Botoşanii de altădată
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!

În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!

Cu doar trei luni înainte de a fi executați, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au făcut o vizită la Botoșani. Au venit și au plecat cu elicopterul. Șefii de partid și-au dus la îndeplinire cea mai importantă misiune, aceea de a aduce în oraș mii de oameni.

 

Prim secretar al județului era Elena Nae, dar nu au lipsit de la marea întâlnire cu Tovarășul nici șefuleții de partid. Nu au fost uitați nici pionierii și șoimii patriei.

 

”Ceaușescu și poporul”, ”Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres”, „Ceaușescu – PCR”, ”Ceaușescu – România” se auzea de peste tot.

 

În centrul municipiul Botoșani a fost organizată „spontan”, o mare adunare populară la care au participat, spun rapoartele oficiale, peste cincizeci de mii de oameni din Botoșani „și așezările învecinate”.

 

 

Arhivele scotocite de Europa Liberă ne spun și cine au fost vorbitorii: prim-secretara PCR pe Botoșani, Elena Nae, aleasă membră supleantă în CPEx la ultimele două congrese, Sava Băetu, secretar de partid la Întreprinderea de sticlărie Dorohoi (care spunea că e mândru că e contemporan cu epoca glorioasă inaugurată de Congresul IX), Mihai Tănase, șef la CAP Trestiana care susținea „asemenea tuturor comuniștilor (...) din adâncul ființei noastre realegerea” lui Ceaușescu în funcția de secretar general PCR („Să ne trăiți întru mulți ani, mult stimate și iubite tovarășe Ceaușescu!”).

 

Cum se vedea vizita lui Ceaușescu de după ferestre? Ce trăiau cu adevărat botoșănenii? Aflăm din jurnalul în care prof. Octavia Buhociu a consemnat, în acele zile, detalii care ne oferă astăzi istoria reală a României comuniste.

 

”Cozi enorme la ulei, zahăr,lapte… jigniri, ironii, lupte, bătăi… Greu, foarte greu. Umilitor!!!”, scrie prof. Octavia Buhociu pe 18 septembrie 1989, descriind forfota orașului în acele zile.

 

Mai mult, o altă întâmplare, consemnată tot pe 18 septembrie 1989, scoate la iveală un alt aspect care înainte de 1989 nu era deloc neobișnuit: activitatea Securității. Aflăm din același jurnal cum securiștii au închis pe dinăuntru ferestrele unei locuințe pe care proprietara le lăsase deschise…

 

 

”Vizita lui N.C. la Botoșani. Mare animație mare pe străzi, trotuare, în balcoanele blocurilor…”

 

Luni, 24 iulie: Minunat spectacol al lui Grigore Vieru și al invitaților săi, Iuri Sadovnic, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Silvia și Anatol Chiriac, surorile Oxana și Georgeta Ciorici… Mult sentiment, cuvinte frumoase, bucuria de a fi cu noi, la noi… Prutul este ”lacrima” ce ne desparte. 

 

 

 

”Deschideți ușa / că v-am adus flori

Deschideți ușa / că v-am adus comori de gânduri

Deschideți ușa / să va spunem / Cât va iubim… ”

 

Sală arhiplină.

 

Miercuri, 2 august: ”Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga (10 ani de la moartea lui) cu Iurie Darie, Silvia Popovici, Ion Marinescu, Valeria Gagealov. Actori buni.

 

Între 8-16 aug am fost la Marea Neagră, la Costinești. Atmosferă ce ia ochii: stațiune nouă, tinerească, frumoasă, veselă, plină de muzică străină (față de ce se poate auzi la radio…), ringuri de dans… Am asistat la festivalul de jazz de pe la ora 20 până la 2-3-4-5 dimineață (Johny Raducanu, o formație din Sibiu…) ! Am văzut ”Hello, Dolly” și ”Destin tragic” (după G.Marquez).

 

Înainte de a părăsi atmosfera asta deosebită (ar trebui să fie normală într-o țară normală) a început ”Festivalul muncii, hărniciei și frumuseții” (nu schimbați ordinea, vă rog), 45 de finaliste…

 

Vremea a fost splendidă, apa caldă.

 

Luni, 4 septembrie: Ieri și azi,  în centru, între Hotelul ”Rareș” (devenit ”La Pirlitu”, Hă hă !) și librăria dlui Ștefan s-au făcut filmări pentru un film, ”Zbor de cocori (sau ”Stol…”) cu Adrian Pintea, Maria Ploae, Dorel Vișan: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă.

 

Vineri, 8 septembrie: Am făcut focul în sobă. O idee foarte bună a lui S. L.: dacă mi se refuză plecarea în excursie în Occident, îl/îi ( !?) întreb cum de nu are/au încredere într-un membru de partid și-l/îi ameninț că duc carnetul la tovarășul prim secretar. De râs sau de plâns?

 

Ana  Blandiana a fost scoasă din manualul de clasa a IV-a. Nocivă, ce mai!

