(P) Cu puțină îndemânare, răbdare și atenție, având instrumentele și uneltele potrivite, poți face o serie de reparații și transformări utile la tine în casă. Beneficiile sunt multiple: vei avea satisfacția că ai realizat ceva cu mâinile tale și vei scăpa de complicațiile inerente pe care le poți avea atunci când apelezi la serviciile unui meseriaș. Ca să te încurajăm să încerci, dar și pentru a te inspira, ia în calcul aceste idei.
Să oferi o viață nouă unor piese de mobilier vechi este una dintre activitățile cele mai pline de satisfacții. Recondiționarea nu este foarte dificilă, dar trebuie făcută cu atenție, utilizând uneltele de mână sau electrice potrivite.
Începe prin a stabili ce destinație nouă vei da respectivei piese de mobilier. De exemplu, o masă veche poate deveni o consolă pentru hol, un dulap se poate transforma în pantofar, iar vechea bibliotecă, într-o etajeră nouă pentru florile din balcon. Principiul care se aplică este acela de a verifica și repara zonele încleiate, de a astupa crăpăturile sau diformitățile cu un chit special pentru lemn, de a tăia și ajusta și, în final, de a revopsi și/sau lăcui.
Ultima operațiune este cea mai importantă, iar pentru un rezultat perfect, suprafața trebuie pregătită și netezită, inclusiv zonele curbate, prin șlefuire mecanică. Folosește o mașinărie care:
● este eficientă;
● poate fi ușor de manevrat;
● nu produce mult zgomot;
● poate să ofere o finisare delicată.
Este util să alegi o unealtă care să aibă mai multe accesorii disponibile, iar cele mai bune slefuitoare pentru tine sunt acelea pe care le poți folosi pe diferite tipuri de materiale.
Este foarte posibil să nu fie o operațiune foarte plăcută, dar este departe de a fi una dificil de realizat. Curățarea și desfundarea gurilor de scurgere, atât din baie, cât și din bucătărie, te vor scuti de frustrarea acumulată, atunci când apa nu este evacuată.
Acolo unde scurgerea este ușor accesibilă, cum este cazul chiuvetelor din baie și din bucătărie, tot ceea ce trebuie să faci este să desfaci sifonul țevii prin care trece apa uzată. Curăță toate depunerile acumulate. Verifică țeava superioară care face legătura cu orificiul de scurgere al chiuvetei și pe cea inferioară, ca să nu existe dopuri de grăsime sau păr, înainte de a monta sifonul. Dacă scurgerea nu este accesibilă, folosește un cablu de sârmă și soluții pentru curățarea scurgerilor, dar cu atenție, pentru a nu deteriora țevile.
Ca să previi repetarea acestei operațiuni, curăță periodic scurgerile cu o soluție formată dintr-un litru de apă fierbinte și jumătate de litru de oțet alb. Toarnă lichidul direct în gura de evacuare, peste o lingură de pudră de bicarbonat.
Chederele din cauciuc ale ferestrelor și ușilor din tâmplărie de tip PVC sau aluminiu se deteriorează în timp. Cauzele sunt procesul natural de îmbătrânire a materialului, care își pierde din suplețe și devine casant, dar și stresul termic și uzura naturală. Prin urmare, se pierde din capacitatea de etanșare, ceea ce va duce la scăderea eficienței energetice.
Soluția pe care o ai la îndemână este să repari și să întreții corect aceste garnituri. De cele mai multe ori, producătorii recomandă ca acestea să fie curățate cu apă caldă și un detergent cât mai blând (cel de vase sau un șampon oarecare), cel puțin de două ori pe an sau chiar mai des, dacă locuiești în zone cu praf și depuneri.
În plus, pe lângă curățarea garniturilor de la ferestre și de la uși, inclusiv a celor de interior, mai este necesară și lubrifierea, pentru care poți utiliza un creion de silicon special. Această operațiune se face mai ales primăvara și toamna, pentru a elimina crăpăturile fine care apar ca urmare a variațiilor de temperatură. Întreținerea regulată le poate prelungi de trei ori durata de viață și te scutește de cheltuieli suplimentare, oferindu-ți cea mai bună izolație termică a locuinței.
Acestea nu sunt singurele reparații pe care le poți face în locuință, dar cu siguranță sunt din categoria celor care îți vor aduce satisfacții importante.
Sursa foto: Shutterstock.com
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024