Câteva dintre cele mai grave nereguli descoperite fac referire la modul în care au fost organizate concursurile pentru angajarea pe diferite posturi.
Au apărut date din raportul corpului de control al Ministerului Sănătăţii (MS), control care a avut loc la începutul acestui an la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, spital condus de botoșăneanul Gabriel Oprișanu.
În cele aproape 80 de pagini ale raportului, intrat în posesia jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, care se află acum în faţa noului ministru al Sănătăţii, au fost sesizate şi aspecte pozitive, dar mai ales aspectele negative din ultimii ani.
Câteva dintre cele mai grave nereguli descoperite fac referire la modul în care au fost organizate concursurile pentru angajarea pe diferite posturi, uneori fără să existe posturi vacante, fără ca cei angajaţi să poată demonstra că au competenţe necesare pentru ocuparea posturilor, dar şi cazuri în care angajarea pe anumite posturi pare a fi făcută preferenţial, cu criterii adaptate în acest sens. S-au dau sau nu mite? Asta ar urma să dovedească DNA, care are în lucru un dosar legat de aceste concursuri.
Unul dintre punctele verificate de corpul de control al Ministerului Sănătăţii la Institutul „Socola“ a fost modul de utilizare a resurselor financiare primite de la buget, aici fiind incluse investiţiile, reparaţiile capitale şi echipamentele medicale.
Verificările au scos în evidenţă că atât cabinetul ORL cât şi cel de endocrinologie sunt nefuncţionale, iar în cabinetul de oftalmologie nu a fost dată nicio consultaţie timp de doi ani, responsabil fiind chiar dr. Gabriel Oprişanu, managerul institutului, specializat ca medic oftalmolog.
Mai grav, deşi cabinetul este dotat cu autorefractometru din anul 2016, finanţat de MS cu 81.000 de lei, acesta nici măcar nu a fost pus în funcţiune.
Tot în timpul controlului au fost verificate în mod aleatoriu contractele de prestări servicii încheiate de unitatea medicală pentru servicii medicale de îngrijiri paliative, fiind constatate o serie de încălcări ale legislaţiei în domeniu.
Spre exemplu, în momentul controlului, personalul angajat în cele două secţii de îngrijiri paliative nu îndeplinea criteriile necesare pentru a acorda îngrijiri medicale, după cum prevede OMS nr. 253/2018. Conform ordinului, este nevoie ca îngrijirile paliative să fie asigurate de echipe interdisciplinare care să cuprindă mai multe categorii de personal, printre care medici cu supraspecializare, competenţă sau atestat de studii complementare de îngrijiri paliative, dar şi de asistenţi medicali care să fie absolvenţi ai unui program de specializare în domeniu. Aşadar, în aceste condiţii, conform corpului de control, spitalul putea să rezilieze contractele celor care nu au prezentat atestatele necesare, însă „conducerea unităţii sanitare nu a luat această măsură, încălcând astfel, prevederile contractuale“, scrie sursa citată.
Mai mult, tot în această perioadă, au fost organizate concursuri fără să existe şi posturi vacante, care au fost suplimentate după începerea concursului.
Tot în rândul neregulilor descoperite se încadrează şi concursul pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu RUNOS, ocupat de Corneliu Prepeliţă, cunoscut ca un apropiat al managerului Oprişanu. Corpul de control a descoperit că persoanele nominalizate în comisia de concurs şi în cea de soluţionare a contestaţiilor nu aveau pregătire şi experienţă profesională în domeniu, conform prevederilor legale.
Pentru toate aceste nereguli, corpul de control al MS a solicitat remedierea acestora în termen de 30 sau 45 de zile, managerul institutului dând asigurări că „fie au fost rezolvate, fie se află în curs de rezolvare“.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024