Artistul Ion Murariu a strâns în jurul său, cât a trăit, iubitori de culoare, muzică și literatură, devenind o adevărată forță artistică menită să nască nucleul cultural al timpului său.
Împlinirea unui secol de la nașterea la Dorohoi, în 12 septembrie 1922, a lui Ion Murariu, considerat unul dintre cei mai importanți acuareliști români, constituie prilejul de a aduce în fața publicului botoșănean 55 de lucrări în ulei sau acuarelă ale artistului.
Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică-Etnografie, a organizat expoziția de artă plastică intitulată ”100 de ani... Ion Murariu, restituiri în culoare”, care poate fi vizitată până pe data de 10 octombrie 2022.
Astfel, pentru a omagia într-un mod aparte nu doar personalitatea, ci și activitatea artistică impresionantă, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” sunt expuse – unele în premieră – tablouri semnate de Ion Murariu.
Artistul Ion Murariu s-a născut pe 12 septembrie 1922, la Dorohoi, județul Botoșani, unde a urmat și cursurile școlii primare. Între 1941-1946 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Iași, avându-i ca profesori pe Otto Brise, Jean Cosmovici și Nicolae Popa. În primii de Academie ieșeană participa la concursul Premio citta Firenze, unde a obținut o mențiune.
Artistul Ion Murariu a strâns în jurul său, cât a trăit, iubitori de culoare, muzică și literatura, devenind o adevărată forță artistică menită să nască nucleul cultural al timpului său.
"N-am impresia că pictura și acuarela lui Ion Murariu se supun unor legi diferite de cele ale construcţiei plastice: nici n-ar fi fost firesc să fie aşa, de vreme ce Ion Murariu e, mai presus de toate, un artist care-şi ascultă îndemnurile, temperamentul", scria criticul de arta Dan Grigorescu.
Artistul dorohoian mărturisea că Moldova i-a fost mereu izvor de inspirație. ”Aici, în Moldova, se pictează altfel”, obișnuia să le spună discipolilor săi.
"Indiferent de locul care mi-a servit drept sursă de inspirație, am avut în minte, întotdeauna, locurile natale. Asta poate și din dorința ardentă de a recupera, în plan simbolic, anii copilăriei. Totul e legat, deci, de Moldova și de peisajele sale inconfundabile", spunea cu înduioșătoare melancolie Maestrul Ion Murariu.
Talentul său este remarcat încă din anii de studii, participând la numeroase expoziții individuale și de grup, lucrările sale fiind din ce în ce mai apreciate pe măsura ce nota personală a culorii își face tot mai vizibilă prezența în spațiul artistic românesc și internațional.
La doi ani după absolvirea Academiei se stabilește în București, iar din 1950 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1994 primește Premiul Național ”Ștefan Luchian”, an în care devine și Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani. Ion Murariu este distins și cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Dorohoi.
"Pictura sa are o densitate a pastei, culorile se suprapun, în straturi puternice, la care, adăugând sarcasticele comentarii antirăzboinice, inflexiunile de proveniență expresionistă, de aici, se dovedeşte că definirea lui ca "poet al priveliştii" e cel mai puțin unilaterală", mai scrie Dan Grigorescu.
Tușa puternică, de o forță nebănuită, care dă naștere unei energii neașteptate, cromatica echilibrată, expresivitatea figurii umane și naturalețea gesturilor surprinse în ulei sau acuarelă, în tușe puternice, fac din creația lui Ion Murariu o lume vie, în mișcare, o artă care are puterea de a străbate secolul și chiar mileniul.
S-a stins din viață pe 21 martie 2012, lăsând în urma sa o operă incontestabilă.
Tânăr pus la pământ, lăsat fără bani și telefon: Polițiștii au deschis un dosar penal
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Începere proiect "DEZVOLTAREA MICROINTREPRINDERII PRINT NORD MEDIA SRL" - cod SMIS: 313855
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Atenție șoferi! Meteorologii anunță COD GALBEN de polei și ceață
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Festivalul cultural „Discuția secretă” în premieră la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Garda de Mediu face apel la investitori pentru obținerea acordului de mediu
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile