Oamenii pasionați de istorie și nu numai trebuie să știe că în Botoșani există o instituție care deține aproape șase kilometri de arhivă. Este bineînțeles vorba de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale care găzduieşte numeroase documente ce necesită a fi păstrate pentru veșnicie.
Dacă te-ai întrebat vreodată unde ajung de exemplu certificatele de căsătorie de peste 100 de ani, ar trebui să știi că ele sunt păstrate în cadrul unei instituții a statului și anume la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale (SJAN). Aici vei găsi tot felul de documente vechi de veacuri.
”Noi deținem tot ce înseamnă documente cu termen de păstrare permanentă creat de o instituție. Toate documentele cu valoare istorică ajung la un moment dat la noi. Documentele scrise după 30 de ani de la constituire. Orice instituție care creează documente, printre cele temporare și documente permanente ajung după o anumită perioadă la noi și sunt păstrate pentru veșnicie.”
Rodica Crăcană, director SJAN Botoşani.
Toate aceste hârtii sunt împărțite în 900 de fonduri, mai precis diverse categorii, precum fonduri administrative împărțite pe specializări, fonduri școlare, fonduri judecătorești.
Ca și cantitate, cele mai multe sunt fondurile administrative, însă putem descoperi și registre de naștere din anul 1800 și tot ce înseamnă document cu valoare istorică.
Cel mai vechi act original provine tocmai din 1529. Acesta este un pergament din vremea lui Petru Rareș. Dacă ai vrea să-l vezi, să știi că trebuie să urmezi o întreagă procedură.
”Dacă vrea să o cerceteze în scop științific, se prezintă la biroul de jos, intră la sala de studii, se face un permis și poate cerceta documentele. Este o procedură, completează o listă, solicită un permis, intră la sala de studii și studiază pur și simplu documentele respective,”
Rodica Crăcană, director SJAN Botoşani.
În cazul în care cineva dorește să facă o copie a documentelor, se achită o taxă de șapte lei pe zi, plus un leu pentru fiecare foaie. Bineînțeles, cititorii sunt obligați să facă poze cu aparatul propriu, căci în cadrul instituției există doar un copiator.
Anul trecut, peste 1000 de persoane au solicitat informații din arhivă.
”În sala de studiu vin de regulă cei interesați, fie că sunt elevi care au de făcut o lucrare la diferite concursuri, fie că sunt profesori care au lucrări, fie că sunt oameni care pur și simplu lucrează cu monografii,”
Rodica Crăcană, director SJAN Botoşani.
Cert este că multe documente păstrate la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Botoșani au un rol extrem de important în sălile de judecată. Numai anul trecut au fost peste 700 de cereri pentru ca anumite înscrisuri să fie folosite ca probe în instanță.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Un copil din Botoșani, grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
S-au virat banii pentru alocațiile și indemnizațiile de la stat: CÂND intră pe card
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Bărbat căutat pentru omor: Ar fi fost implicat într-un atac mafiot cu mitralieră
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024