Botoşanii de altădată
Corupții există la Botoșani de veacuri întregi și nu prea au fost pedepsiți – CINE era mutilat, spânzurat sau decapitat

Încă din urmă cu aproape 300 de ani istoria ne arată că au existat persoane cu funcții care au făcut abuz de puterea avută, fără a fi vreodată pedepsite. Se făcea dreptate într-o oarecare măsură la Botoșani în urmă cu sute de ani însă balanța nu înclina tot timpul în mod corect. Cum se derulau procesele în trecut și cum era organizarea administrativă de la Botoșanii anilor 1740?

Instanțe judecătorești

Se poate afirma fără drept de tăgadă că organizarea justiției în Moldova începe cu Constantin Mavrocordat, care încă din prima sa zi de domnie (1741 – 1743), în cadrul reformelor sale a urmărit ca funcția judecătorească a domnitorilor să se manifeste permanent, deci să poată interveni și judeca orice pricină, de la cele mai mici, până la cele mai mari. El a urmărit să curme comportările și abuzurile săvârșite de membrii aparatului administrativ, din cauza cărora un număr mare de locuitori se mutau dintr-o localitate în alta sau chiar părăseau țara.

Așezământul lui Mavrocordat a apărut în martie 1743.

Să enumerăm instanțele din perioada anilor 1741 – 1832 cu cazuri concrete petrecute pe meleagurile noastre.

Divanul Domnesc

A fost instanța supremă de judecată a Moldovei – prezidată de domn sau de delegatul său. Avea ca membri pe mitropolit, episcopi, marele logofăt, marii vornici, vistiernic, postelnic, agă, spătar și hatman.

De obicei Divanul Domnesc judeca faptele abuzive ale marilor boieri. În unele cazuri, Domnul nu putea sau nu voia să ia măsuri, ba mai mult încă, reclamanții se expuneau la molestări sau chiar confiscări de bunuri, fără ca cineva să intervină în apărarea lor.

Ban reclamat de un negustor

Astfel în 1741, un negustor din Botoșani l-a reclamat pe marele ban Călmașul, care îi împreura moșia. În reclamația adresată domnului, negustorul a făcut cunoscut că mai întâi s-a adresat ispravnicilor care nu l-au apărat deși avea cărți domnești. Banul a refuzat să se prezinte în instanță și nu a dat curs nici invitației pe care i-a făcut-o domnitorul C. Mavrocordat, nici nu  a trimis pe cineva care să-l reprezinte la a doua acțiune deschisă împotriva sa de la același negustor de la care luase o sumă de bani și nu voia să i-o restituie.

Deși instanța l-a condamnat să restituie suma și să suporte cheltuielile, nu s-a conformat, ba mai mult încă a pescuit în iazul negustorului, păgubindu-l cu 200 de lei și, fiind vecini de moșie, banul a încălcat pământul negustorului.

Abuz de putere


Același arghirofil ban, luând în arendă perceperea goștinei din Botoșani, a luat de la negustor ca zălog 87 de oi pretextând că ar fi avut mai mult decât cele declarate, apoi a dat dispoziție arnăuților că să-l maltrateze și chiar întemnițeze. La plângerea negustorului, domnul a hotărât la neînțelegerea să fie judecată de boieri, dar călmașul a continuat să aibă același comportament abuziv. De unde și zicala: ”Corb la corb nu-și scoate ochii”.

După moartea banului soția acestuia nu și-a schimbat comportamentul față de negustor, ceea ce l-a determinat pe negustor în iulie 1756, să scrie vornicului din Botoșani să ancheteze cazul. Cu toate intervențiile Domnului către judecătorul de ținut și ispravnic nu s-a făcut dreptate. După cum se vede nici indicațiile domnești nu erau respectate de autoritățile din Botoșani, unde putem spune că viața se desfășura ”ca în țara lui Papură Vodă”.

Un vechi conflict pornit în 1774 între târgoveți și egumeni greci de la Mănăstirea Popăuți cu privire la pământul situat între oraș și ctitoria lui Ștefan cel Mare s-a judecat mulți ani la divanul domnesc și s-a terminat în 1803 când domnul Al. C. Moruzi a hotărât ca despărțirea între vatra târgului și pământul mănăstirii să se facă conform hrisovului din 1780.


