Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Vineri, 11 noiembrie 2022, a fost emisă decizie a instanței prin care fostul medic veterinar de la padocul municipal, administrat în trecut de Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) urmează să revină pe postul de pe care i-a fost desfăcut contractul de muncă.
Sentința a fost atacată cu recurs și în acest an, magistrații au respins din nou acțiunea DSPSA și i-au dat dreptate fostului salariat.
Acestuia i-a fost desfăcut contractul de muncă anul trecut în aprilie, după o serie de cercetări disciplinare din care ar fi reieșit că a lipsit nemotivat de la serviciu.
Între medicul Mihai Maxim (foto sus) și conducerea DSPSA au existat mai multe situații conflictuale, fiindu-i schimbat programul de lucru atât din punctul de vedere al orelor zilnice cât și a zilelor săptămânii.
Practic, el trebuia să se prezinte la padoc în intervalul 14:00 – 22:00 de miercuri până duminică, în baza unei decizii impusă de angajator. Decizia a fost atacată în instanță, fiind anulată de judecători. Conducerea DSPSA nu ar fi ținut cont de această hotărâre judecătorească și ar fi continuat să-i impună programul din decizia anulată.
Aspectul a fost constatat de completul de judecători care a judecat dosarul privitor la desfacerea contractului de muncă, respectiv...
„Din cuprinsul sentinței definitive 1642/21.12.2021 pronunțată de Tribunalul Botoșani în dosarul 2098/40/2021 rezultă că instanța a reținut că începând cu data de 15.02.2021. când i s-a comunicat reclamantului nota de serviciu 1595/10.02.2021 prin care i s-a schimbat programul de lucru zilnic de la ora 14:00 la 22:00 în loc de 8:00 – 16:00, reclamantul a fost împiedicat de angajator să execute contractul de muncă și să se prezinte la serviciu în intervalul orar 8:00 – 14:00. Decizia a fost anulată ca nelegală. Cu toate acestea, pârâta (DSPSA, nota red.) nu a rectificat pontajele și susține în continuare, ignorând o autoritate de lucru judecat că reclamantul a lipsit nemotivat și prin urmare nu are dreptul la concediu de odihnă”.
Judecătorii botoșăneni au apreciat că angajatorul a avut un comportament abuziv în cazul de față.
„Fără riscul de a specula, instanța va reține că din probele depuse la dosar cu privire la această modificare a programului de lucru rezultă lipsa de temeinicie a acestor modificări și scopul lor de a-l împiedica pe reclamant să se bucure de viață socială și viață de familie în intervalul orar 16:00 – 22:00 și în zilele de sâmbătă și duminică și cel mai probabil să-l determine astfel să înceteze contractul de muncă”,
Se arată în cuprinsul hotărârii judecătorești
De asemenea, în urma unor sesizări depuse de medicul Mihai Maxim, inclusiv Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) ar fi solicitat repausul săptămânal în zilele de weekend, însă nici această cerere nu a fost respectată.
„Instanța reține că angajatorul a avut o conduită contrară principiului bunei-credințe în executarea contractului de muncă cu reclamantul și în desfășurarea relațiilor de muncă a diminuat nelegal numărul de zile de concediu de odihnă la care reclamantul era îndreptățit în anul 2021 și a respins cererea de efectuare a concediului de odihnă în perioada în care acesta era programat, printr-o manifestare abuzivă a autorității sale, conferite de legiuitor”,
Sentință judecătorească Tribunalul Botoșani
În decizie se mai arată că medicului Mihai Maxim trebuie să i se achite salariile pe toată perioada scursă de la data desfacerii contractului de muncă până la rămânerea definitivă a sentinței, la faza de apel și repunerea pe post a fostului salariat, dacă va fi cazul.
Calculat la o perioadă de 11 luni, cât a trecut de atunci, se ajunge deja la o sumă de 55.000 de lei fără penalități și rata inflației.
Perioada va fi lungită de apelul care ar fi fost deja făcut de fosta DSPSA.
„Singura opțiune a mea ar fi să fac cerere să mă întorc la serviciu. Dar având în vedere că ei au făcut recurs, nu mai trebuie. Nu știu care este câștigul lor din punctul acesta de vedere. Vă spun, ei au făcut apel pentru că probabil sunt obligați. Având în vedere că au făcut apel, o să mai stau acasă, pe banii lor. Dar atunci când se va termina, cine va plăti banii aceștia? Nu cumva ordonatorul principal de credite? Adică, tot Primăria. Și atunci, care e rostul? Că mie îmi convine să mă țină acasă pe banii lor”,
Mihai Maxim, medic veterinar
Povestea medicului Mihai Maxim poate fi citită în linkurile de mai jos:
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024