Botoşanii de altădată
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii

Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.

Cea mai neagră zi din istoria Liceului ”Laurian” Botoșani de la fiinţarea sa din 1859, ca Gimnaziu, este ziua de Sfântul Nicolae din 6 decembrie 1917, în care la ora 13 după-amiază a izbucnit un incendiu în Palatul Liceului, în zona unde erau depozitate alimentele din subzistența Armatei a IX-a Ruse.

 

După câte s-au cercetat, focul nu a fost produs de o imprudență a soldaților ruși sau de la coșurile defecte ale clădirii, ci intenționat, ținând cont că printre rândurile soldaților începuse anarhia din cauza Revoluției Bolșevice ce le promitea printre multe altele și ieșirea din război.

 

După cele consemnate, bibliotecile Liceului și arhiva acestuia nu au fost evacuate odată cu trecerea palatului în mâna armatei ruse, deoarece era considerată o ședere temporară până la terminarea războiului și nu avea sens o astfel de mișcare a fondului de bibliotecă și arhivă în localul unde își desfășura activitatea Liceul.

 

Nenorocire a fost că ”toată averea și arhiva școalei erau în câteva camere din acea clădire”(1), și astfel arhiva Liceului a ars împreună cu biblioteca ”cu toate că s-a intervenit, ba mai mult: n-a mai rămas din această clădire decât zidurile, în mare parte deteriorate”(2).

 

 

Bilanțul

 

Din informațiile contemporanilor, în urma cercetărilor efectuate după incendiu, reies următoarele:

 

1. Ce s-a pierdut

 

-A ars aproape complet biblioteca proprie Liceului, cu un număr aproximativ de 30.000 de volume ”din care unele de mare valoare”(3);

-A ars complet Biblioteca elevilor ”Mihai Eminescu” cu un număr de 2.000 de volume(4);

-A ars o parte din arhiva Liceului, dosarele pe anii 1859-1897 și o parte din dosarele recente ale anului 1917. Se poate aproxima pierderea, deoarece în anul 1909 în cartea sa jubiliară profesorul Nicolae Răutu relata despre arhivă că număra: ”322 dosare, registre și condici”(5);

-A ars întregul laborator de Fizică și Chimie;

-A ars aproximativ tot mobilierul existent în palat în momentul dezastrului(6);

-A ars drapelul și o mare parte din biblioteca Ateneului Român-secția Botoșani;

 

2. Ce s-a recuperat:

 

-Au mai scăpat aproximativ 400 de cărți din biblioteca Liceului, găsite într-un grajd al unui vecin din apropriere, plus alte cărți au mai fost aduse de cetățenii din zonă după ce au fost colectate de aceștia în timpul dezastrului sau după aceea(7);

-Au fost recuperate aproximativ 500 de volume din biblioteca Ateneului Român-secția Botoșani(8);

-Au mai scăpat câteva dosare din arhiva Liceului;

-Din laboratorul de Fizică și Chimie au ”scăpat câteva borcane cu substanțe chimice”(9) iar din aparatele pentru Fizică ”au mai rămas numai piese cari nu se mai pot utiliza decât ca material brut”(10).

-A fost salvat o parte din mobilier: pupitrele, tablele și catedrele;

-A mai scăpat aproximativ jumătate ”din colecția de Ș.[-tiințe] Naturale, dar într-o stare în care cu greu se poate întreținea mai mult timp spre a fi de folos”(11).

 

Daunele Liceului se regăsesc în original doar în Anuar și în periodicul local ”Revista Moldovei” şi nu avem cum să nu deplângem soarta arhivei şi a celor 3 biblioteci, totalizând aproximativ 32-33.000 de volume, un număr impresionant de unități de bibliotecă şi documente inestimabile, ce au ars în acel incendiu cumplit din 6 decembrie 1917 izbucnit sub acoperișul Palatului Laurian ce adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.

 

Astfel, templul de educație al botoșănenilor ce se afla pe culmea înaltă a orașului, a rămas fără bibliotecă și recuzita necesară desfășurării cursurilor cu toții elevii ce urmau să revină după război la școală, dar și fără palat până acesta va fi refăcut de statul român, și cu mare noroc chiar îmbunătățit.

 

 

Note:
(1)Anuarul Liceului Laurian din Botoșani, 1920-1921, p.36
(2) Ibidem
(3) Ibidem

(4) Ibidem
(5)Nicolae Răutu, Jubileul Liceului Laurian din Botoșani, Tipografia Renașterea, Botoșani, 1909
(6)Deci și dulapurile bibliotecii și ale arhivei presupunem
(7)Revista Moldovei, anul IV, nr.1, mai-iunie 1924, p.7
(8) Ibidem
(9)Anuarul op.cit., 1921-22, p.36
(10) Ibidem
(11) Ibidem


Autor: Alexandru Hriscu, fragmente din lucrarea de licență

 

(Sursa foto: Botosani- orasul de altadata)

 

loading...
Bijuteria din centrul istoric al Botoșaniului scoasă la vânzare, PREȚ de pornire de sute de mii de euro
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
PRIMUL hotel construit la Botoşani: Eminescu a dat o petrecere acolo şi s-a îndrăgostit de o blondă
Primele hoteluri  au apărut în peisajul botoşănean la jumătatea secolului trecut.Odată cu creşterea economică a oraşului, s-a simţit nevoia unor localuri cu camere mobilate care să fie închiriate, de obicei cu ziua, numeroşilor călători sosiţi la noi în oraş.
Primele cafenele din Botoşaniul de odinioară: Localul de pe Unirii unde tinerii aveau interzis
Cu câteva secole în urmă, cafenelele ce  se găsesc astăzi la tot pasul au pătruns prima dată în orașul moldav. Erau locurile unde se putea bea cafea, se jucau table, cărți și zaruri, se putea servi şi ceva dulce dar se și fuma tutun turcesc, iar oamenii stăteau ceasuri bune la discuții.
Începuturile presei la Botoşani: PRIMA publicație botoșăneană pusă sub semnul întrebării
Presa, despre care se spune că este a patra putere într-un stat democrat, are la Botoșani o vechime apreciabilă și o valoare deosebită prin numărul mare de reviste și ziare apărute în perioada anilor 1866-1944, mai precis de-a lungul a 82 ani de existență. 
LEGENDA Morii de la Ionăşeni: Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în lanţ. Şi-apoi fac din tine ce vor...
Pe sub labirintul de nuci bătrâni, coborâm la Stăuceni. Urmând şoseaua peste dealuri se deschide drumul care duce la Ionăşeni. Legenda spune, că sub umbra pădurilor bătrâne, a fost o moară…
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră
Legenda Dorohoiului, ca având un sâmbure de adevăr, este susţinută de afirmaţia anonimului autor al cronicii Huru, care numea Dorohoiul – Doroca.
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani
Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3771 lei
GBP
Lira sterlină
5.6852 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9741 lei
XAU
Gramul de aur
203.2034 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2480 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4411 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9402 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2596 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.