Ultimul supraviețuitor de la “Canalul morții” s-a stins joi, 26 octombrie, la vârsta de 101 ani.
Nicolae Tomaziu a fost unul dintre cei care au reuşit să iasă scape cu viaţă din lagărele comuniste de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, după 7 ani de temniţă grea.
Pentru Nicolae Tomaziu, ororile îndurate de către deținuții lagărelor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, numit şi Canalul Morţii, au fost însă cât se poate de reale.
Tomaziu s-a născut in 1916 în satul Păltiniş din Botoşani. Încă din primele zile de viață a fost greu încercat de soartă. Mama sa a murit de tifos chiar a doua zi după naştere, lăsând în urma ei alţi patru copii orfani. A fost îngrijit de mic de femeile din sat.
Treizeci de ani mai târziu, Tomaziu a fost arestat după ce a protestat alături de mai mulţi studenţi împotriva regimului. În timpul procesului a stat la închisoarea Văcărești. De acolo a fost mutat la Aiud, urmând apoi să lucreze în lagărele de la Canalul Morţii.
În 1954, după şapte ani de temniţă grea, Nicolae Tomaziu a fost eliberat. Însă a fost urmărit ulterior, în timpul regimului comunist. Era obligat să anunţe zilnic la Securitate unde merge şi cine vine la el în vizită.
S-a angajat apoi la o ţesătorie din Codlea, in judeţul Braşov, de unde a şi ieşit la pensie.
Tot acolo s-a şi căsătorit cu o pictoriţă. Însă după moartea acesteia, Tomaziu şi-a pierdut casa. În 2014, s-a retras la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, unde a început să-şi scrie memoriile. Începutul lui 2017 l-a găsit la Iaşi, în grija unor rude.
În septembrie 2016, președintele Iohannis l-a decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler. (Sursa: B1)
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024