Botoşanii de altădată
Primele cluburi din Botoșani: CINE erau ”șmecherii” de altădată, dueluri după beții, jocuri de noroc, țigări superioare și băuturi elevate

Au apărut pentru prima dată în 1603, la Londra, imediat după domnia Elisabetei I și au căpătat o largă răspândire, la un moment dat afirmându-se că viața unui englez însemna : familia, patria și clubul. Mare parte din orășeni își petreceau toată ziua și o parte din noapte în aceste localuri.

Tot bogații mergeau în cluburi

Au ajuns cluburile și pe meleagurile botoșănene, probabil în a doua jumătate a secolului trecut. Prima unitate cunoscută a aparținut lui Constantin Ciolac, care în 1876 a deschis un club în cvartalul I, locuit în mare parte de patriciatul local, de unde deducem că era frecventat de ”noblesa” orașului.

Unul dintre cele mai active a fost Clubul Comercial, înființat probabil în ultimul deceniu al secolului trecut, sub președinția lui Maurice Abramovitz, unul din marii bancheri ai orașului. Era frecventat de evrei și români.

Răsfoind presa locală a vremurilor de atunci, autorul monografiei a găsit legat de acest club, felul cum se petrecerea un Revelion la sfârșitul veacului trecut (1898), fapt nu lipsit de importanță, cu atât mai mult, cu cât în el sunt implicate câteva personalități ale orașului.

Primul Revelion petrecut în club la Botoșani

Acțiunea s-a petrecut în sălile marelui palat al Camerei de Comerț și Industrie. Primul cadril condus de tenorul L. Olivenbaun s-a terminat exact la ora 12:00 când ”printr-o elegantă și abilă mișcare, deodată toate doamnele se aflară într-o parte, iar domnii de cealaltă parte a salonului. În același moment mai mulți valeți își făcură intrarea cu tăvi încărcate cu pahare de șampanie din care unul fu ridicat pe dată de d. Ludovic Dauș, simpaticul poet al urbei noastre care închină un toast de ocazie, comparând anul nou cu o mireasă frumoasă și ademenitoare ce ne făgăduiește paradisul, dar care mai totdeauna ne trădează, în noaptea nunții chiar.

Ciocnind cu toții paharele și urând fiecare aproapelui său zile senine și fără restriște în tot timpul noului an, muzica reîncepu să cânte și dansurile să-și urmeze firesc cursul lor, până în zorii zilei, cu o scurtă întrerupere de un supeu bogat și vesel”.

Petrecerile din cluburi, descrise în ziare încă de atunci

Descrierea revelionului aparține ardeleanului Scipione Bădescu, apărută în ziarul lui Curierul Român, care, burlac fiind, locuia într-o căsuță situată pe Bulevard, la marginea târgului, pe lângă Cimitirul Evreiesc. De acolo pașii ”pribeagului singuratic” se îndreptau adesea spre centrul orașului pentru a participa la mai toate sindrofiile mai simandicoase ce urmau să fie publicate în ziarul său.

Tot secolului trecut aparține și Clubul Constituțional, fondat la 28 aprilie 1899 de către Partidul Junimist, în buricul orașului, la etajul unei clădiri situată deasupra librăriei ”Moderna”. După numele partidului despre care mărturisim că nu cunoaștem nimic, se pare că unitatea a fost frecventată numai de tineri aparținând familiilor bogate.

Cluburi pentru săraci, cluburi pentru bogați

În anul mai sus amintit, s-a înființat un alt club, de astă dată într-un cartier mai sărac, locuit în majoritate de evrei. Fără nume, el a funcționat pe lângă Biblioteca „Cercul de Lectură” , poate ca o replică a tineretului evreu la apariția Clubului Constituțional.

Cel de-al cincilea club cunoscut a aparținut protipendadei botoșănene și era situat la etajul unei clădiri, vis a vis de Monumentul Eroilor, apărut probabil după primul război mondial. Se numea Intim – Club.

De acesta este legată o încercare de duel care a avut loc în 1927, când era interzis prin lege. La Intim – Club se făceau jocuri de noroc, ocazie cu care se pierdeau sume mari de bani, se consumau băuturi elevate din import, se fumau țigări superioare, se angajau afaceri, aveau loc discuții politice, contradictorii. Și nu de puține ori, sub influența alcoolului aveau loc altercații urmate de catilinare și soldate cu procese de insulte și calomnii. În una dintre aceste discuții, Alexandru Prassa a fost insultat de Jenică Ciulei, situație ce a dus la declanșarea duelului.

Duel anulat după revenirea din beție

S-au fixat și martorii: coloneii Codrescu și Ranet pentru Prassa, iar colonelul Grigoriu și farmacistul P. Demetrescu pentru Ciulei. Conform obiceiului, a doua zi martorii s-au adunat pentru a fixa detaliile. Cu această ocazie s-a citit o scrisoare din partea lui J. Ciulei care cu penitență și cu gândul la maxima ”Dum vivimus vivamus” și-a cerut scuzele de rigoare și cu aceasta incidentul a fost închis.

În 1932 își mai duceau activitatea vechiul Club Comercial precum și un altul intitulat ”Zorile”, numai pentru evrei. Despre ele, T. Crudu menționa ”jocul de cărți, biliardul, tălmăcirea știrilor din presă, discuțiile politice și economice sunt distracțiile de predilecție”
(Monografia orașului Botoșani - Ștefan Ciubotaru)

Loading...
Corupții există la Botoșani de veacuri întregi și nu prea au fost pedepsiți – CINE era mutilat, spânzurat sau decapitat

 

Regina Maria și țeapa dată Botoșanilor într-un moment de cumpănă

Mai răsfoim o filă în istoria orașului nostru și ajungem la o istorioară povestită de Eugen Neculau, una dintre persoanele care și-a adus un important aport pentru ca unul din monumentele de la Botoșani să dăinuiască în negura vremii, până astăzi. Iar festivitatea de atunci trebuia să fie animată de însăși prezența Reginei Maria a României.

