)
missgrey.ro
Top News
Salarii pe ”ochi frumoși” la Primărie, șefii doar lăsați în pixul primarului

O simplă prevedere din legea salarizării unitare face ca pentru toate persoanele cu funcții de conducere exclusiv, din administrațiile publice locale, salariile de bază să fie stabilite de conducătorul instituției, adică de primar, după bunul plac.

O întreagă discuție a fost declanșată la nivelul Prefecturii Botoșani dar și a celor din țară pe marginea acestui articol din Legea 153/2017.

 

Articolul 19 mai exact care spune: ”salariile de conducere se stabilesc de către conducătorul instituției publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea și impactul deciziilor impuse de atribuțiile corespunzătoare activității desfășurate”

 

Legiuitorul a înțeles să stabilească două grade de salarizare a salariului de bază, gradul I corespunzător unei complexități mai reduse și gradul II corespunzător unei complexități mai ample.

 

Ori, în articolul 11 din aceeași lege se menționează câ atât pentru funcționari publici cât și pentru personalul contractual, salariile de bază se stabilesc de Consiliul Local.

 

În aceste condiții, cine stabilește gradul de complexitate?

 

”Prevederea asta 19, citită la prima vedere, ar pune practic în pixul conducătorului instituției stabilirea salariului de bază, care contravine un pic cu art. 11. Mai mult decât atât, noi am mers pe un raționament foarte simplu și vrem să avem și o confirmare de la inițiatorul legii și am întrebat așa: la nivelul administrației locale, dacă CL stabilește salariul de bază, găsesc normal să întreb dacă același CL îmi stabilește și gradul de complexitate al salariului, I sau II”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

Iar de aici, discuțiile.

 

Unele păreri arată că, pentru personalul de execuție, salariile sunt stabilite de plenul municipal, iar pentru șefi, de către primar.

 

Care poate decide, ca într-o lună un salariu să fie la un nivel, în următoarea la altul.

 

Adică, mai pe românește, persoanele cu funcții de conducere sunt ținute astfe ”la mâna primarului”.

 

”Risc să dau în pixul primarului, luna asta să dea dispoziție pe gradul I la conducere, luna viitoare să îmi dea pe II sau să mă țină în continuare pe I sau să mă retrogradeze de pe II pe I. Ori în opinia noastră, a unei părți dintre juriștii Prefecturii, avem opinii contrare. Sunăm și prin țară, și ei sună la noi, așa facem când avem legi noi”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

În prezent, la Primăria Botoșani, conform Hotărârii de Consiliu Local ce a primit deja o revocare parțială, o parte dintre șefi au primit gradul I, alții gradul II

 

La Consiliul Județean Botoșani însă, toți șefii au primit grad de complexitate II pentru toate funcțiile de conducere.

 

”Ei au apreciat că, pică în sarcina Deliberativului să stabilească complexitatea așa încât președintele va emite dispoziție cu salarizarea de bază doar pe grad II”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

Până la urmă, un punct de vedere oficial se va primi de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale care a dat deja clarificări pe lege, dar cele mai multe nu se referă la administrațiile publice locale.

 

Prefectura Botoșani a trimis săptămâna trecută o adresă în acest sens, la care se așteaptă răspuns.

(Sursa foto - Dor de Botoșani)

 

download from google playdownload from apple store
LOVITURĂ de la Prefectură! Hotărârile cu salariile funcționarilor din Primăria Botoșani și a polițiștilor locali, ANULATE!

 

Loading...
Domnilor am vazut ca atunci cind se face referire la primaria Dingeni,primar -rotundu-,imediat duce-ti articolul mai spre sfirsit sa nu-l mai citeasca si altii,din contra ar trebui chiar d.voastra sa faceti o ancheta si sa veniti neanuntati si atunci o sa vedeti cu ochii vostri care este activitatea dcume aici siu sincer ati avea ce scrie daca dati si peste unul dispus sa va arate realitatea asacum este .
9 august 2017, 16:22
D.na Arosoaie are dreptate si nu este corect de a se lasa salariatii la mina primarului trebuie sa se stabileasca odata ce se intelege prin grad de complexitate,caci astfel ei maresc salariile numai la acolitii lor.Va rugam daca se poate sa se faca un control si la primaria Dingeni si sa se vada pentru ce a umput primarul primaria cu prietenasii lui adusi de pe la botosani si care pentru citeva ore pe zi isi ia salariul intreg,si carora li se mai da si spor pentru intirziere la progrea. Sa se controleze deasemenea citi oameni sau incadrat tot pentru programe si dece li se platesc sporuri. In speranta ca cineva va face ordine odat si la aceasta primarie care este cufundata de primar cu societatea personala multumesc celor care nu vor ramine indiferenti .
9 august 2017, 09:26
Loading...
Sondaj
Când va fi inaugurat Parcul de Agrement Cornișa?
2018
2019
În apropierea viitoarelor alegeri locale
Niciodată
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cer să se facă locuri de fumat în fața Liceului Pedagogic și Elie Radu. Foarte multe chiștoace pe jos (pe bună dreptate, le dau dreptate fumătorilor – nu sunt coșuri de gunoi suficiente și cu loc special de aruncat țigara ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5802 lei
USD
Dolarul SUA
3.8939 lei
CHF
Francul elveţian
3.9868 lei
GBP
Lira sterlină
5.1608 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4723 lei
XAU
Gramul de aur
161.4840 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2231 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0589 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1070 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1778 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6153 lei
Vremea
astăzi
Botosani
7.9 o C
Dorohoi
7.9 o C
Bucecea
7.9 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
11 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.