autoturismele mici”,
Marian Murariu, viceprimar Botoșani.
Problema acestor așa-numite străzi a fost abordată și în ședința Cinsiliului Local Botoșani din 28 februarie, când consilierul Gabriel Alecsandru a cerut intervenția rapidă, semnalând că acolo unde se desfășoară investiția menționată circulația a devenit practic imposibilă.
”În scurt timp să se intervină cu pietruirea acestor străzi ca să devină practicabile pentru că și acești cetățeni care trăiesc în acele zone sunt plătitori de taxe și impozite locale și cred că plătesc la același nivel precum cei de pe Unirii sau din centru”,
Gabriel Alecsandru, consilier local.
Primaurl Cătălin Flutur i-a răspuns că există un grafic clar de intervenție, dar că zăpada s-a topit abia de trei zile. Pe de altă parte, încă de săptămâna trecută viceprimarul Murariu susținea că SC Conrec SA, care are contract cu Elsaco pentru refacerea carosabilului, ar fi început lucrările.
Oamenii de pe strada Zimbrului se plâng însă că așa-zia stradă arată la fel în fiecare primăvară, nu doar de când se derulează proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare.
TRAGEDIE noaptea trecută: Botoșănean mort în casa cuprinsă de flăcări
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
El ar putea fi PRIMUL transfer al acestei ierni la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Controale stricte pentru siguranță: Polițiștii cu ochii pe comercianții de materiale pirotehnice
Redacția Botoșăneanul
Dec 20, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile