Botoşanii de altădată
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO

Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.

De 30 de ani, alegerile în România stau sub umbrela democraţiei. Cel puţin aşa ne place să credem. Însă dreptul de a alege şi de a fi ales şi-a pierdut ușor din consistenţă odată cu intensa politizare a candidatului, acesta devenind mai mult reprezentant al unui partid decât al unui popor.

 

Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.

 

Să nu uităm de alegerile generale din 1946, cele care aveau să schimbe pentru totdeauna destinul României. Alegeri care, de altfel, aveau loc în condițiile prezenței trupelor de ocupație sovietice în țară. Rezultatele oficiale i-au dat câștigători pe comuniștii români (PCR) și pe aliații lor din Blocul Partidelor Democrate (BPD): Aceste alegeri au marcat un pas decisiv spre instaurarea regimului comunist în țară la sfârșitul anului următor.

Comuniştii nou instalaţi au organizat alegerile parlamentare din 28 martie 1948. Forţele democratice - partidele istorice - au pierdut atunci alegerile în urma fraudării votului de către comunişti. Alianţa electorală comunistă Frontul Democraţiei Populare a obţinut 97,83% din voturi, în timp ce Partidul Naţional Liberal a obţinut 1,69%, iar Partidul Ţărănesc Democrat, 0,48%. Toate partidele politice democratice au fost suprimate, iar membrii și conducătorii acestora au fost încarcerați ca deținuți politici.

 

 

Manifestele din cabina de vot

 

Alegerile au intrat şi ele în mult cunoscuta și odioasă propagandă de partid. Oamenii mergeau la vot din inerţie, ştiind că votul lor nu contează. Unii nu se prezentau sau mergeau anume pentru a anula voturile. Aşa apăreau pe buletine înscrisuri precum „vrem pâine”, „vrem carne”, „vrem program la televizor”, „vrem căldură în apartamente” sau alte mesaje anti-sistem.

 

Rolul observatorilor era de a şterge astfel de mesaje.

 

Oamenii primeau la intrarea în urne un creion, fapt care ușura misiunea observatorilor. Aveau nevoie doar de o gumă de șters.

 

“Noi asta făceam când eram în comisie: număram voturile şi, când mai apărea câte unul cu Jos Ceauşescu, luam guma şi ştergeam frumuşel, după care puneam ştampila. Cine-avea chef de anchete sau mai ştiu eu ce?”, este mărturia unui fost observator care a participat la două sesiuni electorale din regimul Ceauşescu.

 

Erau atent monitorizate de către Securitate şi unităţile de miliţie persoanele cu sau fără antecedente politice şi penale care au avut manifestări şi intenţii ostile sau care denigrau politica partidului şi statului.

 

 

Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres!

 

Un alt moment important în vremea comunismului îl constituia realegerea tovarăşului Nicolae Ceauşescu la congresele Partidului Comunist Român.

 

Din toată ţara, mii de delegaţi umpleau imensa Sală a Palatului din Bucureşti. Până în ziua Congresului, însă, din toată ţara, din fiecare cătun, porneau către Bucureşti telegrame.

 

Octavia Buhociu era, în 1989, profesoară în Botoşani. Fără să bănuiască o clipă ce avea să se întâmple după numai o lună şi un pic, Octavia Buhociu îşi nota cu fidelitate în jurnal tot ce se întâmpla zilnic. La şcoală, în viaţa culturală a oraşului, în familie chiar.

 

Astfel aflăm că, pentru Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român, din municipiul Botoşani au fost trimise la București... 1700 de telegrame.

 

Însemnarea din 16 decembrie 1989 mai scoate la iveală un lucru pe care cei mai mulţi dintre cei de astăzi l-au uitat. Şi anume atmosfera din ţară în timpul acestor importante momente politice.

 

”Joi 16 noiembrie 1989: Trebuie să facem telegrame pentru realegerea lui Nicolae Ceauşescu la viitorul congres al PCR. De pază zi şi noapte în scoală, timp de o săptămână. Secretara de partid ne-a spus că tot timp de  o săptămână nu este voie să părăsim oraşul. Un fel de arest la domiciliu?! Asta înseamnă că autorităţilor le este frică. Ce-o mai ieşi de aici? Vom vedea de vom trăi”, scria prof. Octavia Buhociu.

