(P) Investiția într-un apartament situat într-un complex rezidențial poate fi o decizie pe care trebuie să o analizezi foarte bine. Având atât avantaje, cât și dezavantaje, cumpărarea unei locuințe într-un astfel de ansamblu te poate pune pe gânduri. Ajungi astfel să te întrebi dacă merită sau nu să faci acest pas.
Pentru a-ți contura o imagine mai clară asupra acestei decizii, vei vedea punctele pozitive și negative ale achiziționării unui apartament într-un astfel de complex. Ia în considerare următoarele aspecte pe care le vom puncta.
Unele ansambluri rezidențiale beneficiază de sisteme de supraveghere inteligente și acces securizat în incinta acestora. Poți beneficia, de asemenea, de anumite facilități la care poți avea acces gratuit sau la un preț mai mic (piscine, săli de fitness), iar multe dintre aceste clădiri au în vecinătate farmacii, magazine, lanțuri de hypermarketuri.
Trebuie să știi și faptul că, odată cu privilegiul de a locui într-un complex rezidențial, vin și costurile asociate – întreținerea, serviciile și facilitățile. Interesează-te de aceste costuri și evaluează-le în raport cu beneficiile și facilitățile oferite.
Investiția ta poate căpăta o valoare mai mare, în funcție de cererea pe piața locală. Analizează tendințele pieței imobiliare locale, pentru a evalua dacă există o cerere crescută pentru proprietăți în complexul rezidențial, contribuind astfel la potențialul de valorificare a investiției tale. Acest lucru te poate ajuta dacă dorești să dai spre închiriere proprietatea sau chiar să o vinzi, pe viitor.
Dar, revenind la avantaje, trebuie să știi faptul că proximitatea față de școli/grădinițe și de locul de muncă este un punct pozitiv, pe care îl poți bifa la multe astfel de ansambluri rezidențiale.
Această situare în apropiere de locurile pe care le frecventezi adesea te va scuti de cheltuieli precum combustibilul și contribuie și la menținerea unui mediu mai curat, protejând natura de poluarea emisă de vehicule.
Indiferent dacă locuiești în București, Iași sau Timișoara, căutarea de apartamente de vanzare in Iasi, de exemplu, te poate ajuta să faci o investiție într-un oraș care este frecventat nu doar pentru frumusețea sa, ci și datorită oportunităților profesionale care se pot regăsi în acel loc. În plus, aceste orașe sunt destinații pentru city break-uri.
Mai mult, universități de top sunt regăsite și în aceste orașe, nu doar în Capitală. Ca atare, a investi într-un apartament situat într-un complex rezidențial poate fi o alegere inspirată. Gândește-te la faptul că poți închiria proprietatea studenților sau celor care își doresc să înceapă un nou capitol al vieții într-un alt oraș decât București.
Amplasarea adesea strânsă a proprietăților poate transforma viața de zi cu zi într-un „spectacol” în care privirile indiscrete ale vecinilor devin un aspect inevitabil. Multe blocuri situate în ansambluri rezidențiale sunt poziționate foarte aproape unele de altele, ceea ce nu îți oferă intimitate.
Dacă faci trecerea de la a locui la casă la bloc, vei avea de-a face și cu o asociație de proprietari. Deciziile privind întreținerea, renovările și alți aspecte cheie ale vieții comunitare nu mai sunt sub controlul tău exclusiv, iar acest lucru „deschide ușa” pentru conflicte și nemulțumiri.
Într-o mare de apartamente cu design standardizat, visul de a-ți crea propriul spațiu distinct se estompează. Apartamentul tău își poate pierde farmecul unic pe care ți-l dorești. Transformările majore necesită adesea aprobarea asociației de proprietari. Libertatea ta de a personaliza spațiul este supusă unor reguli stricte, limitându-ți abilitatea de a-ți aduce apartamentul în punctul dorit.
Pe termen lung, costurile asociate cu întreținerea și reparațiile pot crește, amenințând stabilitatea financiară a locatarilor. Ceea ce părea inițial o investiție confortabilă poate deveni un angajament financiar mai greu de susținut.
În cazul ansamblurilor aflate în construcție, riscul depinde de dezvoltator. Întârzierile și schimbările neprevăzute pot crea un sentiment de incertitudine. În proximitatea altor locuințe, poți fi expus la potențiale probleme de zgomot sau conflicte de conviețuire. Gestionarea relațiilor într-o comunitate mai restrânsă devine o provocare, necesitând un echilibru subtil între intimitate și colaborare.
Cu toate acestea, aceste dezavantaje pot fi totuși depășite prin documentare, alegerea cu atenție a apartamentului, comunicarea deschisă cu asociația de proprietari și compromisuri rezonabile.
Privește lucrurile dincolo de „strălucirea” inițială a ansamblurilor rezidențiale și evaluează cu atenție avantajele și dezavantajele, astfel încât alegerea ta să fie în armonie cu nevoile și dorințele tale. Nimeni nu îți poate garanta faptul că ai luat o decizie bună în ceea ce privește achiziționarea apartamentului, dar este important să cunoști avantajele și dezavantajele acestui pas, astfel încât să poți lua mai ușor decizia achiziționării.
Sursă foto: Shutterstock
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024