 

Luni, 18 septembrie: Vizita lui N.C. la Botoșani. Mare animație mare pe străzi, trotuare, în balcoanele blocurilor, steaguri, flori, copii în costume de pionier sau populare, milițieni la tot pasul, ceva marfă suplimentară prin magazinele alimentare (logic !)…

 

Doamna St. stă în blocul (pe locul fostei Pompierii) care are-n față un spațiu destul de mare de unde a decolat elicopterul în final. Dimineață, ea a lăsat geamurile și ușile interioare deschise (dăduse cu palux pe parchet). Seara când a ajuns acasă a găsit ferestrele închise pe dinăuntru. Asta tehnică, nu glumă!

 

3.175 lei salariul mărit. Dar nu se mai primesc compensațiile.

 

Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte… jigniri, ironii, lupte, bătăi… Greu, foarte greu. Umilitor!!!

Duminică, 24 septembrie: ”De dragoste… cu dragoste” cu Anastasia Lazariuc, formația ”Amor” și Mihai Constantinescu. Mi-a plăcut, deși efectele sonore au fost cam tari. Costumația modernă  a cântărețului: pantaloni lărgi în talie, o haină scurtă de piele. În lojă pe la mijloc, la Casa sindicatelor, la  16.50, Elena Nae, prima secretară, cu soțul, cred, era deja sosită. Ploștinaru întârzia întotdeauna. 

 

 

”Domnul profesor Curcă a fost dat afară din învățământ…”

 

Joi, 28 septembrie: A început Decada culturii românești cu Ziua teatrului (premiera piesei ”Puterea și adevărul” de Titus Popovici), apoi,  pentru muzică , vor concerta  Ștefan Ruha, Florin Totan, Ion Baciu.

 

Miercuri, 1 noiembrie: Întâlnire la Liceul pedagogic cu tovarășa sau doamna Michaela P. (autor de manuale de limbă franceză….) și ceilalți doi inspectori din Galați și Neamț care fac parte din brigada de control a ministerului. O singură scuză i-aș putea găsi ei: că era drogată. Ne-a ținut numai în ”scumpo”, ”drago” și alte dulcegării… dar nivelul e scăzut față de 1984. S-a supărat că eu am numit programa de limbă franceză ”broșurică” și apoi a repetat expresia mea măcar de 10 ori. Ar fi trebuit să-i cer drept de autor.

 

Duminică, 5 noiembrie: Domnul profesor Curcă a fost dat afară din învățământ (i s-a dat post de bibliotecar…). Nu știu prea bine ce a fost și cum a fost: la o întâlnire a profesorilor de științe sociale cu R.M. el ar fi afirmat nu știu ce, nu a fost bine înțeles, nu a fost lăsat să termine ce avea de spus… Oricum: păcat.

 

Spectacol al Teatrului Evreiesc de stat din București : Sonata Kreutzer de Iacob Gordin, a jucat și Maria Roxana Ionescu.  Azi mă duc să-i ascult pe Hrușcă și pe Șeicaru.

 

Vineri, 10 noiembrie: La Berlin se întâmplă ceva.

 

Miercuri, 15 noiembrie: România-Danemarca 3-1 la fotbal! Ne-am calificat pentru campionatul mondial de la Romă din 1990. Bravo, băieți!

 

Miercuri, 29 noiembrie: Gorbaciov e la Roma. Trăiască TV Moldova: am putut vedea reportaje din Roma, sosirea lui Gorby în Italia, vizite, întâlniri cu locuitorii orașului…

 

Nadia Comăneci a trecut aseară în Ungaria, ilegal!

 

Vineri, 1 decembrie: Valentin Gheorghiu, la pian.

 

Gorby și Papa la Roma. Nadia ar fi spre SUA.

 

Sâmbătă, 2 decembrie: Din cauza unei furtuni puternice pe Mediterana, a două întâlnire Bush-Gorby s-a amânat pentru azi. 

 

Iar se face de gardă în școală, zi și noapte.

 

 Imagini la ”Vremia” (scris în limbă rusă): în RDG, Cehoslovacia totu-i în fierbere, în mișcare.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Pustnicul fără biserică, atins de harul lui Dumnezeu: ”A trăit 100 de ani. Umbla desculț vara și iarna, vindeca bolnavii cu rugăciuni” – GALERIE FOTO
Istoria unui loc se construiește în secole, prin oamenii care o trăiesc. Pustnici sau simpli creștini, pelerini care bat cărările pe ploaie sau ninsoare, călugări care prin sfințenia lor tămăduiesc suferința semenilor.
Primele luni ale ocupației sovietice la Botoșani, ”Clopotul” scrie înflăcărat despre întâlnirea cu ”o nouă lume, cu o nouă mentalitate”
Primăvara anului 1944, Botoșani. Orașul după refugiu nu mai păstra nimic din parfumul grădinilor de odinioară, din farmecul străzilor colindate de trăsuri, nici măcar forfota vechiului târg pe care războaiele nu reușiseră să o potolească întru totul.
Povestea neștiută a primilor angajați ai Filarmonicii, directorul a făcut preinfarct, mărturii din prezent: Astăzi mi se pare o nebunie desăvârșită
Nebunia frumoasă a unor visători avea să le ofere botoșănenilor decenii întregi de muzică. Istoria a consemnat, de-a lungul vremii, succese și momente extraordinare, cu invitați celebri și un repertoriu pe măsură.
Ceaușescu supărat că poporul folosește prea mult detergent, MINUNEA din ogradă la care țăranii nu au renunțat nici astăzi
De luni bune, cuvinte precum dezinfecție, dezinfectant, spălat pe mâini, igienă, precauție sunt tot mai des folosite, fie că vorbim despre mediul familial, privat sau cel public (media sau rețele de socializare).
Fetița din necropola de la Mihălășeni, singurul caz de trepanaţie pe un craniu de copil din România
Copila a supravieţuit postoperator peste un an de zile. Cazul este unic în România și, se pare, și în zona balcanică, fiind consemnat în tratatele de istorie a medicinei.
Comoara de sub casa Poetului de la Ipotești, scoasă la lumină după aproape 2.000 de ani
Istoria casei de la Ipotești este una care ar putea face, singură, subiectul unei cărți.
Ordinul activistului de partid sau cum a decis tovarășul Duminică soarta unei importante instituții: ”Mi s-a întunecat în faţa ochilor. Mi-am închipuit că…”
Un activist de partid a fost, într-un moment important din istoria culturală a orașului, omul potrivit la locul potrivit, spun istoricii.
Loading...
A fost odată ca niciodată: Copilăria în opinci, joaca în marginea tranșeelor sau pe maidanul Botoșanilor de odinioară
Și oamenii mari au fost mici. Iar poveștile sunt adesea adevărate lecții de viață. Într-o zi de 1 Iunie, vă invităm să privim către oamenii mari care au fost odată copii. Artiști, scriitori, medici, profesori și copilăriile lor de demult.
Copiii Revoluției vs. elevii din anul COVID: Dorințe de 1 Iunie, de la ”să-mi aducă părinții blugi din străinătate” la ”să se oprească circulația mașinilor”
În septembrie 1989 pășeau în școală purtând la gât cravata roșie, ”pentru gloria poporului şi înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului”. Nimeni nu se gândea atunci că, peste doar trei luni, lumea veche se răsturna pentru a face loc alteia: cea în care aveau să trăiască, peste ani, copiii și nepoții lor.
Țărani băgați în dube în toiul nopții după ce i-au pus pe fugă pe oamenii lui Gheorghiu-Dej: ”Afară cu bolșevicii, n-avem nevoie de comunism!”
Milițienii, însoțiți de securiști, au înconjurat satul și, în miez de noapte, au început arestările. Oamenii ”erau scoși în izmene” din case, aruncați în dubă și duși direct la Securitate. Și astăzi, după mai bine de 70 de ani, în sat parcă mai bântuie teroarea acelei veri.
30 de ani de la Podul de flori, ziua în care botoșănenii și basarabenii s-au încins în horă în apa Prutului: ”Tată, mi-ai promis că-mi arăți români. Care-s ei?” - GALERIE FOTO
Pe 6 mai 1990, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică desface sârma ghimpată și românii de pe ambele maluri ale Prutului se întâlnesc. Entuziaști și plini de nădejde că a venit vremea întoarcerii acasă. Speranță deșartă, după cum se va vedea…
Povestea primului bust al lui Eminescu: 600 de studenți au asistat la dezvelire, defilare cu călăreți și muzică militară pe străzile orașului
Probabil că pentru prima dată, în cei peste 150 de ani de când există, Parcul ”Mihai Eminescu” este pustiu în cea mai frumoasă perioadă a anului, atunci când natura oferă cel mai frumos spectacol.
Loading...
Medicii care au înfruntat moartea: ”Botoșani a înregistrat o scădere simțitoare a numărului de locuitori și paralizarea vieții economice și sociale”
Botoșanii nu au fost ocoliți de nenorociri. Însă aceste ținuturi au avut parte, în istorie, de ceva mai puternic decât orice epidemie: oameni valoroși care au înfruntat boala, care au dat piept cu moartea.
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva
Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
”Aşa a debutat Enescu în viaţa mea, cu un unu la muzică, în cea de-a doua clasă a Liceului Laurian”
Cu greu ne putem imagina astăzi că pe scândura Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani au jucat Calboreanu, Birlic, Tănase, Vraca, Bulandra. Că pe scena micului oraş moldav au urcat pentru a cânta Enescu, pentru a conferenţia Iorga.
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
Si as spune eu, o clasa politica de toata jena, analfabeta, pusa pe tot felul de golanii si mai ales corupta. De aceea eu tot spun, "30 de ani, degeaba"
15 decembrie 2019, 12:50
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.