Departamentul Criminalistic

A avut cea mai bogată activitate până în anul 1832. El nu avea voie să judece boierii ci numai să faci cercetările și să le înainteze Obșteștii Adunări prezidată de domnitor. Boierilor găsiți vinovați li se așeza pe umăr caftanul rangului de boierie și apoi li se smulgea cu violență de un dregător ce rostea cu glas tare: ”Nevrednic este”, după care condamnatul era îmbrăcat în suman țărănesc iar pe cap i se așeza o căciulă ordinară din piele de oaie.

Unele din pedepsele aplicate de Departamentul Criminalistic au constat în trimiterea la ocnă, tăierea nasului, a mâinilor, a degetelor de la mâini, bătaia la tălpi și spate dar și ”îmbourarea”, adică aplicarea cu fier roșu pe frunte a stemei țării, pentru a putea fi recunoscuți. Bătaia consta în lovituri cu toiagul sau cu bice cătrănite, numărul acestora putând ajunge până la 300.

Spânzurații atârnau la marginea orașului

Pentru fapte deosebit de grave (în special crime) se aplica pedeapsa cu moartea prin spânzurătoare sau decapitare, capetele acestora fiind înfipte în locul crimei, în pari ascuțiți și ținute un timp pentru a-i îngrozi pe cei tentați să săvârșească asemenea acte.

O spânzurătoare a existat și la Botoșani (semnalată în 1780) montată în locul ce despărțea mahalaua Tătărași de Târgul vitelor, ceea ce însemna că divanul judecătoresc al Țării de Sus, cu sediul la Botoșani a hotărât și condamnări la moarte prin spânzurătoare. Locul a fost ales nu întâmplător lângă iarmaroc, căci acolo se adunau locuitorii din toate colțurile ținutului ce se îngrozeau la vederea spânzuratului.

(Monografia orașului Botoșani - Ștefan Ciubotaru)

loading...
Cea de-a șaptea artă de la Botoșani : Eveniment grandios cu un film lung de 3.000 de metri
Marile lovituri ale Botoșaniului : Mii de morți într-un oraș pustiu și bântuit de ciocli: cadavrele erau aruncate de-a valma

 

Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botoşăneni: CINE au fost norocoşii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieţi la Botoşani.
Descoperire ULUITOARE : Botoşăneanul care a dat peste o adevărată COMOARĂ în timp ce era la vânătoare
Într-o comună din Botoşani, un bărbat plecat la vânătoare a făcut o descoperire incredibilă.
Pungă cu bani găsită într-o scorbură de copac din Agafton: CE a făcut bărbatul cu toată averea
Multe şi minunate privelişti are de văzut călătorul la Agafton, acel colţ de lume ce adăposteşte un cămin de bătrâni.
Casă celebră din Botoşani şi nevastă PIERDUTE la un joc de cărţi: De amar, proprietarul şi-a luat zilele
Miză uriaşă la un simplu joc de cărţi.
Mărturisiri EMOŢIONANTE în noaptea de Înviere: O fată de o frumuseţe IZBITOARE a dat numele unei localităţi din Botoşani
Între dealuri, păduri şi apa Siretului îşi duce existenţa multiseculară o aşezare atestată documentar în anul 1400, cu vestigii din epoca migraţiilor şi din secolul XV-lea.
COMOARA ascunsă de la Ştiubeni: Femeie UCISĂ pentru tot ce avea mai scump pe lume
Mai sus de Săveni, pe apa Başeului, în comuna Ştiubeni, judeţul Botoşani este o casă aproape pătrată. Cu verandă de jur împrejur şi scară de piatră la intrare.
Cel mai cunoscut iaz din Botoşani învăluit în MISTER: Tânăr înecat înainte de nuntă, după ce l-au ajuns „blestemele” unei fete
Atestat documentar în vremea lui Gheorghe Ştefan, renumit în zilele noastre prin crapii săi, cunoscutul iaz botoşănean este cel mai mare din Podişul Moldovei.
Bogătanii Botoşaniului prădaţi de o ceată de haiduci pe drumul spre Iaşi : Un botoşănean le-a venit de hac într-un mod INCREDIBIL
Într-o vreme, piatra cea mare de pe Runc era loc de strajă unor haiduci care ţineau calea bogătanilor ce mişunau pe drumul dinspre Târgul Iaşilor. 
Pădurea BLESTEMATĂ de la Botoşani: Locul unde încă se aud zgomote sinistre şi gemete în toiul nopţii
La marginea Botoşanilor, pe drumul care duce la Stânca Doamnei se urcă în pantă lină. În dreapta se întind umbre de stejari seculari. 
Masa Tâlharilor de la Botoşani: Locul blestemat unde un bărbat a fost DECAPITAT
Pe culmea unui păduri din Botoşani, veghează Legendara Masă a tâlharilor, o piatră misterioasă prin dimensiunile ei: şase metri în lungime, trei în lăţime şi înălţime.
Din legendele Botoşanilor: Eminescu şi-a construit fântână la Botoşani cu ajutorul unui bărbat acuzat de omor
Prin deceniul cinci al secolului nostru, după Movila din Grădina publică de odinioară, Parcul Mihai Eminescu de astăzi, se mai vedea o fântână părăsită căreia localnicii mai vechi îi spuneau Fântâna lui Mihai Eminescu.
astratex.ro
PRIMUL geniu botoșănean e femeie: Un tribun de care n-am izbutit noi, românii, să fim vreodată vrednici
Iată ce scria Ion Ioviţă în Aurora Română, despre primul geniu botoșănean:
Mormântul fără mort la care se roagă mii de credincioși: Gândul și rugăciunile mi se îndeplinesc GALERIE FOTO
Au trecut aproape patru ani de la ”Deshumarea istorică de la Eternitatea”. S-a crezut atunci că s-a terminat cu misterul acelui mormânt ce se presupunea că aduce ”rezolvarea unor probleme personale”.
Biserica dăruită de grecul Constantin și pictată cu ajutor din SUA se repară din împrumuturi și din banii preotului – GALERIE FOTO
”Această sfântă biserică din oraș s-a făcut de Constantin Gheorghiu cu puterea lui Dumnezeu și ajutorul creștinilor la anul 1789 mai 8 zile”, stă scris în pisania de deasupra ușii bisericii. În ciuda numelui, ctitorul era un negustor grec. N-a putut oferi credincioșilor și o clopotniță, care a fost zidită abia 44 de ani mai târziu prin osârdia epitropului Hariton Gheorghiu.
Botoșani a avut propria groapă comună : Cadavrele aruncate unele peste altele, în prezent, loc de pelerinaj
În fiecare an de ziua Înălțării Domnului simpli botoșăneni, oficialități, politicieni se află în Cimitirul Pacea la Monumentul Eroilor pentru  aduce un omagiu celor care și-au dat viața pentru ca noi să existăm astăzi ca națiune liberă. Se depun coroane de flori, se oficiază slujbe religioase și se susțin discursuri în care prea puțini cred. Acolo, în acel loc, au fost aruncați unii peste alții fiii, soții, frații și tații celor care s-au dus de mult dintre noi.
Regina Maria și țeapa dată Botoșanilor într-un moment de cumpănă
Mai răsfoim o filă în istoria orașului nostru și ajungem la o istorioară povestită de Eugen Neculau, una dintre persoanele care și-a adus un important aport pentru ca unul din monumentele de la Botoșani să dăinuiască în negura vremii, până astăzi. Iar festivitatea de atunci trebuia să fie animată de însăși prezența Reginei Maria a României.
Ce democrație? Ce alegeri? Ce voturi? Botoșani intrat cu forța pe mâinile ”Tătarului”
Doar câteva ore ne mai despart până la startul uneia dintre cele mai importante zile pentru următorii patru ani de zile. Miza: conducerea orașului, a județului. A Botoșaniului. Dincolo de scaunele de conducere râvnite de politicieni, vă invităm la o incursiune în istoria orașului pentru a ne afla rădăcinile. Cele ale numelui, astăzi.
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine este vinovat de blocarea investițiilor în municipiul Botoșani?
Guvernul
Consiliul Local
Primarul
Altcineva
Declaraţia zilei
”Toți românii, în cazul de față botoșănenii, cei pe care Răzvan Rotaru îi consideră, în baza unei închipuite congruențe ideologice sau principiale aliații săi, trebuie să aibă propriile lor convingeri, construite în baza ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6639 lei
USD
Dolarul SUA
4.1179 lei
CHF
Francul elveţian
4.0856 lei
GBP
Lira sterlină
5.2762 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6344 lei
XAU
Gramul de aur
160.9705 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2415 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9872 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1283 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6250 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0 o C
Dorohoi
-2 o C
Bucecea
-0.3 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-2 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.