Și-au sacrificat vacanța din această vară pentru a urma și a finaliza cu brio cursul de calificare în Testing, oferit prin proiectul „Destine Schimbate”.
Sunt 41 de foști liceeni din mediul rural și urbanul mic din județele Iași, Botoșani și Vaslui, care au obținut, astfel, o diplomă recunoscută de ministerele Educației și Muncii, cu ajutorul căreia pot intra, cu drepturi depline, în rândurile angajaților din domeniul IT.
La sesiunile de inițiere în programare care s-au derulat în cadrul proiectului “Destine schimbate – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, inițiat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, au luat parte 93 de tineri, selectați din peste 200 de liceeni înscriși, în primăvară, în program.
Din cei 93 de cursanți, 41 au reușit, prin muncă și determinare, să parcurgă integral cursul și să ia note mari la testele finale organizate de Școala Informală de IT, care le-au permis să se califice la examenul de absolvire susținut, la începutul lui octombrie, în fața unor examinatori independenți.
Cursul absolvit de cei 41 de tineri se numește Testing (Quality Assurance), s-a derulat pe parcursul a 8 săptămâni și a fost predat de patru specialiști ai Școlii Informale de IT, parteneră a Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei în derularea proiectului.
Cei mai mulți dintre absolvenții cursului de Testing, în număr de 21, au terminat licee din mediul rural din județul Botoșani, 15 sunt din județul Iași, iar 5 din județul Vaslui.
Unitățile de învățământ din care provin beneficiarii acestui proiect sunt:
- Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni (jud. Botoșani), Liceul „Nicolae Bălcescu” Flămânzi (jud. Botoșani), Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești (jud. Iași) - cu câte 6 absolvenți ai cursurilor de IT;
- Liceul „Demostene Botez” Trușești (jud. Botoșani), Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni (jud. Iași), Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negrești (jud. Vaslui) – din care provin câte 5 absolvenți ai programului;
- Liceul Tehnologic „V.M. Craiu” Belcești (jud. Iași), Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani (jud. Botoșani) – cu câte 3 absolvenți;
- Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona (jud. Botoșani), Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei (jud. Iași) – care au câte un reprezentant în grupul absolvenților cursului oferit prin proiectul „Destine Schimbate”.
Pentru toți acești tineri, în perioada următoare, urmează un program intensiv de orientare profesională și suport în vederea angajării, asigurat, de asemenea, de proiect.
În cadrul sesiunilor de consiliere profesională, ei se vor familiariza cu toate etapele prin care trece un viitor angajat, de la momentul scrierii și depunerii CV-ului, până la interviu și semnarea contractului de angajare.
Proiectul este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală (Școala Informală de IT), și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.
Proiectul beneficiază de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024