Partidul Mişcarea Populară priveşte cerinţele exprimate la recentele manifestaţii ca fiind mugurii unei democraţii participative autentice, obiectiv spre care trebuie să tindă şi România, se arată într-un comunicat trimis redacției.
Mişcarea Populară a iniţiat şi desfăşoară în continuare acţiuni în susţinerea şi realizarea acestor cereri justificate.
1. 300 de parlamentari. Este şi o solicitare a unei largi majorităţi a populaţiei la referendumul din 2009. Mişcarea Populară a depus la Parlament, prin parlamentarii săi, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii Alegerilor Legislative care propune 100 de senatori şi 200 de deputaţi în viitorul Parlament. Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului nu au demarat procedurile de avizare şi votare a acestei iniţiative legislative.
2.Alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este o altă solicitare a manifestanţilor din toată ţara. Mişcarea Populară a depus la Parlament o altă iniţiativă legislativă prin care cere modificarea Legii Alegerilor Locale astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin. Se respectă astfel principiul sacru al democraţiei, pentru aleşii de asemenea importanţă votul să fie de 50% plus unu, şi nu 12-18 sau 20%. 3. Reînnoirea clasei politice Mişcarea Populară înţelege criza de încredere profundă, prăpastia creată între populaţie şi actuala clasă politică. 85% dintre membrii şi conducerea Mişcării Populare sunt oameni noi, care n-au mai făcut politică, în general oameni tineri, care să înlocuiască actuala clasă politică. Avem politicieni aflaţi în funcţii de 25 de ani, tributari reflexelor căpătate în timpul comunismului.
4. Depolitizarea instituţiilor statului Principala cauză a lipsei de eficienţă şi de modernizare a institutiior statului o constituie numirea la conducerea lor a politrucilor din clientele politică, fără competenţele necesare conducerii unor instituţii importante. Educaţia ineficientă, sănătatea cu rezultate modeste, unităţile economice de stat falimentare, dar care constituie surse negre pentru finanţarea partidelor, afectează grav populaţia iar singura rezolvare o reprezintă aducerea unor profesionişti la conducerea lor. Mişcarea Populară susţine numiri politice doar la nivelul miniştrilor şi secretarilor de stat.
5. Reforma în sănătate Un alt domeniu în care populaţia este direct afectată. Mişcarea Populară a depus la Parlament un proiect de Lege a Sănătăţii modern, care să conducă la eficientizarea şi creşterea calităţii actului medical. Proiectul este în curs de avizare pe parcursul parlamentar. Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a susţinut şi susţine în continuare, în apariţiile televizate şi declaraţiile publice, aceste iniţiative care sunt de natură să demonstreze că glasul celor care ies în stradă, al populaţiei în general, este ascultat şi respectat, ca dovadă a unei autentice democraţii participative.
“Ne îndeplinim o datorie, aceea de a readuce în dezbatere faptul că românii au manifestat pentru a exprima nemulțumirea în legătură cu evoluția greșită a unor fenomene politice și sociale, formulând totodată revendicări în acest sens. Din păcate, constatăm cu surprindere că pe agenda decidenților politici nu se mai regăsesc aceste revendicări. Există riscul ca oamenii să uite și comunitatea să meargă în continuare în direcția greșită”, a declarat într-un comunicat de presă, Mihai Țâbuleac, președintele Filialei Botoșani a Mișcării Populare.
CITEȘTE: Țâbuleac, secretar executiv în partidul prezidat de Băsescu
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024
ASTĂZI: Titlu onorific pentru o botoșăneancă, un nou tezaur uman viu la Botoșani
Gabriela Erdic
Nov 14, 2024