Aproximativ 70 de copii instituţionalizaţi au ajuns în cursul anului 2010 în instituţii ale statului, după ce asistenţii lor maternali au renunţat la slujbe din cauza tăierilor salariale dictate de Guvern. La nivelul judeţului Botoşani, în cursul anului precedent, aproape 100 de asistenţi maternali au părăsit sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului din mai multe motive: pensionări, nemulţumiri din cauza salariilor sau pur şi simplu întrucît au optat pentru reconversie profesională.
Destinul a 73 de copii care s-au aflat anul trecut în grija unui asistent maternal ar putea fi schimbat radical din cauza faptului că au fost nevoiţi să treacă din sînul unei familii de care s-au ataşat, într-un centru de protecţie a statului alături de alţi copii abandonaţi. La data de 1 ianuarie 2009, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului erau înregistraţi 333 de asistenţi maternali profesionişti, în timp ce la 1 octombrie în acelaşi an, numărul acestora era de 309. Situaţia este alta la data de 1 octombrie 2010, cînd numărul asistenţilor maternali profesionişti a scăzut la 240, adică cu 93 mai puţini faţă de anul precedent.
Motivul: aşa cum era de aşteptat salariile din sistem. În urma acestui fenomen în care cei aproape 100 de asistenţi maternali au ieşit din sistem, peste 70 de copii au plecat din familie în centrele de plasament.
„La nivelul instituţiei noastre erau 328 de asistenţi maternali la momentul în care am intrat eu director şi mai sunt 235 acum. Fiind vorba de o reţea de asistenţă maternală constituită în principal de persoane în vîrstă, a existat un fenomen masiv de ieşire la pensie, de pensionare anticipată, persoane care mai aveau un sau doi au preferat pensia în locul salariului, probabil şi ţinînd cont de pierderea acelor drepturi salariale de la CCM pe legea 330”, a declarat
Liviu Rădăşanu, director executiv DGASPC. În prezent cei mai mulţi dintre asistenţii maternali rămaşi în sistem au în grijă cîte doi copii. Numărul copiilor instituţionalizaţi care se află în plasament la părinţi profesionişti a înregistrat de asemenea o scădere, de la 528 în octombrie 2009 la 455 în octombrie 2010.
La nivel naţional potrivit datelor direcţiilor, aproape 1.100 de asistenţi maternali şi-au încetat activitatea în perioada ianuarie-septembrie 2010. Cei mai mulţi au plecat din proprie iniţiativă (340 au ieşit la pensie şi tot atâţia au plecat cu acordul părţilor, prin demisie), în timp ce peste 400 au rămas fără atestat. Judeţele cu cei mai mulţi asistenţi maternali care şi-au încetat activitatea sunt Constanţa, Bacău, Dâmboviţa, Galaţi, Teleorman, Vaslui, Botoşani, Timiş, Vrancea, Alba şi Iaşi.