Motivul pentru care botoşănenii ale să încalce legea şi sustrag din bunurile altora îl reprezintă în general nivelul de trai scăzut şi lipsa veniturilor care se resimt mai ales în rândul populaţiei din mediul rural. Vestea bună este faptul că, faţă de anii anteriori, în primele nouă luni ale celui în curs, numărul infracţiunilor a înregistrat o scădere la Botoşani.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean în primele nouă luni ale anului 2013, au fost sesizate în total aproape 8.000 de infracţiuni, cu o scădere de 3,51% faţă de 8.260 în aceeaşi perioadă, 2012. Astfel, infracţiunile de natură judiciară sesizate prezintă o scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele de altă natură prezintă o scădere de aproape zece procente faţă de primele 9 luni 2012.
La infracţiunile sesizate contra persoanei se constată o scădere a numărului acestora cu circa 120 de fapte, de la 1.911 în primele 9 luni 2012, la 1.785 în perioada analizată. De asemenea, infracţiunile sesizate contra patrimoniului scad cu 6,99%, în cadrul acestui gen de infracțiuni, ponderea o reprezintă furturile.
[[banner]]
În general, infracțiunile de furt au fost comise pe fondul lipsei mijloacelor de subzistență, prejudiciul acestora fiind de regulă relativ mic. În primele 9 luni 2013 s-a înregistrat o scădere şi a infracţiunilor stradale cele mai multe produse anul acesta fiind înregistrate în mediul urban. Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, doar 31 au fost comise cu violenţă din care 25 tâlhării, 2 tentative de tâlhărie, 3 omoruri și 1 tentativă de omor.
Infracțiunile stradale de tâlhărie sesizate au scăzut de la 32 în primele 9 luni 2012 la 25 în perioada analizată. Acestea nu au fost comise cu mod de operare deosebit, nefiind concentrate într-o anumită zonă, iar prejudiciile create au fost relativ mici respectiv smulgeri de obiecte, bijuterii, telefoane mobile, etc..
CITEŞTE:
Sediul PDL jefuit de un minor care dă spargeri în lanţ