(P) Problemele cardiace sunt tot mai des întâlnite, în zilele noastre, la persoane de toate vârstele. În stadiile incipiente, cel mai bun lucru pe care cineva îl poate face este să îşi schimbe stilul de viaţă. Rolul acestuia în problemele cardiace este unul esenţial, putând preveni, întârzia sau reduce nevoia de medicamente.
Hipertensiunea arterială este una din cele mai des întâlnite afecţiuni în zilele noastre. Stresul şi stilul de viaţă necorespunzător sunt factorii ce favorizează apariţia acestei afecţiuni. Diagnosticarea din timp şi luarea unor măsuri imediate sunt primii paşi ce trebuie făcuţi de către o persoană ce prezintă simptome. Netratată la timp, aceasta poate duce la afecţiuni mai grave care pot pune viaţa în pericol, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Iată care sunt cele 5 modificări ale stilului de viaţă care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi o pot menţine în parametrii normali:
Tensiunea arterială crește adesea pe măsură cu greutatea. Excesul de greutate poate provoca, de asemenea, respirație întreruptă în timp ce dormi (apnee în somn), ceea ce crește și mai mult tensiunea arterială.
Pierderea în greutate este una dintre cele mai eficiente modificări ale stilului de viață pentru controlul tensiunii arteriale. Dacă eşti o persoană supraponderală sau eşti diagnosticat cu obezitate, chiar și pierderea unui număr mic de kilograme poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. În general, aceasta poate scădea cu aproximativ 1 milimetru de mercur (mm Hg) cu fiecare kilogram de greutate pierdut.
O dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și săracă în grăsimi saturate și colesterol poate scădea hipertensiunea arterială cu până la 11 mm Hg. La recomandarea medicului sau a farmacistului, poţi introduce în dieta ta şi ceaiuri pentru tensiune din plante naturale, combinate perfect pentru a ajuta într-o serie de probleme cardiace.
Chiar și o mică reducere a sodiului din dietă poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate scădea hipertensiunea arterială între 5 şi 6 mm Hg.
De la o persoană la alta, efectul consumului de sodiu asupra tensiunii arteriale variază. În general, limitați sodiul la 2.300 de miligrame (mg) pe zi sau mai puțin. Cu toate acestea, un aport mai mic de sodiu - 1.500 mg pe zi sau mai puțin - este ideal pentru majoritatea adulților. Când vorbim despre sare, nu ne referim doar la cantitatea pe care o adaugi în mâncare, ci şi la cea pe care deja o regăsim în alimente. Eliminarea, pe cât posibil, a alimentelor procesate este cel mai bun pas în scăderea cantităţii de sare consumate.
Tensiunea arterială poate creşte din cauza consumului de alcool. Limitarea consumului de alcool la mai puțin de un pahar pe zi pentru femei sau două pahare pe zi pentru bărbați poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu aproximativ 4 mm Hg. Renunţarea la fumat este recomandată din mai multe motive medicale, tensiunea arterială fiind una din principalele probleme cu care te poţi confrunta.
Fiecare persoană are nevoie de un număr diferit de ore de somn pe noapte pentru a se trezi odihnită. Însă, mai important decât numărul de ore dormit, este intervalul când acesta se petrece. Chiar dacă nu reuşeşti, din diverse motive, să dormi între 6 şi 8 ore pe noapte, asigură-te măcar că te odihneşti între 10 PM și 2 AM, acesta fiind intervalul perfect.
Eliminarea, pe cât posibil, a stresului este un alt aspect important la care trebuie să lucrezi. Deşi poate fi dificil, nu este imposibil, mai ales atunci când ştii că este în joc propria-ţi viaţă.
Dacă simţi că schimbarea stilului de viaţă este dificil de pus în practică, apelează la persoanele dragi sau chiar la un ajutor specializat. Cu suportul lor, vei putea avea grijă de sănătatea ta şi, implicit, de toţi cei dragi pe o perioadă lungă de timp.
Sursa foto: Shutterstock
ACUM: Gala Eminescu revine după un deceniu în teatrul care poartă numele poetului – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 15, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile