Născut într-un sat din Botoșani, plecat la cele veșnice într-o zi de 1 decembrie, este considerat de către specialiști drept unul dintre cei mai mari pictori de biserici din România. A pictat, la Botoșani, biserica în care a fost botezat Eminescu.
Pictorul Petre Achițenie s-a născut pe 27 mai 1929, în Havârna, județul Botoșani. S-a stins din viață pe 1 decembrie 2006, fiind înmormântat în București.
A învățat a picta de la Camil Ressu și Alexandru Ciucurencu, dar culoarea a fost dintotdeauna o expresie a propriului suflet.
În perioada 1940-1945 a fost elev și tipograf la Mănăstirea Neamț, iar între anii 1945 și 1948 a urmat Academia de Arte "Guguianu", clasa prof. Camil Ressu. Urmează și cursurile Școlii Superioare de Pictură Monumentală, București, clasa prof. Gheorghe Popescu și I.D.Stefanescu, iar în perioada 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", București, clasa prof. Alexandru Ciucurencu.
Studiile continua, în perioada 1951-1957, cu Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, iar în 1962 face o specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia.
Între anii 1962-1966 activează ca șef serviciu Creație, Ministerul Culturii, București. A fost, în anul 1957, asistent universitar, Catedra de pictură, Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", București, iar în 1968-1993 profesor universitar evidențiat: zece promoții de studenți au profitat de îndrumarea maestrului.
A avut parte de o copilărie grea, marcată de moartea tatei - pe când avea doar 4 ani -, de noua familie ce avea să îi aducă încă șapte frați, după ce mama s-a recăsătorit. Anii petrecuți la seminar i-au înlesnit contactul cu misterele tipografiei. Când vin rușii se refugiază la Mănăstirea Căldărușani. Mai târziu îl regăsim bibliotecar la Mănăstirea Antim.
Dar pictura avea să rămână cea mai mare dragoste:
”Pictura e ca o scrisoare, scrii cu ornamente și poleieli o scrisoare de dragoste către Dumnezeu”.
A pictat zeci de biserici din întreagă țară, mai exact 52. Trei dintre ele i-au fost aproape de suflet: Biserica ”Uspenia” din Botoșani, unde a fost botezat Eminescu, Catedrala Navigatorilor de la Constanța și Catedrala orașului Drochia, din județul Soroca.
"În nord, la Biserica Uspenia din Botoșani, unde a fost botezat Mihai Eminescu, am făcut o pictură mai caldă, în culori mai dense. La Catedrala Navigatorilor, de la Constanța, am pus mai mult albastru, dat că eram în sud, lângă mare",
spunea Petre Achițenie.
Are o fresca și la Mausoleul de la Mărășești.
"Avem nevoie de un muzeu al celui de-Al Doilea Război Mondial, un mic locaș unde să aducem omagiu tinerilor care au murit pentru țară în acei ani. N-ar trebui să-i uităm nici pe cei care au murit la Canal și în timpul colectivizării",
spunea maestrul in urma cu multi ani, intr-un articol pentru jurnalul.ro.
S-a stins din viață pe 1 decembrie 2006, înmormântat la Cimitirul Străulești 2, București.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024