(P) Una dintre cele mai populare bauturi de pe mapamond, whisky-ul provine dintr-o sintagma de origine celtica, tradusa ad litteram drept „apa vietii”. Ti se pare interesant? Descopera, in continuare, alte 13 lucruri pe care nu le stiai despre aceasta bautura alcoolica!
1. Aceasta bautura este impartita in 5 grupuri: whiskey-ul american, scotch-ul (de origine scotiana), cel irlandez, canadian si bourbon-ul. Insa exista peste 5000 de tipuri diferite in toata lumea, asa ca ar fi putin dificil sa le incerci pe toate.
2. In Scotia, este interzisa utilizarea de butoaie noi pentru producerea acestei bauturi. De fiecare data cand vine momentul de maturare al scotch-ului, se folosesc butoaie din lemn din stejar care au intrat deja in contact cu alt produs alcoolic, precum vinul, berea, romul si multe altele.
3. In Tennessee, statul in care se afla celebra distilerie Jack Daniel’s, legea interzice consumul de alcool. Cu toate acestea, brandul american reprezinta unul dintre cele mai renumite whisky-uri din lume, iar tu il poti achizitiona la pret de import din magazinul online beicevrei.ro, singurul importator oficial in Romania al acestui brand.
4. In timp ce termenul de whiskey este folosit pentru bautura care provine din America si Irlanda, whisky-ul este utilizat pentru taria provenita din Canada, Scotia, Japonia si din alte parti ale lumii. Totusi, multa lume se abate de la aceasta regula de natura teoretica.
5. Se pare ca aceasta este una dintre cele mai sanatoase bauturi pe care le poti bea. Atunci cand este consumat cu moderatie, un pahar de scotch poate preveni atacurile cardiovasculare, creste nivelul de colesterol bun, reduce celule canceroase si multe altele.
6. Este extrem de rezistent la temperaturi joase (de sub -30 de grade Celsius) fiind utilizat chiar si de exploratorii polari. O sticla nedesfacuta rezista si 100 de ani, in timp ce o bautura dintr-o sticla inceputa poate sa reziste pana la 5 ani dupa ce ai deschis recipientul. Cu toate acestea, este recomandat sa verifici data de expirare si instructiunile de pe ambalaj de fiecare data.
7. Exista zone in America de Sud, unde oamenii spun „whisky” in loc de „cheese” in momentul in care se fotografiaza.
8. Scotienii exporta 34 de sticle de scotch pe secunda.
9. Anual, interactiunea dintre alcool si lemnul de stejar duce la pierderea prin evaporare a 2% din lichidul final si din taria alcoolului. Acest proces este cunoscut drept angel’s share sau angel’s tax, denumire care sugereaza faptul ca ingerii isi iau o parte din minunata bautura rezultata in final.
10. Culoarea sa naturala este limpede precum apa, insa capata nuante aramii in urma pastrarii in butoaie de lemn imbatranite, dar si a temperaturii camerei. Legea prevede ca singurul adaos de colorant pentru aceasta bautura alcoolica sa fie caramelul, procedeu ce trebuie mentionat pe eticheta.
11. Masataka Taketsuru, fondatorul distileriei japoneze Suntory Yamazaki, a studiat in Scotia, unde a descoperit tainele prepararii acestei bauturi alcoolice.
12. Acum 100 de ani (mai exact, perioada 1920-1933), Statele Unite ale Americii au organizat un „experiment nobil” prin care si-au propus sa reduca crimele interzicand consumul de alcool. Totusi, in aceasta perioada, a fost permis consumul de whisky, bautura ce era considerata „medicinala”.
13. In anul 1956, cuvantul „whiskey” a inlocuit „William” in alfabeticul fonetic realizat de NATO.
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Slujbe și conferințe în parohiile din Botoșani: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Fosta perlă a Botoșaniului, la un pas de revenire după accidentarea horror
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024