Roxana este din Ştefăneşti şi este în vârstă de 33 de ani. Are doi copii pe care îi iubeşte ca pe ochii din cap concepuţi cu bărbaţi diferiţi, în urma unor relaţii de concubinaj. Destinul nu i-a fost unul roz, astfel că în prezent pentru ea „acasă” înseamnă un centru al statului.
Părăsită de primul bărbat, iar apoi şi de-al doilea
Povestea Roxanei este una extrem de tristă, dar care însă reflectă imaginea a poate sute de alte femei din mediul rural şi nu numai care trăiesc aceeaşi dramă. A devenit mamă cu un bărbat care nu era pregătit să devină la rândul său tată, astfel că, sub pretextul că pleacă în ţară pentru a munci, a părăsit-o, lăsând-o cu propria sa mamă. La puţin timp, soacra s-a descotorosit şi de nora nedorită, dar şi de nepoţelul ei. A rămas pe drumuri, cu un copil în braţe, singurul dispusă să o primească fiind un alt bărbat cu care a trăit o perioadă până a făcut un alt copil. Devenită mamă de două ori, Roxana s-a trezit din nou fără acoperiş deasupra capului, fiind alungată din nou de concubin. Astfel, a ajuns la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă „Micul Prinţ” unde se află împreună cu copiii săi şi unde afirmă că este fericită. Nu a fost căutată niciodată de nici unul dintre cei cu care şi-a conceput copiii.
„Nimeni nu m-a căutat aici”
Acum, în timpul sărbătorilor de iarnă, susţine că pentru ea „acasă” este centrul în care este găzduită, alături de angajaţi care i-au devenit ca a doua familie şi fără sărăcia şi lipsurile din locuinţa sa din Bobuleşti, oraşul Ştefăneşti.
„Am patru luni de când sunt aici, băiatul meu de şase ani merge la grădiniţa Il Girotondo, eu îl duc la maşină, tot eu îl iau. Nimeni nu m-a căutat aici, dar dacă ei nu au vrut să îmi mai dea importanţă, să ştie de copil… Aici îmi place mult, e foarte ca lumea, faţă de condiţiile în care trăiam eu e foarte bine. Sunt condiţii, apă caldă, mâncare, căldură… Sunt condiţii, nu am ce spune”, povesteşte
Roxana.
Alte 12 mămici cu poveşti cel puţin la fel de triste
Alături de Roxana la Micul Prinţ trăiesc alte 12 mămici care se află în centru împreună cu copiii, cel mai mic fiind în vârstă de 2 ani, iar cel mai mare are 10 ani. Două dintre cuplurile mamă – copil urmau să fie reintegrate în familie pentru a-şi petrece Crăciunul.
„Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de împăcare de iertare pentru oameni, respectivele mămici sunt din judeţ şi ele urmează a fi reintegrate în familii”, a declarat
Camelia Popa, şef centru "Micul Prinţ". Pentru mămicile rămase în centru angajaţii de la Micul Prinţ au pregătit un brad, dar şi meniul tradiţional pentru masa de Crăciun şi cea dintre ani sau diverse cadouri aduse an de an de unii dintre elevii botoşăneni.
Gabriela ERDIC
CITEŞTE ŞI:
Mame prinse cu copiii la cerşit ridicate de Poliţia Locală - FOTOGALERIE
"Criză" de mame la Micul Prinţ