Botoşanii de altădată
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani

Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.

După moartea lui Ştefan cel mare, mulţi duşmani au jindujit şi pângărit pământul românesc. Lua bogăţiile ce le găseau. Ardeau satele şi pădurile, răpeau turmele, ucideau sau robeau oamenii. Când nu era chip, mai pândeau o vreme, prefăcuţi. Dacă sosea prilejul, nu se cruţau în odihnă. Cum vedeau că sunt şi braţe viteze pe la noi, o întorceau pe viclenii.

 

Aşa într-un văleat s-a auzit că oştile austriece, tot cătane zdravene cu tunici roşii, albe şi albastre, cu săbii şi tricornuri îşi înfing pajurile lor cu două capete mai încoace, trăgând-şi hotar în trupul Moldovei. Asta a fost după ce împăratul lor i-a ajutat pe turci să-i bată pe ruşi. Tot Moldova săracă a trebuit să plătească. Preţul a fost câinesc.

 

El a cerut sultanului mânoasele păşuni din Arboroasa. Şi turcul i-a zis să-şi pună hotar pe unde-ar vrea- Şi aşa, de la răsărit la Pietrele cele roşii, ţara noastră gemea de străini, iar zângănitul armelor se auzea pretutindeni pe uliţi. Căci nesătuii se întindeau ca holera pe pământul nostru, în jos.

 

Legenda zice, că, în vremea asta, dincoace de pârâul Mociolniţa, îşi avea pământul unul Mareş. Pe-acolo trecea drumul din vechime, ce lega Târgul Botoşenilor de Cernăuţi. Dacă a auzit el una ca asta, că oamenii împăratului se tot lăţesc, a socotit să-i oprească din drum, la hotarul holdelor sale. Neştiind ce să facă pentru asta, se duse la un bătrân din partea locului, să-i ceară sfat.

-    Mai uşor nici că se poate, i-a zis acela. Cumpără în grabă mai mulţi tauri. Vorbeşte cu negustorii din târgul Vlădenilor. Dă-le preţ bun şi ţi-i aduc acasă. Fă-le ocoale pe-aproape, aşa fel să poată fi slobozi repede în drumul cel mare. Pune nişte oameni să facă strajă într-un copac. Şi de îndată ce vor zări hotarnicii cu tunici roşii, să dea drumul la tauri. Când văd roşu în faţa ochilor, soiul acesta de zmei se înfurie. Şi i-or lua la goană.

După aşa spaimă, cătanele îşi vor înfinge stâlpii hăt colea, până unde i-or fugări.

 

Omul făcu întocmai cum l-a învăţat bătrânul. La târgul din apropiere se ţinea unul din cele douăsprezece iarmaroace ale anului. Se duse acolo şi se tocmi cu negustorii, iar după câteva zile taurii erau în ocoale, tot unul şi unul de năpădăioşi.

 

Când straja văzu catanele austriece, dădu pas taurilor. Şi cum tunicile lor roşii ardeau la soare, zânaticii se întărâtarâ. Porniră întâi cu ameninţare vădită, apoi într-o goană sălbatică, gata să-i ajungă din urmă pe fugari, dacă blestemaţii n-ar fi fost călare pe cai pur sânge, crescuţi de-ai noştri în hergheliile de la Câmpulung.

 

Aşa i-au hăituit, până ce-au ajuns la apa Mociolniţei. Poate că i-ar fi împins şi mai departe, dacă n-ar fi dat de apă. După ce-au băut pe săturate, taurii s-au aşezat să se odihnească, frânţi. Însă nu păreau dispuşi să încheie pace.

 

Dacă au văzut că nu-i de glumă, oştenii au înfipt repede stâlpii de hotar şi duşi au fost. Acolo s-a înălţat apoi un punct de vamă şi case pentru grăniceri. Iar Mareş s-a hotărât să facă târg. A ţinut din nou calea negustorilor, i-a ademenit şi s-au mutat la vamă. Au zidit ei case şi dugheni, fântâni şi beciuri, au construit străzi şi s-au înfrăţit luptându-se cu revărsările Siretului. Iar aşezării i-au zis Târgul Nou.

 

Legenda Botoşanilor, de Elidia Agrigoroiaie, spune că, mai pe urmă, venind în domnie Mihai Vodă Sturza, l-au făcut cel dintâi port pe uscat în comerţul cu grânele i-au spus Mihăileni, după numele său. Localnicii din Mihăileni spun că satul ar fost şi capitala Moldovei pentru două săptămâni şi, pentru 24 de ore, capitala întregului Regat dar istoricii îi contrazic.

 

Comuna Mihăileni se află la 52 de kilometri de municipiul Botoşani, exact la graniţa cu judeţul Suceava de care îl desparte doar un podeţ peste un falnic pârâu. 

 
download from google play download from apple store

 

loading...
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 


 

Cătălina CHIRU
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
Loading...
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Loading...
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă
Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.
PRIMUL hotel construit la Botoşani: Eminescu a dat o petrecere acolo şi s-a îndrăgostit de o blondă
Primele hoteluri  au apărut în peisajul botoşănean la jumătatea secolului trecut.Odată cu creşterea economică a oraşului, s-a simţit nevoia unor localuri cu camere mobilate care să fie închiriate, de obicei cu ziua, numeroşilor călători sosiţi la noi în oraş.
Primele cafenele din Botoşaniul de odinioară: Localul de pe Unirii unde tinerii aveau interzis
Cu câteva secole în urmă, cafenelele ce  se găsesc astăzi la tot pasul au pătruns prima dată în orașul moldav. Erau locurile unde se putea bea cafea, se jucau table, cărți și zaruri, se putea servi şi ceva dulce dar se și fuma tutun turcesc, iar oamenii stăteau ceasuri bune la discuții.
Începuturile presei la Botoşani: PRIMA publicație botoșăneană pusă sub semnul întrebării
Presa, despre care se spune că este a patra putere într-un stat democrat, are la Botoșani o vechime apreciabilă și o valoare deosebită prin numărul mare de reviste și ziare apărute în perioada anilor 1866-1944, mai precis de-a lungul a 82 ani de existență. 
Loading...
Sondaj
Credeți că anul 2020 va fi:
Mai bun decât 2019
La fel ca 2019
Mai rău ca 2019
Declaraţia zilei
„Este ofițer în rezervă, el va candida la comuna Leorda, a fost șef de post în această localitate, soția domniei sale este o doamnă respectată în comunitate. Este agentul agricol din comună și este un om care locuiește în ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7792 lei
USD
Dolarul SUA
4.2976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4485 lei
GBP
Lira sterlină
5.6074 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9023 lei
XAU
Gramul de aur
215.0476 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2454 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4251 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9663 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.