Pe 16 martie împlinise 99 de ani. Supraviețuitor al temnițelor comuniste, alături de fratele său, a lăsat în urmă un exemplu de demnitate, de onoare și de iubire de patrie.
A trecut la cele veșnice Ioan Maluș, ultimul mare luptător anticomunist.
Ioan Maluș s-a născut pe 16 martie 1923, în satul Stâncești, comuna Mihai Eminescu, din județul Botoșani. Avea 25 de ani când a fost arestat (14 martie 1948). Făcea parte din lotul Mihai Puscașu, alături de alți câțiva. A fost torturat crunt în timpul anchetei la Securitatea din Botoșani și la cea din Suceava. Se spune că era cărat la tribunal într-o pătură, pentru că nu mai putea merge din cauza torturilor la care a fost supus.
Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani (alături de fratele său, Vasile Maluș, trecut la cele veșnice pe 19 aprilie 2018), Ioan Maluș a făcut pușcărie grea la Gherla, Aiud, Canal.
(Ioan și Vasile Maluș)
"Bătut, chinuit, ne-au rupt picioarele, dar sufletul și credința în Dumnezeu și Hristos nu au putut să ne-o ia", spunea Ioan Maluș, fără a acuza pe nimeni – nici măcar pe Dumnezeu - pentru suferințele îndurate.
Judecata, de fapt un simulacru de proces, s-a petrecut în incinta pușcăriei din Suceava. Ioan Maluș este condamnat și trimis la Gherla. Este închis la Izolare, celula 62, un an și jumătate. A primit o singură vizită în celulă.
"Cred că vizitatorul era Nicolski. A plecat furios pentru că noi i-am zis că ne simțim bine și că n-avem altă declarație de făcut".
"Se speriaseră și cei din alte camere de suferința mea. Au făcut cu mine "morișca": m-au pus pe doi suporți și m-au bătut la tălpi, în serie, când Ruchenstain, când Lungu. Nu mai puteam merge și mă duceau într-o pătură. Ca să mai pot mișca degetele, am pus picioarele în tineta cu urină… Anchetatorii mei se mâniau mai cu seamă când le spuneam că nu mi-e frică de moarte...".
(Ioan Maluș și Bogdan Cărăușu)
În iulie 1955 va fi eliberat, însă decenii la rând va fi urmărit de Securitate, în încercarea de a-l racola: Nu vrei matale să fii patriot?
"Am fost încercat și după ce am ieșit. Au venit să mă facă informator. M-au chemat. Când m-au întrebat, am spus că eu sunt patriot, că îmi fac datoria la locul de muncă. Nici în pușcărie nu am facut asta, cu dvs. să fac? Te ducem iar la Gherla, m-au amenințat. Mă duc singur, nu am nevoie!".
Nenea Jan, așa cum îl cunoșteau toți cei care i-au deschis ușa de-a lungul vremii, a plecat la cele veșnice într-o discreție exemplară. A lăsat în urmă tristețe, dar și un exemplu de demnitate umană.
Trupul neînsuflețit al lui Ioan Maluș este depus la Capela Cimitirului Pacea.
Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 9 iulie 2022, la ora 13:15.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Adăpost de animale cuprins de flăcări, pompierii au salvat la timp casa unei familii - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Mar 31, 2025
Marius Budăi internat de urgență la Clinica de Neurochirurgie Iași
Gabriela Erdic
Mar 31, 2025
TRAGEDIE: Botoșănean de 41 de ani mort în mașina zdrobită de un camion
Redacția Botoșăneanul
Mar 31, 2025
Redacția Botoșăneanul
Mar 31, 2025
CINCI zile de discuții cu elevii despre consumul de droguri
Redacția Botoșăneanul
Mar 31, 2025
Trebuie evacuați din locuințele statului cetățenii cu mai mult de trei amenzi pentru tulburarea liniștii și ordinii publice?
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile