670 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii.
Alte 6.000 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, inclusiv persoane infectate cu noul coronavirus, au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.
Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9 354 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 25,62 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2020, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu 3,5%.
Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 508 incendii (74 incendii de vegetație uscată), 5 288 intervenţii SMURD și 3 263 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, limitarea răspândirii pestei porcine, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației etc.).
În 295 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.
În 2021, subunităţile de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 508 incendii din care 74 de vegetație uscată, cu 12% mai puține decât în anul precedent (575 incendii în 2020).
Mai bine de jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
59 persoane au fost salvate din locuinţele cuprinse de flăcări, 15 dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale. În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa opt persoane.
Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: coș de fum defect/ necurățat de funingine sau neprotejat termic – 144; instalații și aparate electrice defecte – 118; foc deschis în spații deschise – 112; fumatul în locuri nepermise – 31; acțiune intenționată – 26; cenușa/jar/scântei – 20; mijloacele de încălzire nesupravegheate sau improvizate – 20, jocul copiilor cu focul – 9 și alte cauze 28.
Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la aproximativ 50.000.000 lei, în timp ce pagubele provocate se cifrează la cca. 4.300.000 de lei.
Majoritatea incendiilor s-au produs în mediul rural, la gospodăriile cetățenești.
O analiză privind situaţia incendiilor produse pe teritoriul judeţului Botoşani arată că în 12 comune din județ s-a înregistrat câte un singur eveniment cu foc.
Municipiile Botoșani și Dorohoi se află la polul opus cu cele mai multe incendii, 83 respectiv 32, urmate de Flămânzi cu 23 evenimente cu foc, Darabani cu 17, Ștefănești cu 16, iar Săveni și Răchiți cu câte 15 incendii.
Scăderea se datorează numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă desfășurate în ultimii ani, la nivelul județului Botoșani.
Aproape 6000 de botoșăneni salvați/asistați de cele opt echipaje SMURD Botoșani
Anul trecut, 5 929 botoşăneni, dintre care 339 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 14 intervenţii pe zi.
Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 743 de persoane, dintre care 53 copii.
În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator, inclusiv pentru cei aflați în stare critică din cauza infecției cu Covid – 19. Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 63 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.
Din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, peste 1000 au fost pentru transportul persoanelor suspecte sau confirmate cu noul coronavirus.
În anul 2021, cadrele Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au efectuat 722 controale la instituții și operatori economici. Pe timpul desfășurării controalelor de prevenire au fost constatate peste 1600 de încălcări ale legislației din domeniul situațiilor de urgență. Au fost aplicate 1.118 sancțiuni contravenționale, din care 102 amenzi în cuantum de aproximativ 186.000 lei. Anul trecut au fost primite 946 de cereri pentru acordarea de avize/autorizații/ acorduri privind securitatea la incendiu și protecție civilă. Aproape jumătate dintre solicitări au fost soluționate favorabil. Celelalte au primit adrese de neîncadrare sau completare documente.
În anul 2021 activitatea de informare și educare preventivă desfășurată de inspectorii de prevenire s-a concretizat într-un număr total de peste 900 de exerciții alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă, instruiri la operatori economici, instituții publice și localități, puncte de informare preventivă și lecții deschise, la care au participat în jur de 20.000 de persoane.
Totodată, au fost desfășurate peste 100 de activități de verificare a respectării de către populație și operatori economici a măsurilor de prevenire a răspândirii virului SARS CoV 2. Pe timpul verificărilor, ca urmare a nerespectării măsurilor de protecție individuală au fost aplicate 170 sancțiuni contravenționale, din care o amendă în cuantum de 500 lei.
În anul 2021, echipajele de pompieri militari din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al județului Botoșani au desfășurat 61 misiuni în sprijinul populației afectate ca urmare a manifestării unor fenomene meteo periculoase (vânt puternic, ploi abundente, inundații, înzăpeziri).
În anul încheiat au fost transmise către populația din zonele afectate, pe lângă cele 335 informări/avertizări/ atenționări meteorologice și hidrologice, 93 mesaje de avertizare RO-ALERT cu măsuri de protecție a populației.
Ca urmare a fenomenelor hidro-meteorologice periculoase (instabilitate atmosferică accentuată, precipitații locale însemnate cantitativ, grindină, vânt puternic) s-au produs pagube în 144 localități din județul Botoșani. În total, au fost avariate 51 case, 40 anexe gospodărești, trei obiective sociale și administrative, două obiective economice, 55 de poduri și podețe, 322 km de drumuri comunale, străzi, drumuri forestiere și agricole, precum și afectate peste 200 de hectare de teren arabil.
Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au participat, în anul 2021 la un număr de 414 intervenții, din care la 357 alături de forţele ISU Botoșani. Din cele 414 intervenții: 248 incendii și 136 alte intervenții. Împreună cu pompierii militari, în 2021, voluntarii s-au implicat în acțiuni de informare și educare preventivă, activități specifice de combatere a răspândirii virusului SARS – CoV- 2 și acțiuni umanitare de ajutorare a persoanelor vârstnice şi a celor fără aparţinători.
În 2021, voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune” au participat la un număr de 152 intervenții și 34 acțiuni de informare și educare preventivă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Botoșani în marea familie Schengen, ce înseamnă asta pentru botoșăneni – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Botoșănean reținut de polițiști după un furt din curtea unei femei
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Magazin din Botoșani ÎNCHIS de polițiști, patronul amendat cu 15.000 de lei
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
„Poeți în dialog” la Colegiul Laurian, eveniment organizat în cadrul Zilelor Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile