Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
”Monumentul exponențial”, așa cum figurează ca obiectiv în scriptele Primăriei Mihai Eminescu, a fost ridicat în cel mai înalt punct al dealului de pe drumul comunal care asigură accesul spre această instituție și spre Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu.
Investiția aparține administrației locale din comuna vecină municipiului reședință și se ridică la circa 400.000 de lei, inclusiv TVA.
Are 22 de metri înălțime cu tot cu soclu și va fi iluminată pe timp de noapte pe baza unor leduri, din rețeaua publică de electricitate.
La început s-a intenționat ca energia să fie asigurată prin panouri fotovoltaice, însă dublarea prețurilor a determinat executarea branșamentelor din structura E.ON.
”O să se vadă foarte frumos pe timp de noapte, o să se vadă în aproape toată comuna. Toponimic, acolo se cheamă «Dealul Crucii», așa îi spune din cele mai vechi timpuri pentru că drumurile acolo se intersectau înainte de a apărea CAP-ul. Acolo cândva a existat un sat, «La Movilă 2», este «Movilă 1» mai spre Loești. O biută încă se mai vede de pe timpuri, când veneau hunii, tătarii, se dădea foc pentru semnalizare. Și dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce gigantică, dacă tot este și sit arheologic în zona respectivă, să-i dăm și o greutate istorică locului”,
Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.
La construcție s-a utilizat fier zincat, care a fost fabricat pe segmente și montat la fața locului, la final fiind placat cu alucobond.
În decizie s-a ținut cont și de faptul că 90% dintre locuitorii comunei Mihai Eminescu sunt creștini-ortodocși.
De altfel, în faza de proiect reprezentanții Primăriei au discutat cu toți preoții din comună.
”Sigur că m-am consultat cu ei, am dispus-o nord-sud, așa cum trebuie, cu fața la răsărit (...) Când s-a încălzit, la sfârșitul lunii martie, i-am dat drumul din nou la treabă, dar se lucrează foarte migălos. Este și înălțime, pe exterior se lucrează la partea electrică, la leduri. De joi a început deja să se placheze fațada”,
Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.
Investiția a fost inclusă în bugetul pe 2021, însă cum acesta a fost aprobat târziu, lucrările au început abia în octombrie întrucât au durat procedurile de achiziție care au fost câștigate de o firmă din grupul ”Tridex”.
Într-o săptămână se preconizează ca lucrările vor fi gata.
S-a făcut anunțul mult așteptat: CÂND intră banii pe cardurile de energie
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Morți de aproape 7 milioane de euro anul trecut la Botoșani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Cum să alegi cele mai bune pompe de apă cu utilizări casnice și industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Eficiența alimentelor versus pastilele pentru creșterea testosteronului
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Cum afectează stresul performanțele în sala de fitness și cum poți ajunge la o stare de bine
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile