Botoşanii de altădată
Un botoșănean uriaș, necunoscut la el acasă: Cetățean de onoare al orașului, academician, a realizat primul transplant de măduvă osoasă din România

Botoșaniul și-a căpătat renumele de ”oraș al geniilor”. De la Eminescu până la Iorga, de la știință la poezie, urbea moldavă a dat țării și lumii minți luminate și vizionare.

”E atâta delicateță în ființa acestui om, în intenție, în vorbă sau gest, în a solicita ceva ca și în a-ți face un bine! Și toate cele amintite, grefate pe sensibilitate, eleganță și distincție. Mai ales eleganță înnăscută, discretă și care stă atât de bine bărbatului cult”. Aceste cuvinte au fost scrise în urmă cu mai bine de 40 de ani și aparțin ilustrului profesor Aurel Dorcu.

 

Vlad Apăteanu este unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai României, cu importante contribuții la dezvoltarea medicinei, fiind și cel care a realizat primul transplant de măduvă osoasă din țara noastră.

 

Medic, cercetător, academician. Cetățean de Onoare al Orașului Botoșani (distincție conferită în anul 1994). Fost elev al Liceului ”A.T. Laurian”, acolo unde profesori emeriți au așezat primele cărămizi la temelia profesiei lui Vlad Apăteanu.

 

S-a născut în 1925, la Botoșani. În 1949 a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Iaşi, iar în 1962 obține titlul de Doctor în medicină. Patru ani mai târziu (1966) urmează un curs de specializare în hematologie la Paris. A fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale. În 1987 este distins cu Premiul Academiei Române.

 

Este autorul lucrării ”Recoltarea, conservarea și transfuzia de sânge”, apărută în 1977, la Editura Medicală. O carte care până astăzi a fost reeditată de nenumărate ori, fiind inclusă în bibliografiile concursurilor de profil pentru accederea într-un post cu specializarea asistență medicală.

 

 

Mărturiile unui fost licean

 

Despre Vlad Apăteanu, profesorul Aurel Dorcu ne spune că era ”o valoare incontestabilă, în formarea căruia învățământul din Liceul A.T. Laurian din Botoșani și-a adus contribuția prețioasă”.

 

Mărturiile prof. Aurel Dorcu, el însuși fost elev al Liceului ”A.T. Laurian”, au fost consemnate în urmă cu peste 40 de ani.

 

 

 

 

”Din perioada anilor 1938-1944, anii liceului, îmi vin în minte câteva amintiri fugare, dar semnificative, în care apare imaginea elevului din cursul superior Vlad Apăteanu.

Eram în primele clase de liceu. În biblioteca liceului, atât de bine înzestrată pentru toate specialitățile, întâlneam frecvent un grup de elevi mari, cercetând cu înfrigurare stelajele, aplecați asupra tomurilor sau discutând cu dezinvoltură și plăcută amiciție cu profesorul Ștefan Cantemir, conducătorul bibliotecii. Discutau pe marginea lecturilor recente. O plăcută și elevată atmosferă intelectuală plutea atunci în biblioteca liceului nostru, asemenea cenaclurilor literare de veche tradiție și notorietate”,

Prof. Aurel Dorcu

 

Nu este singura imagine pe care profesorul Dorcu o păstrează în memorie. Își amintește mai ales cât de impresionat a fost nu doar de ”elevul Apăteanu”, ci și de clasa din care acesta făcea parte.

 

”Clasa în care îl reîntâlnim pe elevul Apăteanu își petrecea recreația diferit față de noi. Toți, în grupuri mai mici sau mai mari, se plimbau în spațiul actualului teren de handbal, discutând lecțiile, despre ele sau despre alte probleme serioase, de ordin intelectual. Nouă nu ne venea să credem că elevii pot să nu alerge și să nu strige în pauze, că pot fi atât de serioși și de preocupați de viața cărților”,

Prof. Aurel Dorcu

 

În 1944, Vlad Apăteanu obține media cea mai mare la bacalaureat, susținut la acea vreme în cadrul centrului de bacalaureat din Iași.

 

Mintea strălucită, perseverența, acumularea constantă de cunoștințe, dar mai presus de toate ambianța familiei au fost decisive pentru zestrea spirituală și pentru formarea științifică și umană a doctorului Apăteanu.

 

 

Profesorul Aurel Dorcu își amintește, de pildă, că ”puține familii din orașul nostru au cunoscut un climat intelectual și moral atât de prielnic pentru ridicarea copiilor”.

 

Doctorul Vlad Apăteanu și judecătorul Ștefan Apăteanu au făcut cinste nu doar părinților, ci și locului în care s-au născut.

 

”...ascuțimea minții, hărnicia, organizare și măsură în tot ce întreprinde, trăsături proprii ambilor părinți; distincția intelectuală și eleganța tatălui; seninătatea și bunătatea, coborând dinspre mamă”.

 

 

”Omul care vrea să învețe nu evită greutățile”

 

După absolvirea Facultății de Medicină din Iași, tânărul doctor Apăteanu a lucrat doi ani în mediul rural: la Fântânele și la Trușești, ”având convingerea că un asemenea stagiu este decisiv pentru formarea profesională a unui medic și că prezintă o utilitate socială deosebită”.

 

 

 

 

O provocare, dar mai presus de toate o asumare din partea medicului Apăteanu.  

 

”Omul care vrea să învețe și care se dedică unei profesiuni de vocație, din pasiune, nu evită greutățile. Le caută și încearcă marea satisfacție de a le fi depășit”,

Prof. Aurel Dorcu

 

După cei doi ani în mediul rural, Vlad Apăteanu a funcționat câțiva ani în Botoșani, ca director al Casei de educație sanitară și concomitent ca medic de laborator clinic în cadrul Spitalului nr. 1.