Ce democrație? Ce alegeri? Ce voturi? Botoșani intrat cu forța pe mâinile ”Tătarului”

Doar câteva ore ne mai despart până la startul uneia dintre cele mai importante zile pentru următorii patru ani de zile. Miza: conducerea orașului, a județului. A Botoșaniului. Dincolo de scaunele de conducere râvnite de politicieni, vă invităm la o incursiune în istoria orașului pentru a ne afla rădăcinile. Cele ale numelui, astăzi.

Cea de-a șaptea artă de la Botoșani : Eveniment grandios cu un film lung de 3.000 de metri

Când au descoperit botoșănenii cinematografia și când a ajuns la Botoșani primul film? Câte eforturi s-au depus pentru ca și botoșănenii să aibă parte de ”cea de-a șaptea artă” și cine a adus cinematografia la Botoșani?

Marile lovituri ale Botoșaniului : Mii de morți într-un oraș pustiu și bântuit de ciocli: cadavrele erau aruncate de-a valma

Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții. Înainte de marele incendiu din 1887, Botoșanii a fost lovit de boală. Unii, spun că nici până astăzi nu și-a mai revenit.

CUM s-a sfârșit povestea celei mai urâte mirese din istoria Botoșaniului

Nu toate miresele sunt frumoase. Și nu toate cuplurile au șansa de a se cunoaște înainte de căsătorie iar uniunea să intervină de comun acord. Așa era în trecut, așa poate mai este și astăzi în alte religii decât cea creștin ortodoxă. Ce soartă a avut cea mai urâtă mireasă din istoria județului?

Gropile din străzile Botoșanilor, vechi de aproape 200 de ani, un copil era să se înece în noroaie

Deși poate nu ați crede, problema străzilor pline cu gropi datează cel puțin din urmă cu aproape 200 de ani. Încă din acele vremuri, mai marii târgului întâmpinau probleme cu banii pentru repararea ulițelor orașului care în unele zone erau impracticabile. Într-un limbaj care a rămas întipărit în paginile istorice, Artur Gorovei a cuprins în ”Monografia orașului Botoșani” povestiri despre cum erau rezolvate problemele gropile din drumuri cu ajutorul locuitorilor sau a neguțătorilor mai înstăriți.

Începuturile jocului de fotbal la Botoșani – primul căpitan botoșănean, textiliștii și celebrele 2.000 de capace

Echipa cu care se mândresc în acest moment suporterii botoșăneni este FC Botoșani. Fotbalul este la cel mai înalt nivel pe care l-a avut până acum județul, în 2015 formația calificându-se și în cupele europene. Totuși, nu multă lume cunoaște începuturile “sportului rege” la Botoșani.

POVESTEA celui ce se odihnește în singurul mormânt tip sarcofag din Eternitatea - FOTOGALERIE

A avut atât de multe funcții că puțini îl puteau egala în acea perioadă. General, politician, ministru de război și de lucrări publice. Iar lista poate continua. Tobias Gherghely a murit la sfârșitul anilor ’80 și locul în care se odihnește este Cimitirul Eternitatea.

Povestea unui monument simbol al orașului dispărut subit - Arcul de triumf din Centrul Vechi

În Botoșaniul de altădată au existat multe construcții ce acum puteau fi catalogate cu ușurință drept simboluri ale orașului. Printre acestea se numără  una mai puțin cunoscută, căreia i s-au șters urmele în negura timpului: Arcul de triumf!

Botoșaniul de altădată – Primele cafenele, cu oameni ce dădeau cafeaua pe gât și beau vin că nu aveau apă

Cu câteva secole în urmă, cafenelele ce astăzi sunt la tot pasul au pătruns prima dată în orașul moldav.  Erau locurile unde se putea bea cafea, se jucau table, cărți și zaruri, dar se și fuma tutun turcesc,  iar oamenii stăteau ceasuri bune la discuții.

POVESTEA înspăimântătoare a spânzuratului : În câteva minute nu mă mai vezi FOTO & VIDEO

Bărbatul care s-a spânzurat marți după amiază de colțul casei avea numeroase antecedente privitoare la tentative de suicid. El a încercat printre altele, să se omoare înfingându-și o furcă în piept sau de asemenea să se spânzure.

Povestea primelor mașini din Botoșani - UNDE se distrau bogătașii cu automobile și CÂND a avut loc primul accident

Istoria automobilelor a apărut pe la începutul secolului al XX-lea la noi, cu mașini ce speriau trecătorii sau animalele și a început să se tot modernizeze. De la automobile marca Mors și Pipe, până acum, la Ferrari și Porsche.

Povestea faimoasei bătălii de lângă lacul Dracșani și a cosiței de păr a Elisabetei Movilă ce există și acum

S-a petrecut cu exact 400 de ani în urmă, în 1616, când domn al Moldovei era Alexandru Movilă.  În vara acelui an, undeva lângă lacul Dracșani s-a întâmplat una din cele mai impresionante bătălii împotriva turcilor.

Povestea fetei pentru care a plâns un oraș întreg – Cea mai fastuoasă înmormântare din istoria Botoșaniului

Județul Botoșani a dat, de-a lungul timpului, o mulțime de personalități marcante ale istoriei, precum Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian sau George Enescu. Totuși, povestea Ruselei, o fată care făcea parte din boierimea botoșăneană, pare a fi una fără precedent.

Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
15 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.