Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un număr de 11 capete porci mistreți gasiți morți în stufărișul de la Iazul Lebăda, de pe raza localității Tulbureni, in data de 9 si 11 aprilie 2021. Cazul nou PPA a fost depistat pe raza fondului de vânătoare nr. 12 Bălușeni, administrat de A.J.V.P.S. Botoșani.
Confirmarea PPA a fost declarată în urma emiterii buletinului de analiză de către Laboratorul de Referință al I.D.S.A. București. Imediat, cadavrele au fost distruse prin incinerare si ingropare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zone infectate.
In data de 13 aprilie 2021, a fost convocata ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții .
Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, reducerea efectivului de mistreţi în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.
Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.
DSVSA Botoșani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, ca orice caz de moarte sau îmbolnăvire la animalele din gospodărie să fie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Botoșani solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.
(Comunicat DSVSA Botoșani)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dincolo de datorie: Polițiștii de frontieră au împărțit daruri și zâmbete copiilor nevoiași
Andreea Coțovanu
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Bucuria Crăciunului între ziduri: Colinde, emoții și îmbrățișări pentru tătici și copii- VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Revelion spectaculos în Piața Revoluției: Primăria Botoșani anunță un PROGRAM de neuitat
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Programul casieriilor Nova ApaServ în perioada Sărbătorilor de iarnă
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile