Botoşani se află în coada clasamentului naţional privitor la asigurarea locuinţelor. Judeţul nostru ocupă 39 din ţară în topul unităţilor administrative-teritoriale ai căror locuitori şi-au încheiat astfel de contracte cu firme de profil. Peste 3,3 milioane de locuinţe erau asigurate în România la sfârşitul lunii iunie din acest an, au anunţat vineri reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
De altfel, conform ultimei interpretări date luna trecută de comisie, termenul limită de la care primarii pot aplica amenzi pentru cei care nu şi-au asigurat obligatoriu locuinţele împotriva celor trei riscuri, a expirat chiar vineri, 5 august 2011. La finele lui iunie, 64% din locuinţele din municipiul Bucureşti erau asigurate, fie prin asigurări facultative, fie prin poliţe obligatorii de asigurare emise în temeiul legii 260/2008, pe următoarele locuri situându-se judeţul Constanţa, cu 53,1% şi judeţul Timiş, cu 51,4%, potrivit CSA. Cele mai scăzute grade de cuprindere în asigurare a locuinţelor se înregistrau în judetele Vaslui (21%), Gorj şi Maramureş (fiecare cu 29,3%), precum şi
Botoşani (29,5%). Ţinând cont că numai în municipiul Botoşani procentul celor există peste 30.000 de apartamente, înseamnă că numai din capital judeţului peste 20.000 de locuitori ar fi pasibili de amenzi.
Amenzi şi nu prea
Şi aceasta deoarece 5 august 2011 a fost noul termen limită, în opinia şefilor CSA, de la care cei care nu au casa asigurată împotriva celor trei riscuri, cutremure, alunecări de teren şi inundaţii pot primi amenzi.
“În ceea ce priveşte termenul de la care primarii ar putea aplica sancţiuni pentru neîncheierea asigurării prevăzute de legea 260/2008, opinia noastră este că acestea se pot aplica de la 5 august 2011, dar, bineînţeles, dacă Executivul sau Parlamentul vor dori să modifice legea, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor va sprijini punerea ei în aplicare conform dispoziţiilor acesteia”, a declarat
Angela Toncescu, preşedintele CSA. Procesul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de pământ sau inundaţii a început în Romania pe 15 iulie 2010, iar potrivit legii 260/2008 contractele de asigurare se pot încheia doar de către 13 companii de asigurări. Sancţiunile băneşti ar trebui aplicate de primării, iar cel puţin la Botoşani edilii nu consideră această activitate o prioritate.
„Eu nu dau nici o amendă. La acele persoane cu locuinţe sociale, acolo le verificăm, o să plătim, o să facem asigurările, dar în rest, la locuinţele private nu mă bag eu să controlez dacă au asigurări sau nu. Nu fac nici un control, iaca mi-au mai dat o treabă, mă duc acum la locuinţele private să văd dacă au asigurări, iaca nu mai pot eu”, declara
Florin Ghiorghiţă, viceprimarul municipiului. Cât despre locuinţele aflate în administrarea societăţii Locativa, din bugetul local au fost deja alocaţi 120.000 de lei, care să fie cheltuiţi pentru astfel de poliţe de asigurare, urmând ca ulterior, aceste sume să fie recuperate de la chiriaşi.