Dacă prefectul evită să atace în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-au împărţit discreţionar pe localităţi fondurile de la bugetul de stat, în schimb mai mulţi primatri sunt decişi să recurgă la o astfel de acţiune. 12 aleşi au trimis în urmă cu două săptămâni preşedintelui CJ o adresă prin care solicită revocarea actului adoptat de consilierii judeţeni pe 29 iunie.
Atunci majoritatea USL din CJ a alocat primăriilor conduse de PNL-işti, PSD-işti şi PC-işti de cinci, zece sau chiar peste 20 de ori mai mulţi bani decât celor care au în frunte PDL-işti. În consecinţă, aproape jumătate dintre primarii democrat-liberali au formulat o plângere prealabilă, fază premergătoare deschiderii unui proces. Aceasta este similară pentru toţi semnatarii şi în cadrul său se menţionează că a fost încălcată legea bugetului de stat care prevede că sumele pentru drumurile judeţene şi comunale se repartizează în funcţie de lungimea şi starea acestora. De asemenea, se reclamă şi nerespectarea legii finanţelor publice locale în care se specifică faptul că CJ atribuie banii pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
Contestaţii de la primarii daţi de Ţurcanu în propria-i tabără
„Pentru considerentele invocate mai sus solicităm revocarea hotărârii nr.60 din 29.06.2012, aceasta fiind emisă cu încălcarea prevederilor legale în caz contrar suntem nevoiţi să atacăm acest act administrativ la instanţă de contencios-administrativ, conform dispoziţiilor legii nr.554/2004 (modificată şi completată)”, se arată în încheierea adresei menţionate. Aceasta a fost trimisă de primarii din Ibăneşti, Albeşti, Dobârceni, Călăraşi, Dersca, Truşeşti, Răuseni, Cristeşti, Hilişeu Horia, Ripiceni, George Enescu şi Corni. Culmea este că despre o bună parte a acestora preşedintele CJ Florin Ţurcanu a spus că ar fi aderat la PNL şi PSD.
CJ-ul le-a respins plângerea, urmează procesul
Scrisorile trimise de primarii în cauză au fost prezentate în şedinţa CJ de vineri. În cadrul acesteia s-a aprobat trimiterea unor răspunsuri prin care plângerile se consideră nejustificate astfel încât singura soluţie rămasă la îndemâna primarilor în cauză este deschiderea unui proces, care nu suspendă însă aplicarea hotărârii contestate. Circa 27 milioane de lei a împărţit CJ pe 29 iunie.
CITEŞTE ŞI:
Mega-bătaie de joc la împărţitul fondurilor pe primării – DOCUMENT unde se duc banii
CITEŞTE ŞI:
Prefectul dă „undă verde” bugetului pe primării cu explicaţii de povestit nepoţilor