Bugetul Primăriei municipiului Botoșani, în forma simplificată, a fost făcut public pe pagina web a instituției în vederea consultării și organizării ulterioare a unei dezbateri publice, în cazul în care vor exista cereri din partea cetățenilor, în ceea ce privește dezvoltarea orașului.
La o primă vedere, veniturile estimate ale Primăriei Botoșani pe anul în curs se ridică la suma de 220 de milioane de lei, sau echivalentul a aproape 45 de milioane de euro. O mare parte din acești bani sunt direcționați clar pe capitole bugetare concrete pentru a suplini nevoile orașului.
Peste 32 de milioane de lei din acești bani interesează direct botoșănenii, pentru că referă la investiții concrete ce se vor realiza anul acesta.
Ceilalți bani au un impact indirect asupra botoșănenilor, pentru că sunt direcționați spre cheltuieli de funcționare, pe mai multe domenii: salubrizare, iluminat stradal, cultură, sănătate, educație sau protecția mediului.
„Avem un buget anul acesta cu o parte semnificativă pe partea de dezvoltare și îmi doresc ca o mare parte din acești bani să ajungă pe infrastructura de la marginea orașului. De asemenea, sunt sume consistente pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene pe care am obligația și intenționez să le continui pentru că sunt foarte bune, s-a depus un efort substanțial pentru accesarea lor”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
Din cei aproape 220 de milioane de lei, în jur de 51 de milioane de lei provin din taxe locale, 86 de milioane din cote defalcate pe impozitul pe venit, iar aproape 33 de milioane de lei din TVA.
„Cea mai mare sumă care constituie bugetul local provine din cotele pe impozitul pe venit, respectiv 86 de milioane de lei. Ne dorim să avem aceeași sumă ca în anul precedent pe care să o realizăm la Direcția de Taxe și Impozite Locale din dările pe care le plătesc botoșănenii la Primăria municipiului Botoșani, în jur de 38 de milioane lei. Restul sumelor sunt din valorificarea activelor sau din cote defalcate pe TVA cu o destinație specială pentru cheltuieli în acord cu descentralizarea”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
Pe partea de investiții, la capitolul întreținere străzi în municipiul Botoșani, primarul își propune reabilitarea și a altor tronsoane de drum, în continuarea investiției de pe Aleea Viilor, fiind atacate în acest an Bulevardul Mihai Eminescu și strada Marchian. Dar și altele.
„Intenționez să construiesc parcări în municipiul Botoșani acolo unde avem teren disponibil și există o nevoie acută pentru botoșăneni care nu mai au unde să-și parcheze autoturismele. Este un buget mulțumitor pentru nevoile orașului. Atunci când am redactat lista cu proiectele de investiții, am depășit cu mult posibilitățile noastre, dar încercăm să ne încadrăm, pentru că intenționez să fac și un studiu de fezabilitate, de exemplu, pentru săli de sport, intenționez să reabilitez fosta școală 3 ca o alternativă la grădinița 19, pentru relocarea copiilor, sunt multe de spus”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani.
Forma finală a bugetului va fi stabilită de plenul Consiliului Local Botoșani.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Botoșăneni, haideți la teatru! Două spectacole puse în scenă în această săptămână
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Șefii de la spital zid de tăcere cu ridicarea managerului din biroul de la Mavromati
Oana Sava
Jan 22, 2025
ȘOC la Mavromati: Managerul Corneliu Prepeliță ridicat de polițiști, ar fi fost dus la DNA
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Un tânăr botoșănean scos în cătușe din propria locuință
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile