Botoşanii de altădată
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!

Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.

1988. PCR. Partidul Comunist Român, în traducere liberă: Pile, Cunoştinţe, Relaţii.

 

Românii, şi botoşănenii nu făceau excepţie, stăteau la cozi imense, noapte şi zi. Rafturile magazinelor erau goale, însă nu puţini erau cei care îşi dezvoltaseră adevărate reţele (PCR-ul PileCunoştinţeRelaţii) pentru a face rost de hrană. Hrana, mai ales pentru cei de la oraş, însemna să mai pui o brumă de mâncare alături de ce îţi dădea voie statul să cumperi: raţiile erau de jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei şi un kilogram de zahăr pe lună de persoană. Carnea, şi ea raţionalizată, nu prea exista. Se stătea la cozi uriaşe pentru butelii, pentru a cumpăra ouă, lapte, iar portocale sau banane se găseau ici şi colo, doar în perioada Crăciunului.

 

Puţinii străini care intrau în România povesteau cutremuraţi de cele văzute: magazine goale sau cu conserve expirate din 1985. În măcelării se băgau copitele de porc (singurele care nu erau trimise la export). Românii le consumau, sub atenta îndrumare a specialiştilor regimului, care inventaseră programul de alimentaţie ştiinţifică.

Anul 1988 mai înseamnă, în amintirea celor care l-au trăit, frig şi întuneric. Un material realizat de BBC în acel an relatează cum, chiar în aceste condiţii viețuind, românii nu și-au pierdut umorul: oamenii se laudă cu cea mai bună zăpadă din lume - care nu se topeşte pe calorifer.

 

„România se închide şi se izolează de restul lumii, este dependentă economic. Până şi Rusia atrage atenţia României, iar Ceauşescu, supărat pe Gorbaciov, se refugiază în naţionalism“, prezintă belgienii.

 

O istorie pe care românii au ”consemnat-o” pe cale orală, sub formă de bancuri. Bancurile din vremea comunismului au fost vreme îndelungată singurele care spărgeau zidurile impuse de cenzură şi reuşeau să circule prin toate formele, multe subversive. Românii făceau hay de necaz despre lucruri extrem de dureroase: lipsa hranei, frigul, întunericul, educaţia politică... Însă este clar: bancul a fost o formă de rezistenţă politică în faţa dictaturii.

Să nu uităm nici practica agricolă. Clopoţelul din 15 septembrie îi găsea pe elevi muncind pe câmpurile patriei. La porumb, cartofi, sfeclă, struguri. Căraţi în remorci sau cu autobuzele, chiar cazaţi în ferme şi întreprinderi pentru a fi mai eficienţi. Indiferent de vreme, planurile trebuiau îndeplinite. Aşa se întâmpla să se lucreze pe câmp la temperaturi extrem de scăzute, dacă porumbul nu se termina de strâns. Nimeni nu primea un ban pentru asta. Munca voluntară era răsplătită doar cu mândria că slujeşti patria. Ordinele veneau de la partid şi nu se discutau.

 

 

Un jurnal din negura timpului

 

Prof. Octavia Buhociu, din Botoșani, a făcut ceea ce puţini români au îndrăznit în acea perioadă. A scris. Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminează regimul însemna condamnare sigură.

 

La Botoşani, ca peste tot în România, oamenii sufereau de foame, de frig. Era întuneric. Şi frică. Un medicament care nu se mai importa îi condamna la moarte pe cei care nu aveau cum supravieţui altfel. Elevii şi profesorii culegeau recolta de pe câmp chiar dacă în țară erau minus 21 de grade.

 

Dar se mergea la concert la Filarmonică. În frigul sinistru al sălii, aceeaşi sală în care şi astăzi orchestra îşi duce veacul. Spectacolele de teatru erau adevărate sărbători. Artiştii îngheţau pe scenă, spectatorii în sală. Dar nimeni nu pleca acasă.

 

Se spuneau bancuri. Celebrele bancuri care circulau ameţitor de la unii la alţii.

 

Vă prezentăm astăzi, după 30 de ani de la căderea comunismului, însemnările unei profesoare care a avut inspiraţia de a scrie şi de a păstra însemnările acelor ani.

 

 

Octombrie - noiembrie 1988. Botoşani

 

Miercuri, 5 octombrie 1988: Bunicu’ s-a împiedicat de un covor, a căzut pe parchet, s-a lovit destul de tare, greu l-am pus, cu Olga, în pat. Acuza dureri la gât, dar lucid, coerent, logic, cum să-l înmormântăm, “Aguriţa să rămână la Olimpia, ce să mai facă aici?!” Problema esenţială este lipsa Nakom-ului (de câteva luni nu se mai importă medicamentul şi înlocuitorul, găsit de tata la un coleg suferind de aceeaşi boală) nu are exact acelaşi efect asupra parkinsonului bunicului…

 

Duminică seara: ”Profesor de admitere”, premieră absolută a unei comedii scrise de concetăţeana  noastră, Mariana Brăescu (Dănilă). Va prinde bine liceenilor, probabil.

 

Câteva bancuri:

 

1.Cele trei doamne, Raisa G., Nancy R. si Elena C. discută. (nota red.: Raisa Gorbaciov, Nancy Reagan și Elena Ceaușescu)

N.R.: mie, soţul meu mi-a făcut cadou un Ford cu patru uşi, instalaţie electronică…

R. G.: mie un Picasso…

E. C.: tot cu patru uşi?

Celelalte două o privesc mirate. Seara, Elena discuta cu soţul: ia, uite ce-am auzit…

Nicolae C. (nota red.: Nicolae Ceaușescu): Tare curioşi mai sunt Gorbaciovii ăştia… pe mine, Mihail m-a invitat la Lacul lebedelor şi eu i-am spus că n-am slipul la mine.

 

2. Doi ţărani, Janos si Arpad, cosesc iarba la o margine de drum. Trece un alt ţăran:

- Care-i drumul spre gară?

Ei nu răspund. Mai târziu, Arpad îl întreabă pe Jonas de ce nu i-a răspuns omului.

-De 2000 de ani este aici şi tot n-a învăţat care-i drumul.

 

3.Dumnezeu i-a convocat pe soţii doamnelor de la bancul întâi şi i-a ameninţat că, dacă nu se liniştesc, nu opresc războaiele, sărăcia, în 2000 lumea va dispărea.

Ronald Reagan se întoarce la senat.

Domnilor, am două veşti, una bună: împotriva tuturor părerilor: Dumnezeu există. Şi una rea: în 2000, dacă…

Mihail Gorbaciov la sovietul suprem: am două veşti, una bună: împotriva tuturor teoriilor ştiinţifice: Dumnezeu există. Şi una rea: în 2000, dacă nu...

Nicolae Ceauşescu la Marea Adunare Naţională: Dumnezeu, împotriva tuturor părerilor, mă cunoaşte.  Şi în 2000 vom scăpa şi de America şi de URSS.

 

Sâmbătă, 8 octombrie 1988: aseară, la concert (nota red.: Filarmonică), Daniela Vlădescu (cam palidă, fără vlagă) şi Pompei Hărăşteanu (bine) şi Nicolae Ursu al nostru ca dirijor al orchestrei.

 

Marţi, 18 octombrie 1988: La Bucureşti, examen de traducător, cumpărături pentru prieteni şi pentru mine plus două spectacole: ”Drumul singurătăţii”, de A. Schnitzler (austriac), cu Florin Piersic junior, Lamia Beligan, Simona Bondoc, Constantin Dinulescu, Damian Crîşmaru şi ”Torquato Tasso”, de Goethe, cu Claudiu Bleonț, Silvia Popovici, Adela Mărculescu (bine şi frumoasă)… Bune spectacole!

 

Joi, 27 octombrie 1988, la Întorsura Buzăului s-au înregistrat -21 grade. După radio. Ieri am fost cu elevii şcolii la FNC (Fabrica de nutreţuri combinate? de pe lângă fosta Melana…): fără mănuşi nu s-ar fi putut sorta şi încărca porumbul…

Marţi, 1 noiembrie 1988: de azi program de trei ore la TV, s-a dat o piesă de teatru, ”Camera de gardă”, cu Emil Hossu, Eugenia Maci, Ion Caramitru, Maria Ploae…

 

Duminică, 13 noiembrie 1988: soare, frumos, dar frig. Uscat. Şeful ar fi fost operat de cancer, la Moscova, de atunci poartă sondă, are diabet, i s-au observat vizibile manifestări de paranoia (Radio France Internationale în  limba română).

 

Luni, 21 noiembrie 1988: ninge destul de bine. Vinerea trecută am îngheţat ca s-o ascult pe Silvia Totan cântând la pian. Spectatori puţini. Joia trecută, ”Nabucco” de Verdi într-o combinaţie Bucureşti-Cluj-Iaşi. Pentru noi a fost bine.

 

Duminică, 27 noiembrie 1988: ”Moldovski ţigan” din R.S.S. Moldoveneasca plus Olga Ciolacu. 60 lei biletul, frig în sala Casei de cultură a sindicatelor, muzică bună (vreo două cântece din filmul ”Şatra”) ce ne-a mai încălzit pe lângă paltoane. Bunicul i-a zis mamei: Ajutaţi-mă să mor!

 

loading...
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Istorie cu parfum de romanță: Pe lângă plopii fără soț cu Rița, fecioara cu ochii sprințari… - FOTO&VIDEO
Le-am ascultat de sute, de mii de ori. Ne-au înmiresmat viața, ne-au bucurat sau înlăcrimat inima. Prea puțin se știe, însă, că unele dintre celebrele romanțe pe versurile lui Eminescu, de pildă, au fost create chiar în timpul vieții Poetului, acum mai bine de 130 de ani.
Povestea mai puțin știută a ”novembriștilor” deportați la Botoșani și a șefului Miliției care a anunțat Revoluția cu o lună înainte: Stai dracului liniștit în banca ta, că oricum nu te prinde Crăciunul aici!
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Revolta care a anunțat prăbușirea comunismului în România.
Botoșăneni hăituiți de Securitate din cauza unei scrisori: ”Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu unii dintre semnatari”
Cei vizați ripostează și spun că, la Botoșani, nu și-au făcut decât datoria față de ”patrie și popor”. Și că tragerea lor la răspundere, după 1989, nu prea ar fi justificată: nu mai sunt membri de partid și nici nu se află în funcții publice.
PRESA liberă la Botoșani: Primul ziar independent cu bani de la ”Azur”, scriitorii-publiciști ba în plus, ba… în minus - FOTO
Continuăm în această săptămână, în rubrica Botoșanii de altădată, să aducem în atenție contribuțiile în domeniul presei botoșănene, fie că e vorba de creatori de ziar, fie că privim către cei care au încercat de-a lungul timpului o istorie a presei locale.
PRESA noastră: Eminescu aprecia ”smântâna inteligenţei literare” botoșănene, Ceaușescu lăuda Clopotul pentru ”mobilizarea şi antrenarea oamenilor muncii”
În urmă cu aproape 40 de ani, un jurnalist se întreba, într-un articol publicat în una dintre puținele reviste care circulau la acea vreme: ”Care este, totuși, cel mai vechi ziar din Botoșani?”.
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE
Cu adevărat un personaj atipic al vremii sale. Intelectual, entuziast și patriot – uneori peste măsură -, scriitor, excelent avocat și, așa cum avea să îi rămână și faima, un prieten al celor necăjiți. 
De la pojarnicii de ieri la pompierii de azi: Salvatori plătiți cu bani de la bogați, săracii ”să nu fie supăraţi la această dare”, pedepse cu amenzi sau 10 lovituri în fața casei
Astăzi, 13 septembrie, ne înclinăm cu respect în fața salvatorilor de vieți. Intră în foc, în apă, sub dărâmături. La înălțime sau în străfundul pământului, înfruntând intemperiile și dezastrele de tot soiul. În mijlocul oricărei nenorociri, prezența lor ne conferă siguranță, încredere, speranță. Ei sunt pompierii. Cărora le spunem astăzi La mulți ani!
De pe scena de la Botoșani la Ursul de Aur de la Berlin: Debutul meu n-a fost numai un eveniment, a fost o încântare, o vrajă – GALERIE FOTO
Avea doar 23 de ani când debuta pe scena de la Botoșani. Și astăzi, după aproape jumătate de secol, își amintește cu emoție rolurile, dar mai ales oamenii alături de care a jucat în micul oraș moldav.
Artistul care a pictat îngerii cu aureole negre și muza ”inspiratoare” care s-a călugărit: ”Pentru moldoveni e un mare câştig, pentru botoşăneni e o reală mândrie”
Botoșaniul deține tezaure inestimabile, dar și locuri care încă ne oferă povești, istorii, întâmplări. Prea puțin cunoscute, de prea puțini aflate.
Loading...
Un general botoșănean se sinucide: Cazul era închis pentru oficialităţi. Pentru istorie nu există, însă, cazuri 'închise'
O dramă care, chiar dacă are în mijlocul ei un nume prea puțin cunoscut astăzi, poartă în spate o poveste ale cărei semnificații sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Un nume care merită să fie cunoscut aici, la Botoșani.
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Pustnicul fără biserică, atins de harul lui Dumnezeu: ”A trăit 100 de ani. Umbla desculț vara și iarna, vindeca bolnavii cu rugăciuni” – GALERIE FOTO
Istoria unui loc se construiește în secole, prin oamenii care o trăiesc. Pustnici sau simpli creștini, pelerini care bat cărările pe ploaie sau ninsoare, călugări care prin sfințenia lor tămăduiesc suferința semenilor.
Primele luni ale ocupației sovietice la Botoșani, ”Clopotul” scrie înflăcărat despre întâlnirea cu ”o nouă lume, cu o nouă mentalitate”
Primăvara anului 1944, Botoșani. Orașul după refugiu nu mai păstra nimic din parfumul grădinilor de odinioară, din farmecul străzilor colindate de trăsuri, nici măcar forfota vechiului târg pe care războaiele nu reușiseră să o potolească întru totul.
Loading...
Povestea neștiută a primilor angajați ai Filarmonicii, directorul a făcut preinfarct, mărturii din prezent: Astăzi mi se pare o nebunie desăvârșită
Nebunia frumoasă a unor visători avea să le ofere botoșănenilor decenii întregi de muzică. Istoria a consemnat, de-a lungul vremii, succese și momente extraordinare, cu invitați celebri și un repertoriu pe măsură.
Ceaușescu supărat că poporul folosește prea mult detergent, MINUNEA din ogradă la care țăranii nu au renunțat nici astăzi
De luni bune, cuvinte precum dezinfecție, dezinfectant, spălat pe mâini, igienă, precauție sunt tot mai des folosite, fie că vorbim despre mediul familial, privat sau cel public (media sau rețele de socializare).
Fetița din necropola de la Mihălășeni, singurul caz de trepanaţie pe un craniu de copil din România
Copila a supravieţuit postoperator peste un an de zile. Cazul este unic în România și, se pare, și în zona balcanică, fiind consemnat în tratatele de istorie a medicinei.
Comoara de sub casa Poetului de la Ipotești, scoasă la lumină după aproape 2.000 de ani
Istoria casei de la Ipotești este una care ar putea face, singură, subiectul unei cărți.
Ordinul activistului de partid sau cum a decis tovarășul Duminică soarta unei importante instituții: ”Mi s-a întunecat în faţa ochilor. Mi-am închipuit că…”
Un activist de partid a fost, într-un moment important din istoria culturală a orașului, omul potrivit la locul potrivit, spun istoricii.
A fost odată ca niciodată: Copilăria în opinci, joaca în marginea tranșeelor sau pe maidanul Botoșanilor de odinioară
Și oamenii mari au fost mici. Iar poveștile sunt adesea adevărate lecții de viață. Într-o zi de 1 Iunie, vă invităm să privim către oamenii mari care au fost odată copii. Artiști, scriitori, medici, profesori și copilăriile lor de demult.
Nu e nimic nou sub soare. Şi atunci dar şi acum analfabeții au condus şi conduc România. Faptul că o mână de indivizi absolvenţi ai academiei "Jula" o duc bine iar o altă pătură are acces la "secănd hendurile" nemţilor şi a altor popoare nu însamnă că e mai bine pentru majoritatea populaţiei. Nu sunt mai sătul că o înjur liber pe net pe Elena din Costa Rica că pe Elena din Troia am uitato de mult.
2 decembrie 2019, 18:39
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„ În perioada aceasta analizăm și după aceea vom lua o decizie. Sigur sunt propuse mai multe acțiuni, dar nu am luat o decizie finală la nivel central. Am avut săptămâna trecută o întâlnire și vom avea din nou săptămân ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.0207 lei
CHF
Francul elveţian
4.5221 lei
GBP
Lira sterlină
5.5103 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8742 lei
XAU
Gramul de aur
239.7608 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2318 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3648 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1094 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1670 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1865 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
1.4 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
-0.7 o C
Saveni
1.5 o C
Ştefăneşti
3.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.