 

Ceasurile de laborator le consacră, tot mai insistent, ca o continuare a preocupărilor din universitate, studierii bolilor de sânge, hematologiei în general. Pregătirea profesională și cercetările întreprinse îl îndreptățesc să își treacă examenul de aspirantură și îi permit, în 1959, să ocupe prin concurs un post de cercetător în cadrul Centrului de hematologie al Ministerului Sănătății.

 

Începe cea mai grea, dar și cea mai valoroasă perioadă din activitatea doctorului Apăteanu.

 

”Nopți de studiu intens la masa de lucru, amplificând, aprofundând și aducând la zi lectura literaturii de specialitate, gândind și imaginând soluții, procedee noi, pe care lucrul la microscop urma să le verifice și să le confirme”,

Prof. Aurel Dorcu

 

 

Primul transplant de măduvă osoasă

 

În fruntea unui colectiv de medici a reușit să efectueze primul transplant de măduvă osoasă din țara noastră. Izbânda stimulează noi cercetări și înseamnă mediu prielnic pentru a continua încercări mai vechi, care își așteptau finisarea.

 

În 1971, Ministerul Sănătății îl numește director al Centrului de hematologie.

 

Suntem martorii altui episod de muncă și de afirmare a medicului Vlad Apăteanu. Anii desăvârșirii pregătirii, în țară și peste hotare, prin studiu personal, neobosit, prin lucrări de laborator și prin elaborarea de studii și lucrări. Îl întâlnim la numeroase congrese internaționale de hematologie (Budapesta, Sofia, Milano, Moscova, Paris, Viena).

 

A avut o contribuție la îmbunătățirea tehnicii de producere a gamaglobulinei, un preparat atât de necesar pentru prevenirea și combaterea atâtor maladii.

 

În 1977 apare la Editura Medicală ”Recoltarea, conservarea și transfuzia de sânge”.

 

 

 

 

În 1972 este decorat cu ”Meritul sanitar”.

 

”Caracterul doctorului Apăteanu dublează și înnobilează personalitatea omului de știință, uimește și te subjugă, atunci când te afli în preajma sa. Zâmbetul și chipul său senin te întâmpină întotdeauna. Sunt expresia spiritului deschis, sincer și bun. De totdeauna am fost mișcat de bonomia eroilor lui Anatole France, de bunătatea caldă, învăluitoare a oamenilor săi. Întâlnirea cu doctorul Vlad Apăteanu îți lasă în suflet un parfum asemănător”,

Prof. Aurel Dorcu

 

Medicul Vlad Apăteanu s-a stins din viață în anul 2013.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Pământul bogat din Nordul sărac al României și o sărbătoare astăzi cu totul uitată - FOTO
În urmă cu 40-50 de ani, în duminica cea mai apropiată zilei de 6 august, în nordul județului Botoșani se sărbătorea Ziua Minerului.
Botoșăneanul care l-a ”ales” pe Cuza domn apoi l-a urmat în exil, s-a preocupat și de recunoașterea celor doi fii nelegitimi ai fostului domnitor
Istoriografia românească îl prezintă pe acest ilustru botoșănean drept prieten și colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza. Iar adevărul nu este nicidecum departe.
Povestea dramatică a unei pianiste de geniu: ”Dacă pașii te poartă vreodată spre cimitirul de la bariera Suliței, oprește-te și la locul de veci al Ruselei!”
Destinul tulburător al fetei care ar fi putut scrie istorie în muzica secolului al XIX-lea nu s-a scris până la capăt. A murit înainte de a împlini 26 de ani. La înmormântare, Scipione Bădescu scria despre stingerea “celei mai gingașe și mai strălucitoare flori din grădina societății botoșănene”.
Cum a ajuns tatăl lui Eminescu să fie ”închis” la mănăstire, după ce a botezat un viitor mire în biserica de la Ipotești
Destinul familiei Eminovici este unul deseori analizat, detalii de tot soiul apărând de-a lungul timpului, fie că vorbim despre surse credibile, științifice, ori dintre cele care fac mai degrabă obiectul senzaționalului.
Geniul exmatriculat din liceul botoșănean: Şi faţă de alţii şi faţă de mine însumi, nedreptatea mi-a fost totdeauna odioasă
Astăzi se împlinesc 151 de ani de la nașterea, la Botoșani, a celui mai mare istoric al românilor. 
În așteptarea unui moment istoric: Cum a mutat Iorga clopotnița Bisericii-simbol și documentul secret ascuns în zid acum mai bine de un secol - FOTO
Luna aceasta, orașul cunoscut de vreo jumătate de secol drept Târgul Doamnei - probabil cea mai frumoasă denumire pe care o poate primi o așezare - va consemna încă un moment istoric.
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale
Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.
S-a stins un medic botoșănean - Trei generații, trei oameni de valoare, trei povești impresionante de viață - FOTO
O veste tristă ne-a reamintit povestea fascinantă a unei familii de botoșăneni. Un preot și doi medici, destine de excepție, care au scris istorie în teologie și în medicină.
Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani
Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Rana de pe obrazul Orașului Geniilor: Destinul dureros al casei care se prăbușește sub ochii noștri – GALERIE FOTO
În mijlocul orașului care a dat țării cel mai mare istoric și savant, o casă rezistă de mai bine de două secole, parcă anume spre a ne aminti că, acolo unde rădăcinile putrezesc, tulpina rămâne fără viață iar rodul se usucă și cade.  
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.9 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
-1.1 o C
Darabani
-1.7 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.