 

 

Aventura mașinii de scris în comunism

 

Din însemnarea datată 19 noiembrie 1989, prof. Octavia Buhociu ne amintește, celor care am trăit mai mult sau mai puțin în comunism, ce însemna frica. Frica de a nu greşi, pentru că se ştia ce consecinţe grave ar urma. Frica de a ”nu intra la zdup” din cauza maşinii de scris.

 

”Duminică 19 noiembrie 1989: Ar trebui schimbată definiţia "telegramei" din dicţionare... 1700 trimite municipiul Botoșani la Congresul al XIV-lea, din care 37 şcoala noastră (unele sunt semnate de copii, adică). Aseară am stat până la 21.20 să rebatem textele telegramelor, care şi-au schimbat conţinutul de vineri până sâmbătă…  Şi nu ajungeau maşinile de scris. Am adus-o şi eu pe a mea de acasă. "Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup…", m-a atenţionat tata. Azi am fost de pază la telefon”, scria în jurnal prof. Octavia Buhociu.

Despre maşina de scris s-ar putea scrie sute, mii de pagini. Despre oamenii care au ajuns în puşcării din cauza maşinii de scris.

 

Chiar dacă astăzi pare incredibil, în regimul comunist, o maşină de scris în casă era ca şi cum ai deţine o bombă.

 

În 1983, Nicolae Ceauşescu a emis chiar un decret prin care era interzisă deţinerea unei maşini de scris fără autorizaţie care să specifice tipul de maşină de scris, Se anexa o foaie de hârtie care dactilografia întreg setul de caractere.

 

Astfel, dacă apărea un manifest, miliţia căuta în baza de date maşina de la care s-a scris. După ce era identificată, persoana dispărea. Făcea ani mulți de pușcărie sub teroarea comunistă.

 

 

20 noiembrie 1989, ultimul Congres al PCR

 

Pe 20 noiembrie 1989, Nicolae Ceauşescu rostea ultimul său mare discurs în cadrul unui Congres al partidului. Mare la propriu, pentru că citirea lui, desigur întreruptă de ovaţii şi aplauze, a durat şase ore.

 

3300 de delegaţi au fost convocaţi la Sala Palatului, Nicolae Ceauşescu prezentând în faţa lor România prosperă. Dar care stătea pe un butoi de pulbere care avea să explodeze peste doar câteva zile.

 

Atunci, însă, Ceauşescu era încrezător. Consumul alimentar crescuse "de la 1800 de calorii zilnic pe locuitor în 1950, la circa 3300 de calorii în prezent", scria în raportul lui Nicolae Ceauşescu care avea 24 de capitole.

 

Printre altele, regimul comunist îşi propunea pentru perioada 1991-1995 ca „Producţia - marfă industrială să crească cu 30-50%, dar este necesar să avem în vedere că, în cadrul dezbaterilor în partid şi cu întregul popor, s-a subliniat că este necesar să considerăm acest spor ca minim - şi trebuie să acţionăm pentru o creştere mai accentuată”.

 

 

30 de ani după comunism

 

Ce s-a schimbat de atunci? Suntem mai liberi, avem decizia în propriile mâini? Dacă da, atunci să păstrăm dreptul de a ne alege singuri conducătorii. Iar singurul lucru prin care putem face acest lucru este votul.

