O expoziție eveniment, un artist autentic, un public avizat, deși cu numeroase absențe.
Cele 68 de lucrări de grafică au fost prezentate în cadrul unui eveniment expozițional organizat la Botoșani – în cadrul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” – de către City Gallery.
Artistul s-a născut la Rădăuți Prut, pe 1 iunie 1954, un loc în care s-a întors deseori și de unde a extras energii nebănuite. Culorile din Lunca Prutului, animale fantastice sau peisaje pline de candoare, toate poartă amprenta unui loc și a unui timp.
Corneliu Dumitriu deține nu doar știința picturii și a graficii, ci și pe cea a expunerii. Face parte dintre artiștii care au poposit pe simezele galeriilor internaționale. De la Veneția la Frankfurt sau New York. Dar de fiecare dată a păstrat pentru orașul în care trăiește o afinitate și o emoție aparte.
Lucrările care poartă semnătura pictorului Corneliu Dumitriu se situează în rândul celor care ies din obișnuitul artistic, se detașează de reguli, de cunoscut, de liniarul grafic.
Corneliu Dumitriu este artistul care, în 68 de ani, a transpus în culoare emoția. Și-a construit cu rigoare drumul, s-a căutat pe sine și a găsit energia care l-a făcut să fie unic. ”Orice tablou începe de la zero”, spune Corneliu Dumitriu. Este artistul care stăpânește necunoscutul, în ordonează, îl luminează. Nu se teme de haos, dar nici nu răstoarnă mersul lumii. Nu vom găsi în arta lui Corneliu Dumitriu nervul artiștilor contemporani, nu ne vom prăbuși în hăul neînțelesurilor. Pentru că, prin culoare, Corneliu Dumitriu rămâne conectat la ”forța aceea specială numită Dumnezeu”. Or Dumnezeu înseamnă lumină, iubire, înalt.
La 68 de ani, Corneliu Dumitriu își scrie mai departe povestea ca artist. Fără să fi fost vreodată vreun boem, artistul s-a așezat mereu într-o paradigmă cu totul aparte, și-a asumat și a susținut pe toate căile arta autentică, a promovat valoarea și s-a situat de partea luminoasă a artei.
Vernisajul expoziției ”Forța destinului” a avut loc sâmbătă, 4 mai 2022, la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani. Un eveniment care a reunit un public select, prieteni, artiști, scriitori, admiratori ai artei lui Corneliu Dumitriu.
Cele 68 de lucrări au fost realizate în ultimii doi ani.
”V-ați obișnuit cu lucrările domniei-sale, majoritatea picturi în ulei. De data aceasta tehnica s-a schimbat, observați că este vorba de grafică. O creație foarte bogată, care a lăsat în urmă și premii, și o recunoaștere a valorii operei”, a rostit în debutul evenimentului Ana Coșereanu, gazda evenimentului.
Gheorghe Median a făcut un parcurs prin creația lui Corneliu Dumitriu, oferind publicului câteva accente artistice menite să facă și mai plăcută călătoria expozițională.
”Această expoziție este una specială. Pentru că noi îl știm pe maestrul Corneliu Dumitriu prin lucrările sale de pictură. E adevărat că de multe ori, alături de ele, atunci când a expus, a adus și lucrări de grafică. De această dată avem de a face cu o expoziție care este sută la sută cu lucrări de grafică. 68 de lucrări, câte una pentru fiecare an de viață al Maestrului”,
Gheorghe Median, istoric
Chiar dacă formată doar din lucrări de grafică, din expoziție nu lipsesc temele pe care Corneliu Dumitriu le-a abordat de-a lungul timpului.
”Întâlnim aici imagini care i-au marcat copilăria, imagini care țin de o anume structură sufletească, imagini care țin de sufletul și de gândurile unui artist care a trăit și trăiește din artă și pentru artă”.
”Sunt imagini care trimit la universul copilăriei. Cele cu cai. Pe cine nu impresionează calul, acest animal atât de frumos, atât de demn, pe care Maestrul îl prezintă nu din acest punct de vedere, ci pentru domnia sa calul este, ca și pentru poeți, Pegasul care ne duce spre Muntele Olimp, reprezintă ideea libertății, a ruperii cu lumea aceasta și ideea înaintării spre lumea visurilor, de unde nimeni nu te poate scoate și unde te poți simți absolut liber. Deci calul este nu numai ideea libertății în sine, ci și a libertății de gândire. Veți vedea în multe tablouri cai în diverse ipostaze, având această însușire”,
Gheorghe Median
Florile lui Corneliu Dumitriu reprezintă un univers aparte. Stilizate sau probând zborul, colorate sau doar așezate în conturul vizionar, decorative sau intuind un fantastic poetic, florile artistului botoșănean ne transferă emoțional într-o altă percepție a graficii, a picturii.
”Deosebit modul în care plasticianul, în care Maestrul prezintă florile. Ele ne duc cu gândul aproape la vitralii. Pentru că fiecare floare e desfăcută în petale, fiecare element contează, fiecare lucru spune ceva. Fundalurile, de regulă întunecate, pe care sunt reproduse florile, le dau acestora o și mai mare frumusețe și un aspect decorativ extraordinar. Flori pe care le vedem în fiecare zi, dar cărora noi nu le dăm importanța care trebuie, în schimb pictorul le vede și, asemenea unui medic, le cercetează cu amănuntul și ni le prezintă așa cum arată ele”,
Gheorghe Median
O parte din lucrările din expoziție sunt rodul imaginarului, mai adaugă Gheorghe Median. ”Ideile pe care le ia din lumea imaginară și le transpune în plan plastic demonstrează dorința pictorului de a conversa, de a sta la discuție cu lumea și însăși rațiunea lui de a exista în plan plastic”.
”Pictorul, prin urmare, ne aduce și ne propune teme de meditație într-o lume în care el pătrunde, într-o lume care a fost întotdeauna aproape. Sunt imagini care, așa cum spunea domnia sa, poartă un nume pentru că așa a considerat că trebuie să le dea, dar care dă fiecăruia dintre privitori libertatea de a interpreta așa cum dorește.
Veți descoperi idei pe care Maestrul Dumitriu le-a desprins, le-a cultivat și le-a promovat. Ideea dragostei, ideea curajului, ideea avântului, ideea purității sufletești. Florile, până la urmă, reprezintă această puritate de care toți avem nevoie. Sunt lucruri pe care le regăsim în tablouri altminteri decât o fac ceilalți artiști”,
Gheorghe Median
Noutatea – grafica în culori – nu este o surpriză. Corneliu Dumitriu ne-a obișnuit cu inovația, cu viziunile proprii, cu o altfel de percepție a artei.
”Expoziția aceasta este un îndemn să îl privim pe Corneliu Dumitriu într-un mod anume. Este pentru Botoșani o personalitate emblematică. Este cel mai mare pictor pe care Botoșanii l-au avut, ținând cont de faptul că de 40 de ani este aici, expune an de an și că el a făcut niște lucruri speciale nu doar pentru Botoșani, ci și pentru alții”,
Gheorghe Median, istoric
Un eveniment expozițional de excepție pe care, însă, nicio autoritate locală nu l-a onorat.
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024