Au trebuit să treacă 32 de ani pentru ca autorităţile române să demareze cercetări concrete într-una din cele mai misterioase morţi survenite printre botoşănenii care au avut curajul să se împotrivească regimului totalitar.
În cadrul unei anchete derulate de Parchetul Militar Iaşi, echipe de criminalişti au săpat marţi timp de trei ore pentru deshumarea lui Mugur Călinescu, liceanul care în 1981 a pus pe jar întreaga Securitate prin inscripţiile anticomuniste de pe Palatul Administrativ şi panourile şantierului unde se ridica actuala Casă de Cultură a Sindicatelor.
Întâi au extras sicriul mamei sale, Rodica Uncescu, înmormântată în acelaşi loc exact în urmă cu un an, după care au trebuit să scoată plăcile de ciment care îi separau pe cei doi. Apoi au ajuns la sicriul băiatului, care fiind din stejar s-a păstrat destul de bine. Osemintele au fost ridicate cu mare grijă şi urmează să fie trimise spre analiză la laboratoare din Iaşi, Măgurele şi Bucureşti pentru a se afla dacă băiatul, care s-a îmbolnăvit de leucemie şi a murit la numai 20 de ani, a fost iradiat de Securitate, aşa cum se bănuieşte.
„Aceasta a fost dorinţa mamei lui, să se facă dreptate. Mama nu mai este, dar uite că acum, în sfârşit, la sesizarea Institutului (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – IICCMER – n.r.) încercăm să aflăm: se confirmă această teorie, a fost iradiat sau nu”,
Gheorghe Petrov, expert IICCMER.
Acesta a adăugat că personal cunoaşte zeci de cazuri din anii ’70 - ’80 necercetate de organele abilitate prin care oameni care au ajuns pe mâinile Securităţii au murit în doi-trei ani cu diagnostice grave.
„Acest caz, dacă va fi confirmat, ar putea deschide o cutie a Pandorei, deci în anii ’70 nu se mai acţiona din partea Securităţii ca în anii ’70 - ’80, te luau şi te împuşcau fără judecată şi nu răspundea nimeni, erau metode şi mai subtile prin care nu lăsau urme. Puteai să mori, să scape foarte de tine foarte uşor. Nici măcar prin bătaie, că bătaia lăsa urme. Au fost şi care au murit din bătaie în anii ’80, dar aceasta (iradierea – n.r.) era o măsură «curată, elegantă», prin care omul era trimis pe lumea cealaltă fără să lase urme. Cine făcea atunci o cercetare că a murit unul fiindcă a trecut pe la ei? Nici un caz nu a fost verificat, investigat”,
Gheorghe Petrov, expert IICCMER.
O eventuală confirmare a iradierii lui Mugur Călinescu, lucru care poate fi demonstrat cu tehnica actuală şi la mai bine de trei decenii de la deces, ar obliga practic autorităţile să declanşeze anchete într-o mulţime de alte cazuri similare.
Deshumarea de astăzi a avut loc sub ochii tatălui lui Mugurel, Mihai, acum un pensionar care se sprijină în baston, a unui verişor şi a altor rude. Nu a lipsit Maria Puiu, preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care de-a lungul timpului a făcut ce a putut pentru elucidarea misterului dispariţiei premature a lui Mugur Călinescu.
Într-o zonă destul de mare din Cimitirul Pacea accesul a fost interzis, inclusiv pe o porţiune din trotuarul aferent străzii cu acelaşi nume trecerea nefiind permisă.
POVESTEA LUI MUGURUEL:
Cătălin Silegeanu, Candidat AUR la Senatul României: "Reconstrucția României, Prioritatea Noastră"
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
COD GALBEN de ceață și polei pentru județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024