 

Atunci când votul va fi (din nou!) confiscat de o putere politică, ne vom întoarce în negura istoriei şi, probabil, vom scrie din nou telegrame şi vom cerşi autorizaţii pentru folosirea telefoanelor şi a calculatoarelor.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Rana de pe obrazul Orașului Geniilor: Destinul dureros al casei care se prăbușește sub ochii noștri – GALERIE FOTO
În mijlocul orașului care a dat țării cel mai mare istoric și savant, o casă rezistă de mai bine de două secole, parcă anume spre a ne aminti că, acolo unde rădăcinile putrezesc, tulpina rămâne fără viață iar rodul se usucă și cade.  
”Pe cine invităm la video” - Mineriada și botoșănenii, secvența care a făcut carieră: Ne dăm foc la toate autobuzele, asta a fost înţelegerea - FOTO&VIDEO
Greva minerilor din Lupeni, care în urmă cu o săptămână s-au blocat în subteran, a declanșat un adevărat remember istoric, televiziunile naționale întrecându-se în a redifuza imaginile care au îngrozit lumea la mijlocul anului 1990.
Nepoata lui Sadoveanu a debutat pe scena de la Botoșani, povestea unui interviu care a durat 500 de kilometri: S-a năpustit asupra mea să mă felicite și a refuzat să coboare
S-a bucurat de gloria lui, dar a și suferit după moartea scriitorului, când comuniștii nu au vrut să o mai știe în țară. O carieră în teatru începută la Botoșani, care continuă și astăzi, după zeci de ani de străinătate.
Tânărul Ceaușescu pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”, spectacolul ”monumental” care a adunat toată suflarea artistică a orașului - FOTO
În ianuarie 1978, Nicolae Ceaușescu împlinea 60 de ani de viață și nu mai puțin de 45 de ani de activitate revoluționară. De 11 ani conducea Partidul Comunist și ducea România ”pe cele mai înalte culmi ale socialismului”.
Cum arătau mătușile lui Eminescu și cum îl descrie pe Mihai chiar fratele său: Când râdea, râdea cu mare poftă, râs sincer – GALERIE FOTO
Sărăcia Botoșanilor, atât de des invocată în rapoarte, studii, statistici, nu ține doar de lipsa banilor, a investitorilor, a locurilor de muncă. Ci mai ales de lipsa de perspectivă atunci când vine vorba de a dezvolta și promova ceea ce există deja.
”Steaua sus răsare, Ceaușescu moare”: Cum au trăit botoșănenii primele ore ale libertății, copilul care își dădea sângele pentru răniți și botoșăneanul care și-a urcat familia pe clădirea Teatrului
1989. Până pe 21 decembrie, la Timișoara muriseră deja 73 de oameni, alți aproape 300 erau răniți. Pe 22 decembrie, la ora 12.08, cuplul Ceaușescu fuge. Până la decolarea elicopterului cu cei doi dictatori, la București muriseră 49 de oameni, alți 600 sunt răniți. Nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în prezent de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluției din 1989.
Povestea maicii Atanasia, alungată din Agafton: A muncit în fabrică, a îngrijit bolnavii, apoi s-a întors să moară Acasă
Într-o zi de 11 decembrie închidea ochii pentru veșnicie o măicuță pentru care viața fusese nu doar o luptă, ci o mărturisire. Rugăciunea continuă, munca cinstită și iubirea de aproapele i-au fost crez și hrană pentru suflet.
Ultimul primar necomunist al Botoșanilor: Ne-a lăsat Fata Moartă și o extraordinară lecție de demnitate
Într-un sfârșit de noiembrie 30 se stingea din viață, în urmă cu 75 de ani, unul dintre marii oameni ai Botoșanilor. Avea 55 de ani și trăise cât pentru zece vieți.
Istorie cu parfum de romanță: Pe lângă plopii fără soț cu Rița, fecioara cu ochii sprințari… - FOTO&VIDEO
Le-am ascultat de sute, de mii de ori. Ne-au înmiresmat viața, ne-au bucurat sau înlăcrimat inima. Prea puțin se știe, însă, că unele dintre celebrele romanțe pe versurile lui Eminescu, de pildă, au fost create chiar în timpul vieții Poetului, acum mai bine de 130 de ani.
Loading...
Povestea mai puțin știută a ”novembriștilor” deportați la Botoșani și a șefului Miliției care a anunțat Revoluția cu o lună înainte: Stai dracului liniștit în banca ta, că oricum nu te prinde Crăciunul aici!
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Revolta care a anunțat prăbușirea comunismului în România.
Botoșăneni hăituiți de Securitate din cauza unei scrisori: ”Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu unii dintre semnatari”
Cei vizați ripostează și spun că, la Botoșani, nu și-au făcut decât datoria față de ”patrie și popor”. Și că tragerea lor la răspundere, după 1989, nu prea ar fi justificată: nu mai sunt membri de partid și nici nu se află în funcții publice.
PRESA liberă la Botoșani: Primul ziar independent cu bani de la ”Azur”, scriitorii-publiciști ba în plus, ba… în minus - FOTO
Continuăm în această săptămână, în rubrica Botoșanii de altădată, să aducem în atenție contribuțiile în domeniul presei botoșănene, fie că e vorba de creatori de ziar, fie că privim către cei care au încercat de-a lungul timpului o istorie a presei locale.
PRESA noastră: Eminescu aprecia ”smântâna inteligenţei literare” botoșănene, Ceaușescu lăuda Clopotul pentru ”mobilizarea şi antrenarea oamenilor muncii”
În urmă cu aproape 40 de ani, un jurnalist se întreba, într-un articol publicat în una dintre puținele reviste care circulau la acea vreme: ”Care este, totuși, cel mai vechi ziar din Botoșani?”.
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE
Cu adevărat un personaj atipic al vremii sale. Intelectual, entuziast și patriot – uneori peste măsură -, scriitor, excelent avocat și, așa cum avea să îi rămână și faima, un prieten al celor necăjiți. 
Loading...
De la pojarnicii de ieri la pompierii de azi: Salvatori plătiți cu bani de la bogați, săracii ”să nu fie supăraţi la această dare”, pedepse cu amenzi sau 10 lovituri în fața casei
Astăzi, 13 septembrie, ne înclinăm cu respect în fața salvatorilor de vieți. Intră în foc, în apă, sub dărâmături. La înălțime sau în străfundul pământului, înfruntând intemperiile și dezastrele de tot soiul. În mijlocul oricărei nenorociri, prezența lor ne conferă siguranță, încredere, speranță. Ei sunt pompierii. Cărora le spunem astăzi La mulți ani!
De pe scena de la Botoșani la Ursul de Aur de la Berlin: Debutul meu n-a fost numai un eveniment, a fost o încântare, o vrajă – GALERIE FOTO
Avea doar 23 de ani când debuta pe scena de la Botoșani. Și astăzi, după aproape jumătate de secol, își amintește cu emoție rolurile, dar mai ales oamenii alături de care a jucat în micul oraș moldav.
Artistul care a pictat îngerii cu aureole negre și muza ”inspiratoare” care s-a călugărit: ”Pentru moldoveni e un mare câştig, pentru botoşăneni e o reală mândrie”
Botoșaniul deține tezaure inestimabile, dar și locuri care încă ne oferă povești, istorii, întâmplări. Prea puțin cunoscute, de prea puțini aflate.
Un general botoșănean se sinucide: Cazul era închis pentru oficialităţi. Pentru istorie nu există, însă, cazuri 'închise'
O dramă care, chiar dacă are în mijlocul ei un nume prea puțin cunoscut astăzi, poartă în spate o poveste ale cărei semnificații sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Un nume care merită să fie cunoscut aici, la Botoșani.
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Felicitari pentru articol !Lucruri reale dar uitate.Am impresia ca se vrea acelas slogan,,...reales ~
23 noiembrie 2019, 13:46
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Soțul meu își dorește un copil, eu nu! Nu mai vreau să îi fac niciun copil, nu îmi mai doresc! Acum vreau să mă ocup de copiii mei, de imaginea mea, de afacerile mele, am alte priorități. Mi-am cumpărat șase locuințe: am ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9219 lei
USD
Dolarul SUA
4.1823 lei
CHF
Francul elveţian
4.5428 lei
GBP
Lira sterlină
5.7455 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7865 lei
XAU
Gramul de aur
242.4279 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2311 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3727 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0855 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3284 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1916 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6617 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.7 o C
Dorohoi
16.6 o C
Bucecea
18.1 o C
Darabani
15.3 o C
Saveni
17.6 o C
Ştefăneşti
17.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.